Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Açıklaması - Son Dakika
Politika

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 14 Aralık’tan bu yana kapalı olan Habur Sınır Kapısı’nın açıldığını belirterek, "Bugün itibariyle kapımız açıldı, kontrollü bir şekilde Irak’ a giriş yapılmakta aynı zamanda kontrollü bir şekilde Irak’tan Türkiye’ye girişler yapılmakta” dedi.

05.01.2016 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 14 Aralık'tan bu yana kapalı olan Habur Sınır Kapısı'nın açıldığını belirterek, "Bugün itibariyle kapımız açıldı, kontrollü bir şekilde Irak' a giriş yapılmakta aynı zamanda kontrollü bir şekilde Irak'tan Türkiye'ye girişler yapılmakta" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bakanlıkta gerçekleştirilen Köpek Eğitim Merkezi Sertifika Programı'na katıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak daha kolay ve güvenli ticaret hedefiyle yola çıktıklarını kaydeden Bakan Tüfenkci, "Türkiye'nin transit ticaret yolu üzerinde olması maalesef uyuşturucu, kaçakçılığı da için de bir güzergah özelliği taşımaktadır. Ülkemiz afyon ve türevleri gibi uyuşturucu maddeyi yasa dışı ticaret transit konumundadır. Sentetik esrar, bonzai, kokain gibi uyuşturucu maddeler ise maalesef hem transit hem de hedef ülke konumundayız. Bu nedenle ülkede bakanlık olarak terör ve organize suç örgütlerinin finans kaynağını sağlayan, insan ve toplum sağlığını tehdit eden uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadeleye de özel bir önem vermekteyiz. Kaçakçılıkla mücadele kapasitemizi sürekli olarak arttırmaktayız. Bu çalışmalar da önem verdiğimiz konuların başında teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi vardır. Uyuşturucu kaçakçılığı başta olmak üzere çay, tütün ve patlayıcı maddelerin kaçakçılığı ile mücadele de kullandığımız önemli enstrümanlardan biri de, dedektör köpeklerdir. Bu amaçla bakanlığımız bünyesinde modern bir köpek eğitim merkezini faaliyete geçirdik. Bakanlığımız bünyesinde madde kaçakçılığıyla mücadele güvenlik amaçlı dedektör köpekler yetiştirilmektedir. Bunlar narkotik, çay, tütün, patlayıcı silah ve mühimmat dedektör köpekleridir" ifadelerini kullandı.

Gümrük kapılarında toplam 62 tane dedektör köpek bulunduğunu belirten Tüfenkci, "Bunlardan 44'ü narkotik dedektör köpeği, 5'i silah, mühimmat, patlayıcı dedektör köpeği ve 13'ü de çay, tütün dedektör köpeğidir. Şuan da eğitimi tamamlananlarla birlikte 60 narkotik dedektör köpeği, silah, 15 çay, tütün dedektör köpeği, 7 silah mühimmat, patlayıcı dedektör köpeği ile birlikte dedektör köpek sayımızı 82'ye çıkarmış bulunmaktayız. Bu uzman köpeklerimizin sayısını arttıracağız. 2015 yılında yakalanan toplam 2 ton 421 kilo uyuşturucunun, 1, 2 tonu narkotik dedektör köpeklerimiz marifetiyle ortaya çıkartıldı. Merkez ve taşra birimlerimizin çalışmalarıyla yakalan 12 milyon 284 bin 661 paket sigaranın, 33 bin 750 kilo gram tütün ve 104 bin ton çayın tamamına yakını çay, tütün dedektör köpeklerimiz katkılarıyla yakalanmıştır. Bu eğitim döneminde 13 narkotik, 3 çay, tütün, 3 patlayıcı mühimmat köpeğiyle bir de bakanlığımız bünyesinde ilk defa Sahil Güvenlik Komutanlığına 1 adet narkotik köpek olmak üzere 20 dedektör köpek eğitimlerini başarıyla tamamladı" şeklinde konuştu.

"EĞİTİMLERİNİ TAMAMLAYAN 2 PATLAYICI, MÜHİMMAT KÖPEĞİYLE 1 NARKOTİK DEDEKTÖR KÖPEĞİNİ HABUR GÜMRÜK KAPISINA GÖREVLENDİRDİK"

14 Aralık'tan bu yana kapalı Habur Sınır Kapısı'nın açıldığını belirten Bakan Tüfenkci, "Eğitimlerini tamamlayan 2 patlayıcı, mühimmat köpeğiyle 1 narkotik dedektör köpeğini güvenlik ve kaçakçılıkla mücadele kapsamında hemen Habur Gümrük Kapısına görevlendirdik. Bugün itibariyle kapımız açıldı, kontrollü bir şekilde Irak'a giriş yapılmakta aynı zamanda kontrollü bir şekilde Irak'tan Türkiye'ye girişler yapılmakta" diye konuştu.

"1 OCAK'TAN İTİBAREN RUSYA BİRTAKIM MALLARIMIZA AMBARGO KOYARAK GERGİNLİĞİ TIRMANDIRMA YOLUNU SEÇTİ"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Tüfenkci, Rusya gümrük kapılarında bekletilen Türk mallarına ilişkin bir soru üzerine, "1 Ocak'tan itibaren Rusya birtakım mallarımıza ambargo koyarak gerginliği tırmandırma yolunu seçti. Birtakım isimlendirmeler yapmasa da, kendi gümrük idarelerinde buradan gönderilen ithali serbest olan malları gümrüklerde yavaşlama eğilimi yaparak ihracatçımızın zarar görmesine neden oluyor. Bu hak aramanın çok çeşitli yolları var. Bunlardan bir tanesi de Dünya Ticaret Örgütüne başvurarak, bir takım yaptırım kararı alma noktasında olabilir" yanıtını verdi.

Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından eğitimi başarı ile tamamlayan 13 narkotik dedektör köpek ve idarecilerine sertifikalarını takdim etti. Sertifika töreninin ardından dedektör köpekler daha sonra yaptıkları gösteride tören alanında ki kutu ve valizler içerisinde gizlenen uyuşturucu tespit ettiler. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • sait: merhaba bir sorum olacak araçlaarın hepsi mi bırakıldı yoksa bir kısmımı bırakıldı lütfen cevaplayın önemli!!!!!! 0 0 Yanıtla

Advertisement