Gaün'de "8. Akademik Değişim Programları Semineri" Açılış Töreni - Son Dakika
Yerel

Gaün'de "8. Akademik Değişim Programları Semineri" Açılış Töreni

GAZİANTEP (İHA) – Gaziantep Üniversitesi’nde “8. Akademik Değişim Programları Semineri” açılış töreni yapıldı.

10.04.2014 18:01

GAZİANTEP (İHA) – Gaziantep Üniversitesi'nde "8. Akademik Değişim Programları Semineri" açılış töreni yapıldı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nca yürütülen Türk ve Yabancı Yükseköğretim Kurumları arasında öğretim elemanı ve öğrenci değişiminin sağlandığı Farabi ve Mevlana Değişim Programlarının Üniversite koordinatörlerinin katıldığı "8. Akademik Değişim Programları Semineri" açılış töreni GAÜN Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı. Seminerin açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun üniversitelerin, toplumun sıradan bir kamu kuruluşları veya vakıf kuruluşları olmadığını söyledi.

Üniversitelerin, akıl ve etiğin en üst düzeyde kurumsallaştığı yer olmak durumunda olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Coşkun, "Bir yandan geleceğe yatırım yapacak ama bu geleceğe yatırım yaparken nitelikli, kaliteli insan yetiştirecek. İnsan yetiştirmek sadece yüksek lise gibi bir müfredat programını uygulamaktan ibaret asla değildir" diyerek, üniversitelerin gençleri bütün yönleriyle öğreten, eğiten ve geleceğe hazırlayan bir kurum olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Coşkun, "Üniversiteler, bütün alanlarda toplumla iletişim halinde, etken konumda, lokomotif olacak tarzda vagon değil, topluma yön verecek ve bu anlamda toplumu aydınlatacak, ışıyacak, referans olacak bir yer olmak durumundadır. Bunun için bin yıllık, 1088'de batıdaki üniversite geleneği içerisinde Polonya'dan başlayarak Viyana, Paris gibi şehirlerdeki Üniversiteleri söyleyebiliriz. Bu üniversiteler batıdaki değişimin, gelişimin kimi zaman öncülüğünü yapmış, kimi zaman da gerekli platformları hazırlamışlardır. Kimi zaman bazı katı tutulumları da temsil etmiş olabilirler. Ama üniversite aydınlanma çağı diyorsak, onunda öncüsü olmuştur" diye konuştu.

Prof. Dr. Coşkun, "Bunun örneklerini kendi coğrafyamıza, kendi medeniyet dünyamıza baktığımızda bizde de bunlar var. Farabiler, Mevlanalar, İmam- ı Rabbaniler, birçok gazaliler gibi. Buna dair yeterince bilgi, yeterince incelenmiş, irdeleniş ve bize taşınmış değildir. Bilgi bizim medeniyetimizin malı olmak zorundadır. Biz bu ülkeyi, bu coğrafyayı, geçmişten aldığımız medeniyet değerlerini bugünün bilgileri ışığında, çağın getirdiği yenilik, teknoloji, inovasyon ışığında geleceğe taşımakla yükümlü bir yerdir üniversite" şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi olarak bu anlayışa hakim kılmaya ve bu anlayış çerçevesinde toplumla iletişim kurmaya, toplumun değişik katmanlarıyla gerek kamu kuruluşlarıyla gerek sivil toplum kuruluşlarıyla bir iletişim içerisinde olmaya özen gösterdiklerini belirten Prof. Dr. Coşkun, üniversite-sanayi işbirliği konusunda önemli projeler, önemli strateji belgeleri geliştirdiklerini söyledi.

"GAÜN'ÜN ÇALIŞMALARINI HAYRANLIKLA İZLİYORUZ"

Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun'un açılış konuşması sonrasında, YÖK Akademik Değişim Programları Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erdem Özlük, "2013- 2014 Dönemi Mevlana ve Farabi Değişim Programı ve Genel Bir Değerlendirme" konulu bir sunum yaptı.

Yrd. Doç. Dr. Özlük, Gaziantep Üniversitesi'nin gelmiş olduğu noktanın yarım asra yaklaşan bir çınardan, son 5-10 yıllık süreçte bu çınarın ulaşmış olduğu noktanın değerli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin farklı üniversitelerini ziyaret ettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Özlük, "Bu ziyaretler bildiğimiz bir gerçeği bir kez daha anlamamıza sebebiyet verdi. Türkiye'deki yüksek öğretim kurumlarının özellikle sayıları 200'e yaklaşan devlet ve vakıf yüksek öğretim kurumlarının göstermiş oldukları başarılar, gelecekte bizi nasıl bir Türkiye'nin beklediği noktasında aslında daha umutlu bakmamıza sebep oldu" diyerek, Gaziantep Üniversitesinin bu konudaki çalışmalarını da hayranlıkla izlediğini söyledi.

Tüm üniversitelerden 316 kişinin katıldığı ve iki gün sürecek olan seminerin açılış törenine Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Ali Gür, Yüksek Öğretim Kurumu Akademik Değişim Programları Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erdem Özlük, GAÜN Genel Sekreteri Ercan Eroğlu ile Farabi ve Mevlana Değişim Programlarının Üniversite koordinatörleri katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaün'de '8. Akademik Değişim Programları Semineri' Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement