Gençlerimizi Yurt Dışında İstihdam Edecek Bir Markamız Yok! - Son Dakika
Güncel

Gençlerimizi Yurt Dışında İstihdam Edecek Bir Markamız Yok!

Gençlerimizi Yurt Dışında İstihdam Edecek Bir Markamız Yok!

Şanlıurfa'da, dünyaya nam salmış yemek ve tatlı lezzetleri var ancak markalaşıp dünyaya açılan ve orada gençlerimizi istihdam edecek tek marka yok.

01.09.2015 16:56

İstanbul'un asırlık lezzet durağı Tarihi Sultanahmet Köftecisi, İngiltere, Almanya ve Hollanda'da yaklaşık 60 şubeyi kapsayan, yüzlerce Türk'e yurtdışında istihdam imkânı sağlayacak master franchising anlaşmalarına imza attı.

Sultanahmet Köftecisi'nin 4. kuşak temsilcilerinden, yurt dışı şubeleşmelerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Mert Tezçakın, anlaşmaların İngiltere'de 40, Almanya'da 15, Hollanda'da da 5 şubeyi kapsadığını belirterek, "Her anlaşmada personelin Türkiye'den götürülmesi şartı yer alıyor. Bu proje ile yüzlerce Türk gencine yurtdışında istihdam imkanı sağlayacağız" diye konuştu.

MARKA SORUNU

Doğu ve Güneydoğu'nun lezzet durakları arasında yer alan ve mutfağında birçok yemek ve tatlı çeşidini barındıran Urfa'da neden Urfalı gençleri istihdam edecek bir marka yaratılamadı diye sormak gerekiyor. Urfalı Sanatçı İbrahim Tatlıses'in girişimleriyle lahmacun ve çiğköfteyle bir nebze olsun adından söz ettiren Urfa'da en büyük sorun olarak bu lezzetlerin bir marka olarak dünyaya tanıtılmaması olarak görülüyor. Urfa'dan çıkıp Türkiye'nin birçok yerinde Urfa yemeği veya tatlısı olarak bilinen ürünler ne yazık ki, girişimcilerin veya sahip çıkan kimsenin olmaması yüzünden ya tescillenip başka memleketlerin ürünü haline geliyor ya da isimleri hiç duyulmuyor.

VİZYON SORUNU

Urfa'da yemek ve tatlı çeşitlerinde markalaşamamanın önündeki en büyük sorunlardan birisi de vizyon sorunu olarak düşünülüyor. Batıda geçmişi 100 yıla veya daha fazlasına dayanan, dededen babaya, babadan oğula, hatta torunlara kadar geçen markalar bulunurken, Urfa'da bu geleneğin sürdürülmemesi ve meslekler arasındaki geçişlerin çok kolay olması marka oluşturma konusunda görülen noksanlıklar arasında gösteriliyor.

PR MESELESİ

Kamuya ya da özel sektöre ait kuruluşların olumlu bir imaja sahip olmaları için gerekli tanıtım politikasının saptanması, kuruluşların bu doğrultuda yönlendirilmesi, insan grupları ve kuruluşlar arasında bilgi akışının sağlanması ve bu bilgi akımının gerekli etkinliği kazanarak amaçlanan sonuca ulaşması için yapılan planlı faaliyetlerden olan halkla ilişkilerin eksik olması da Urfa'da markalaşamamanın önündeki engellerden bir tanesi olarak görülüyor. Urfa'da özel sektörün gıda ve diğer yiyecekleri dünyaya tanıtım girişimlerinin yok denecek kadar az olması, bu faaliyetin belediye ve veya diğer resmi kurumların inisiyatifine bırakılması da marka yaratma ve pazarda söz sahibi olma konusunda önde gelen eksikliklerden sayılıyor.

EĞİTİME GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR

Urfa'daki lezzetlerin sunumunda görev alan elemanlar ve personeller yetiştirmek için verilen eğitimlerin yetersiz olması veya eğitimlere yeterince değer verilmesi marka oluşturma konusunda başta gelen eksikliklerden olarak görülüyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Gençlerimizi Yurt Dışında İstihdam Edecek Bir Markamız Yok! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement