Foklara Can Simidi - Son Dakika
Güncel

Foklara Can Simidi

Foklara Can Simidi

Gediz Üniversitesi öğrencisi Engin Tayfun Bakış, yaşam alanları azaldığından nesli tükenmek üzere olan Akdeniz fokları için proje hazırladı.

09.08.2014 15:22

Gediz Üniversitesi öğrencisi Engin Tayfun Bakış, yaşam alanları azaldığından nesli tükenmek üzere olan Akdeniz fokları için proje hazırladı. Foça için tasarlanan çalışma, Uluslararası Beton Tasarım Yarışması'nda dereceye layık görüldü. Başarılı genç, ne yapmak istediğini İrlanda'da anlatacak, ardından da destek turlarına çıkacak.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz fokları için Gediz Üniversitesi'nde çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bunlardan birine de Mimarlık Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Engin Tayfun Bakış imza attı. Başarılı genç, insanlardan uzak ıssız kayalıkları ve deniz mağaralarını tercih eden bu sevimli canlıların giderek azalan yaşam alanlarına yenilerini eklemeyi hedefledi. Akdeniz foklarının ülkemizde en çok görüldüğü yerlerden Foça için proje hazırladı. İzmir'in turistik ilçesinin isim kaynağı fokların yaşam ve üreme alanı olarak tercih ettiği Siren Kayalıkları'nın benzerlerini projelendirdi. Doğaya hızla uyum sağlayan biyolojik betondan Foça sahillerinde oluşturulacak suni kayalıklara, Akdeniz foklarının ihtiyaç duyduğu mağaraları tasarladı, güvende hissetmelerini sağlayacak ışık yoğunluğuna kadar tüm ayrıntıları düşündü.

Engin Tayfun Bakış'ın foklara can simidi olacak bu çalışması Avrupa Çimento ve Beton Birlikleri tarafından düzenlenen 6'ncı Uluslararası Beton Tasarım Yarışması'nda 3'üncü oldu. Gediz Üniversitesi öğrencisi, hem projesini anlatması hem de geleceğin başarılı mimarları olarak görülen gençlerin uzmanlarla buluşturulacağı atölye çalışmaları için İrlanda'ya davet edildi.

"BİR İYİLİK YAPALIM"

17-23 Ağustos tarihleri arasında yurt dışında ülkemizi temsil etmeye hazırlanan Engin Tayfun Bakış, Akdeniz foklarının insan etkisi yüzünden yaşam alanlarının azalması nedeniyle geleceğinin tehlikede olduğunu dile getirdi, şunları söyledi:

"Doğa dostu malzemeler kullanarak onlara yeni yaşam alanları kazandırabiliriz, bu mümkün. Foça'da Akdeniz foklarının sayısı arttıkça turizm de gelişecek, bölgede dalış yapmak isteyenlerin sayısı artacaktır. Projemde bunu da düşünerek fokların rahatsız edilmeden izlenmesini sağlayacak seyir terasları gibi bazı özel alanlar da tasarladım. Başta yerel yönetimler olmak üzere ilgili kurumlar destek verirse uygulanabilir, böylece doğaya ve geleceğe önemli bir iyilikte bulunmuş oluruz." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Foklara Can Simidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement