Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

"Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede tüm kurumlardaki verileri bir araya getirecek, mücadeleci kurumlara veri analizi yapma imkanı sağlayacak ve ellerini güçlendirecek Akaryakıt Veri Tabanı programında son aşamaya gelindi"

14.08.2014 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede tüm kurumlardaki verileri bir araya getirecek, mücadeleci kurumlara veri analizi yapma imkanı sağlayacak Akaryakıt Veri Tabanı programında son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Yazıcı, yaptığı açıklamada, söz konusu programda, denetim yapılan istasyon ve tesisler, ele geçirilen akaryakıt türleri, miktarı, zanlılar ve taşıtlara ait bilgiler, piyasaya sunulan ve tüketilen petrol ürünleri miktarının tespitine yönelik dönemsel üretim ve tüketim rakamları ile gerek görülecek diğer bilgilerin yer alacağını belirtti.

Veri tabanının kurumlar tarafından kullanılmaya başlamasıyla kolluk birimlerinin denetime gidecekleri akaryakıt istasyonuna ilişkin tesis, kapasite raporu, üretim, satış, ithalat verileri, istasyonun aldığı idari para cezaları, daha önce yapılan denetimlerin sonuçları gibi her türlü veriye sahip olabileceğine işaret eden Yazıcı, görevlilerin ayrıca denetime gittikleri istasyondaki akaryakıt miktarını sistem üzerinden kontrol edip, yapacakları fiziki ölçümle sistemdeki rakamları karşılaştırıp usulsüz satış olup olmadığını anlık görebileceklerini kaydetti.

Sistem sayesinde kolluk birimlerinin doğrudan kaçakçılık yapma riski bulunan alanlara yoğunlaşabileceklerini ve denetime gittikleri istasyon hakkında ön bilgi edinip denetimin yoğunlaşması gereken noktaları tespit edebileceklerini belirten Yazıcı, böylece yapılan denetimlerin daha verimli ve etkili hale geleceğini vurguladı. Yazıcı, "Bu sayede sektördeki kötü niyetli satıcılar sistem dışına çıkarılarak dürüst satıcılar korunacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yazıcı, 31 Ocak 2014'te Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji Piyasası Denetleme Kurumu arasında veri paylaşım protokolü imzalandığını ve protokol sonrası veri tabanına sağlanacak olan "Tek Pencere Uygulaması ile Denetim Tutanakları"na ait web servisleri yazılarak test sürecinin başlatıldığını belirtti.

Yazıcı, "Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede tüm kurumlardaki verileri bir araya getirecek, mücadeleci kurumlara veri analizi yapma imkanı sağlayacak ve ellerini güçlendirecek Akaryakıt Veri Tabanı programında son aşamaya gelindi. Sistemin kısa sürede tamamlanmasını müteakip akaryakıt kaçakçılığıyla etkin şekilde mücadele edilecek ve kurumların birbirleriyle bilgi ve tecrübe paylaşımı anlık bazda ve daha etkin şekilde yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Bakan Yazıcı'nın verdiği bilgilere göre veri tabanı kapsamında sisteme aktarılacak bilgiler şöyle:

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tarafından tesis, lisans ve kapasite raporu bilgileri, üretim ve satış verileri, ceza bilgileri ile güncel fiyat bilgileri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından akaryakıt ithalat ve ihracat rakamları ile yakalama, denetim ve denetçi bilgileri

İçişleri Bakanlığı tarafından yakalama, denetim ve denetçi bilgileri ile ülke çapındaki araç sayıları

Maliye Bakanlığı tarafından denetim ve ceza bilgileri

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından denetim ve denetçi bilgileri

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı tarafından denetim ve ÖTV'siz yakıt bilgileri

Ekonomi Bakanlığı tarafından, serbest bölge akaryakıt bilgileri - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement