Fındık Kentinin Gözde Ürünü: "Tirebolu Çayı" - Son Dakika
Güncel

Fındık Kentinin Gözde Ürünü: "Tirebolu Çayı"

Fındık Kentinin Gözde Ürünü: "Tirebolu Çayı"

Türkiye'de "fındık" denilince akla gelen ilk kent olan Giresun, fındığın yanında bölgedeki çiftçiler tarafından üretilen ve fabrikalarda işlenen "Tirebolu çayı" ile ön plana çıkıyor Özel bir çay fabrikasının yönetim kurulu başkanı Şahin: "Hem iklimden kaynaklı hem de çiftçilerimizin hassasiyetle üretim.

08.02.2014 12:00

GÜLTEKİN YETGİN - KADRİYE AYDIN - Türkiye'de "fındık" denilince akla gelen ilk kent olan Giresun, fındığın yanında bölgedeki çiftçiler tarafından üretilen ve fabrikalarda işlenen "Tirebolu çayı" ile ön plana çıkıyor.

Bölgedeki üreticilerce özenle yetiştirilerek hasadın ardından Tirebolu ilçesinde ÇAYKUR'a ait fabrikada ve özel bir çay fabrikasında piyasaya sunulan çay, vatandaşlarca tercih ediliyor.

Tirebolu'daki özel bir çay şirketinin yönetim kurulu başkanı Yusuf Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede yetiştirilen çayın kaliteli olmasının iklimsel özelliklerinden kaynaklandığını söyledi.

Çayın yağmuru ve güneşi çok seven bir bitki olduğuna dikkati çeken Şahin, "Bölgemizin ürününün çok kaliteli olmasının nedeni, güneşin de yağmurun da yeteri kadar olmasıdır. Hem iklimden kaynaklı hem de çiftçilerimizin hassasiyetle üretim yapması dolayısıyla kaliteli çaylar elde ediyoruz" dedi.

Şahin, bölgedeki çay üreticisinin, üretim ve hasat konusunda hassas olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"İklim haricinde çiftçilerin de büyük payı var. Ellerinden geldiği kadar, çayı dip kısmından değil de daha üst tarafından kesmeye çalışırlar. Biz de onlara bazı önerilerde bulunuyoruz. Çayın işlenmesi de çok önemli. Bunların hep süresi vardır, fırında kalması, soldurma süresi... Bunları geçirmezsen iyi bir çay elde edersin ama geçirirsen iyi bir çay çıkaramazsın."

Yusuf Şahin, çiftçilerin çabalarının yanı sıra iklim ve üretim faktörlerinin en iyi şekilde olması sayesinde, kaliteli bir çay ortaya çıktığını söyledi.

Tirebolu çayına talebin her geçen gün arttığını fakat yıllık kapasiteleri olan 500 ton kuru çayı aşamadıklarını belirten Şahin, kapasiteyi arttırabileceklerini ancak bunun üründe kalite bozulmasına yol açabileceğini söyledi.

Şahin, Tirebolu çayının içen kişilerce beğenildiğini dile getirerek, "Bizim çayı bir içen daha da bırakmaz, buraya gelen bürokratlar, geziye çıkan misafirlerimiz kahvaltı evimize uğruyor, daha sonra da bizim çayın yakasını bırakmıyor. Türkiye'nin bazı bölgelerinde butik yerlerde bu çay bulunabilir, onun dışında vatandaşlarımız, fabrikadan telefonla ya da internet üzerinden çaya ulaşabilir" diye konuştu.

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde ikamet eden ve eşiyle memleketi Giresun'a tatil için gelen Sevim Anaçoğlu ise "Çay fabrikasının kahvaltı evine sırf bu çayı içmek için geldik. Eşim ve ben tiryakiyiz. Çay içmek için değil, gerçekten lezzetini almak için çay demleyip içeriz. Bu çay, özel tercih ettiğimiz bir çaydır. Biz bu çayı keşfedeli 1 yıl oldu" ifadelerini kullandı. - Giresun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fındık Kentinin Gözde Ürünü: 'Tirebolu Çayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement