Gümüşhane'de Organ Bağışı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane'de Organ Bağışı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından, organ bağışı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

20.02.2015 16:20

Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekimliği tarafından, organ bağışı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Halk Eğitim Merkezi salonunda düzenlenen toplantıya Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, Gümüşhane İl Müftüsü Ercan Aksu, Gümüşhane Devlet Hastanesi Başhekimi Yavuz Çakıroğlu ve vatandaşlar katıldı.

Çakıroğlu, burada yaptığı konuşmada, 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışı yapabileceğini belirterek, "Organ bağışı, bir kişi hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir" dedi.

Türkiye'de organ olarak böbrek, deri, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas ve ince bağırsak, doku olarak da kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı naklinin yapıldığını anlatan Çakıroğlu, şunları söyledi:

"Organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Evde ya da yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Sıkça duyduğumuz deprem ve felaketlerden sonra cesetlerin organlarının alınması gibi bir durum söz konusu değildir. Bir organın hiçbir özellik aranmadan herhangi birine nakledilmesi de söz konusu değildir. Organ naklinde alıcı ve verici olacak kişilerin doku uyumları önem arz etmektedir.  Organ bağışları il sağlık müdürlüklerine, hastanelere ve organ nakli yapan merkezlere yapılabilir."

Gümüşhane İl Müftüsü Aksu ise organ bağışının dini açıdan hiçbir sakıncasının olmadığını, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun, organ bağışının insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımladığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gümüşhane'de Organ Bağışı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement