Fuat Ateşoğlu "Türkiye Hitit Kanunlarını Aynen Uyguluyor" - Son Dakika
Güncel

Fuat Ateşoğlu "Türkiye Hitit Kanunlarını Aynen Uyguluyor"

İzmir Barosu Avukatlarından Bergamalı Hukukçu Fuat Ateşoğlu, 40 yıllık bilgi birikimini geçmiş tarihle bütünleştirerek bir eser daha yazdı.

01.04.2015 15:53

Fuat Ateşoğlu;"Kadın Hakları Hititlerden Bu Yana Erkek Haklarıyla At Başı tutulmuş" dedi.

Hukuka gönül vermiş emektar avukat Fuat Ateşoğlu'nun "Mezopotamya-Anadolu Kültürleri ve Hukuk" isimli kitabı okuyucu ile buluştu.

Hem hukuk, hem de kültür tarihi açısından oldukça önemli bilgilerin yer aldığı kitabını düzenlenen imza gününde tanıtan Avukat Fuat Ateşoğlu, "Mezopotamya-Anadolu Kültürleri ve Hukuk" adlı kitabını okuyuculara tanıtarak amacının bir kazanç beklentisi olmadığını ve sadece geride iz bırakmak olduğunu söyledi.

Deneyimli Bergamalı Hukukçu Fuat Ateşoğlu geçmiş yıllarda belki de Türkiye'de ilk kez adliye koridorlarında yaşadığı ve tanık olduğu birbirinden ilginç dava dosyalarını takip eden gerçek yaşam hikâyelerini "Anılarda Hukuk ve Yaşam" adlı bir kitap'da toplayan ilk hukukçuydu.

Fuat Ateşoğlu, hukuk mesleğinin yansıra amatör bir ruh ile boş durmayarak yaklaşık 300 sayfalık "Mezopotamya-Anadolu Kültürleri ve Hukuk" adlı yeni bir eser daha ortaya çıkardı.

Hukukçu Yazar, Fuat Ateşoğlu, birçok kültür ve medeniyetin hukuk sistemini yıllarca süren bir araştırmaya girdi. Sümerler 'den ilk yazılı hukuk metinlerinden Hammurabi Kanununun işlevine, Anadolu Selçuklu Devlet hukukundan, İstanbul'a ait kanunnamelere, Türk hukuk devriminden Türk Medeni Kanunu'na kadar birçok bilgi ikici kitabında yer verdi.
Bergama'nın tarihine de ışık tutan söz kitapta Bergama şehir kanunları, Bergama'da tarihin ilk grevi ve toplu sözleşmesi, Bergama Kralı III. Attalos'un vasiyeti, Bergama şehir kanunlarının işlevi gibi konular yer alıyor.
"Ben bir Akademisyen değilim. Çekirdekten yetişmiş 40 yıllık bir hukukçu Avukat olarak mesleğimde uğraş verdim. Günümüz hukuku kadar, geçmiş zaman hukuku ile de ilgilenmemiz, bilgilenmemiz gerektiğine inanan biriyim. Bu nedenle Mezopotamya ve Anadolu Kültürlerindeki hukuku günümüz hukukuna ışık tutan, esas teşkil eden temel taşları anlatmaya çalıştım. Roma hukukuna karşın Mezopotamya ve Anadolu Kültürlerinin hukuk sistemlerini sınırlı tuttum. İlk olarak Sümerler'in yazılı yazılı olarak hukuku hale getirmiş olmaları etkisi muhakkak olmuştur. Toplumların hukuku ve bu hukukların işleyişini inceleme, yaşayışlarına, sosyal yaşamlarına, yapılarına, iç işlerine, yönetim şekillerine, neye ne kadar değer verdiklerine dair çalışmalar, toplumların o zaman dilimine kadar tutulmuş bir aynadır. Bu ayna sayesindedir ki M.Ö. 3000'li yıllar, 2000'li yıllarda yaşayan kavimleri yönetenlerin, adalet içinde düzen arayışlarını görebiliriz. Mezopotamya Anadolu kültüründe ki hukuk kurumu günümüze kadar gelmiştir. Evlenmelerde ki çeyiz, başlık parası bu gün nasıl varsa Hitit döneminde de olduğu gibi uygulanmaktadır. Bergama şehri kanunlarında herkesin evinin önünü temiz tutması kuralı bu gün uygulanan köy kanundaki kural aynı şekilde yerini korumaktadır. Hammurabi'nin Kanunları her ne kadar sert ve kısasa kısas ise; Hititler 'de ki yumuşak insancıl doğaseverdir. Kadın hakları tamamıyla korunmuş, erkek hakları ile at başı tutulmuştur" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Fuat Ateşoğlu 'Türkiye Hitit Kanunlarını Aynen Uyguluyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement