Gazze'de Yapılan Soykırımdır" - Son Dakika
Güncel

Gazze'de Yapılan Soykırımdır"

Gazze\'de Yapılan Soykırımdır"

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah İsrail’in Gazze’de 6. gününe giren saldırıları için "Gazze’de yapılan bir soykırımdır" yorumunu yaptı.

13.07.2014 23:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ramallah'ta Anadolu Ajansı'na konuşan Hamdallah, dünyanın Filistin konusunda çifte standart uyguladığını savunurken, " İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında, binlerce evden bazıları tamamen bazıları da kısmen yıkıldı. Bu bir soykırımdır. Uluslararası toplumu müdahale ederek bu saldırıları durdurmaya çağırıyoruz. Uluslararası topluluk, daha önce Kosova'da, Darfur'da çatışmalara müdahil oldular. Ancak Filistin halkı, 47 yıldır işgal altında kurban vermeye devam ediyor"  dedi.

Hamdallah, "Kara operasyonu olacak mı" sorusuna, "Şu anda tehdit ediyorlar, umarız uluslararası topluluk bu kara operasyonu önler" cevabını verdi.

Gelişmeleri masaya yatırmak ve ikili istişarelerde bulunmak üzere Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın gelecek hafta perşembe günü Türkiye'ye gideceği bilgisini verdi.

Abbas Filistin için uluslararası koruma talep etti

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas da BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a ulaştırılmak üzere bir mektup yazdı. Abbas, Gazze'nin İsrail'in saldırılarına karşı korunması için uluslararası toplumu göreve çağırdı. Filistin Başkanlığı'nın açıklamasına göre Abbas BM'den İsrail işgali altındaki Filistin'i, İsrail şiddetinden koruyacak uluslararası bir sistem kurulmasını ve ardından yasal bir komitenin oluşturulmasını talep etti.

Kerry: Ateşkes için arabulucuğa hazırız

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu arayıp, Gazze'de ateşkes için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu  iletti.

Ancak İsrail'in sağcı Başbakanı Netanyahu 'hiçbir uluslarası baskının Gazze'ye saldırıları durduramayacağını' söylüyor.

Netanyahu, ufukta ateşkesin olmadığını söylerken, " Hamas'ı artan bir güçle vuracağız. Operasyonun ne zaman biteceğini bilmiyoruz" dedi.

Amerikan CBS televizyonuna konuşan İsrail lideri, "Kazara neden olduğumuz tüm sivil kayıplarında Hamas'ın sorumluluğu var. Sivil kayıplar için üzgünüz" dedi.

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman Gazze'nin karadan işgaliyle iligli kararın bugün verilebileceğini açıkladı.

'166 ölü, 1120 yaralı'

Uluslararası toplum şimdilik bombardımanlar karşılığında İsrail'e roket fırlattığı için Hamas'ı kınayıp, İsrail'e ciddi uyarıları yapmaktan kaçınırken Gazze'deki durum giderek ağırlaşıyor.

Diplomatik çabalar yoğunlaşsa da İsrail'in altı gündür süren bombardımanlarında Gazze'de ölenlerin sayısı 166'ya çıktı. 1120 kişi de yaralandı.

Gazze'ye 6 günlük saldırılarda en çok kayıp cumartesi günü verildi. Cumartesi 18'i aynı evden olmak üzere 56 kişi hayatını kaybetti.

18 kişinin öldüğü evin bombalanışını anlatan Muhammed Ebu Ayşe gördüklerini "Felaketti. Civardaki tüm evler sallandı" ifadeleriyle aktardı.

'35 çocuk, 26 kadın öldü'

Filistin İnsan Hakları Merkezi'ne göre ölenlerden 130'dan fazlasının sivil. Kurbanlar arasında 35 çocuk ve 26 kadın bulunuyor.

Merkez 147 evin de tamamen yıkıldığını, yüzlercesinin de kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

İsrail tarafında ise can kaybı yok. 8 Temmuz'dan beri Gazze'den İsrail tarafına 690 füze fırlatıldı.

İsrail'in ABD destekli Demir Kubbe hava savunma sistemi bu füzelerden 150'den fazlasını imha etti.

'İsrail askeri Gazze topraklarına girdi'

Gece yarısından sonra saldırıların başından beri İsrail askerleri ilk kez Gazze topraklarına girdi.

Filistin radyolarına göre İsrail komandolarıyla Hamas üyeleri arasında çatışma yaşandı.

Hemen ardından İsrail ordusu kuzeydeki Beyt Lahya ve çevresinde oturanlara bir mesaj göndererek evlerini terk etmelerini istedi.

'Gazzeliler BM okullarına sığınıyor'

Binlerce Filistinli evlerini terkederken, Samar El Atar mesajın ardından çatışma sesleri duyduğunu anlatırken "Gece yarısıydı. Çocukları topladım. Çok korkmuşlardı" dedi.

Kuzeyden kaçanlarsa BM'nin Filistinli mülteciler için kurduğu okullara sığındı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'ndan Robert Turner şu ana kadar 4 bin Filistinlinin BM okullarına sığındığını açıklarken, "Her dakika yeni insanlar geliyor. Çoğu kuzeyden kaçıyorlar" dedi. Turner, bu okullarda toplam 35 bin kişiyi ağırlama kapasitelerinin bulunduğunu ekledi.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Gazze'de Yapılan Soykırımdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement