Filistinli Uzmanlar, Muhtemel Ateşkesi Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Filistinli Uzmanlar, Muhtemel Ateşkesi Değerlendirdi

Filistinli gazeteci yazar Okel: "Filistin direniş örgütlerinin başarısı siyaset sahnesini şekillendiriyor" Prof. Dr. Şarab: "Joker, Filistin direniş örgütlerinin elinde.

23.07.2014 18:11

Filistinli siyasi analistler, direniş gruplarının İsrail'in saldırılarına karşı başarılı bir mücadele verdiğini, sahada kazanılan başarıların muhtemel bir ateşkeste de ellerini güçlendirdiğini belirtiyor.

Gazeteci-yazar Dalal Okel, İsrail'in son saldırılarına karşı direniş örgütlerinin kullandığı taktiklerde öncekilere göre belirgin bir gelişme gördüğünü ifade etti.

Özellikle Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 1 İsrail askerini esir almasının siyasi arenaya "derin ve doğrudan" etki edeceğini dile getiren Okel, şu an yürütülen çalışmaların da Hamas ve İsrail arasında ateşkes sağlanması yönünde olduğunu kaydetti. Anlaşmanın eskisinden farklı olması gerektiğini vurgulayan Okel, "Filistin direniş örgütlerinin başarısı siyaset sahnesini şekillendiriyor" dedi.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi siyasi bilimler bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Şarab da İsrail askerinin Gazze Şeridi'nde esir tutulduğunu hatırlatarak, İsrail'in, askerini geri almadan bir anlaşma yapmayacağını, bunun da ancak Filistin direniş örgütlerini razı ederek mümkün olabileceğini savundu. Şarab, "Joker, Filistin direniş örgütlerinin elinde, Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukayı tamamen kaldıracak bir ateşkes yapmaya güçleri var" diye konuştu.

- "Sahadaki başarı Hamas'ın müzakere gücünü artırdı"

Gazze'deki İslam Üniversitesi siyasi bilimler bölümü öğretim üyesi Hani el-Besbus ise direniş örgütlerinin İsrail saldırılarına karşı koymada elde ettiği başarılarla Filistin halkının ablukanın kaldırılması gibi insani taleplerini gerçekleştirecek güce ulaştıklarını ifade etti.

Bütün bu katliamlardan sonra direniş örgütlerinin sadece bir ateşkesi kabul etmeyeceğini belirten Besbus, bunun dışında taleplerin olacağını kaydetti.

Halkta karşılığı olmayan hiçbir siyasi girişimin pratikte yerinin olmayacağını da dile getiren Besbus, "Filistin direniş örgütlerinin sahadaki başarısı Hamas'ın siyasi müzakere gücünü artırdı. Ateşkes konusunda direniş örgütleri Filistin halkının ablukanın kaldırılması gibi insani taleplerini kabul ettirmede başaralı olur" şeklinde konuştu.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda, şimdiye kadar 663 kişinin hayatını kaybettiği, 4 bin 300 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Çatışmaların devam ettiği bölgede, İzzeddin el-Kassam Tugayları, 20 Temmuz'da "Oron Şaul" adlı bir askeri esir aldığını duyurmuş, İsrail ordusu da Şaul'un akibetinin bilinmediğini açıklamıştı. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Filistinli Uzmanlar, Muhtemel Ateşkesi Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement