Hollande Mesut Barzani İle Görüştü - Son Dakika
Güncel

Hollande Mesut Barzani İle Görüştü

Cumhurbaşkanı François Hollande ve IKBY Başkanı Mesut Barzani ortak basın toplantısı düzenledi.

12.09.2014 19:28  Güncelleme: 08:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Kürdistan bölgesine yönelik askeri ve insani yardımlarının artarak devam edeceğini" bildirdi.

Hollande ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, heyetlerin de hazır olduğu görüşmenin ardından Başbakanlık ofisinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, yaşanan acıları telafi etmek için Irak'a geldiğini belirterek, "Ziyaretim, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terörüne karşı yürütülen mücadeleye bir destektir" dedi.

Yaraları sarmak ve terörü bertaraf etmek için hazır olduklarını dile getiren Hollande, "Kürdistan bölgesine yönelik askeri ve insani yardımlarımız artarak devam edecek" diye konuştu.

Terörle mücadele için dünya kamuoyunda sevindirici gelişmelerin yaşandığını aktaran Hollande, şunları söyledi:

"Uluslararası bir işbirliği oluşuyor ve Irak'a yardımlar geliyor. Bu, sizin terörle mücadelenizde yalnız olmadığınızı gösteriyor. Biz Fransa olarak sizden yardım mesajı geldiği andan itibaren harekete geçtik. Bundan sonra da aynı şekilde desteğimiz sürecek."

"Kürdistan'ın, etnik ve dini azınlıkların barış içinde bir arada yaşadığı örnek bir bölge olduğunu" vurgulayan Hollande, "terörün bu zenginliği bozmasına izin vermeyeceklerini" ifade etti.

Hollande ayrıca Fransa olarak ülkelerine gelecek sığınmacılar için vize işlemlerini kolaylaştırdıklarını, Erbil'deki başkonsolosluklarında da personel sayısını artırdıklarını kaydetti.

Mesut Barzani de "Teröristleri yenmemizde Fransa'nın askeri yardımları çok etkili oldu. Bu birliktelik devam ederse bölgenin iç barışı ve istikrarı sağlanır. Uluslararası koalisyonun da desteğiyle teröristleri Irak'tan temizleyebiliriz" dedi.

Irak'ta 1 milyonu aşkın sığınmacının evine güvenli bir şekilde dönebilmesi için terörü yenmek zorunda olduklarına dikkati çeken Barzani, Peşmerge güçlerinin bunun için IŞİD militanlarına yönelik operasyonlarına devam ettiğini bildirdi.

İlk cumhurbaşkanı ziyareti

Hollande'ın ziyaretinin, Kürt bölgesine "cumhurbaşkanı" seviyesinde yapılan ilk resmi ziyaret olduğu belirtildi. Ziyareti tarihi bulan Kürt yönetimi, Hollande ve beraberindeki heyeti, en üst seviyede karşılayıp, ağırladı.

Hollande, Erbil temasları kapsamında Mar Yusuf kilisesinde kalan Hristiyan sığınmacıları da ziyaret etti. Buradaki sığınmacılarla bir süre görüşen Hollande, Fransa olarak gereken yardımı yapacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Hollande, Irak'a yaptığı günü birlik ziyareti kapsamında başkent Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Parlamento Başkanı Selim el-Cuburi ve Başbakan Haydar el-İbadi ile görüşmüştü. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hollande Mesut Barzani İle Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement