Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Gürcistan'da - Son Dakika
Güncel

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Gürcistan'da

Bakü Tiflis Kars demiryolu hattı, tarihi İpekyolu üzerinde bulunan tüm ülkelerin ekonomilerinin canlanmasına ve ivme kazanmasına katkı sağlayacak.

29.01.2015 15:44  Güncelleme: 16:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bu sene sonuna kadar hizmete girecek Bakü-Tiflis- Kars demiryolu hattının tarihi İpekyolu üzerinde bulunan tüm ülkelerin ekonomilerinin canlanmasına ve ivme kazanmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Canikli, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Tiflis'te, gümrükleme alanında incelemelerde bulunduktan sonra AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile Gürcistan arasında hali hazırda iyi seyreden siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirme çabasında olduklarını söyleyen Canikli, Gürcistan'ın sadece Türkiye'nin komşusu olduğu için değil, konumu, ülkede üretilen mallar ve ekonomik yapısıyla ciddi potansiyel içerdiğini söyledi.

Çıldır-Aktaş sınır kapısının önemini vurgulayan ve Nisan ayında açılacağını söyleyen Canikli, şunları kaydetti:

" Azerbaycan, Türkiye üzerinden Avrupa'ya açılıyor. Biz de Gürcistan üzerinden Orta Asya'ya açılıyoruz. Tırlarımız ve ihraç mallarımız açısından çok önemli bir geçiş güzergahı ve bu önem her geçen gün artmaya devam edecektir. Gürcistan, bölgemizde Türkiye açısından kritik öneme sahip ülkelerden birisi. Ticari ve ekonomik olarak böyle ve sosyal açıdan da son derece yakın işbirliği var. Yüzbinlerce Gürcü kökenli Türk vatandaşı var. Gelinen nokta iyi bir nokta ama, daha da artırmamız gerekiyor. Her geçen gün mal ve hizmet ihracat ve ithalatı talebi artıyor. Öyle büyük bir talep söz konusu ki, Sarp sınır kapısı planlandığında durumun böyle olacağı tahmin edilmemiş. Şu an talebi karşılamıyor, Sarp'ın yükünü hafifletecek ve artan talebe cevap verecek alternatif kapılar üzerinde çalışıyoruz. Özellikle Çıldır-Aktaş çok önemli. İnşallah Nisan ayında açacağız."

Gürcistan ile Türkiye arasında önceden alınan kararların ekonomiye katkı sağladığını belirten Canikli, bu durumun hızlanması gerektiğini belirtti.

Canikli, "Gürcüler son derece sıcakkanlı, iyi insanlar. Bize çok benziyorlar. Kendimizi Türkiye'de hissediyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının bu sene açılacağını belirten Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hat, tarihi İpekyolu üzerinde bulunan tüm ülkelerin ekonomilerinin canlanmasına ve ivme kazanmasına katkı sağlayacak. Buralarda hem medeniyet yeşerecek, hem de ekonomik filizler kök salacak. Önemli ve hakikaten mega projelerden bir tanesi ve bu sene hayata geçecek inşallah. Bunlar bir zamanlar insanların hayallerine sığmıyordu. Hayaller kurmuyoruz, hayalleri gerçekleştiriyoruz. Gürcistan ile ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Gürcistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement