Güney Kore, Kuzey Kore ile Birleşme Girişimlerine Hız Verdi - Son Dakika
Güncel

Güney Kore, Kuzey Kore ile Birleşme Girişimlerine Hız Verdi

Güney Kore Birleşme Bakanı Ryu: “Kuzey Kore’ye uyguladığımız yaptırımları kaldırma konusunda görüşmelerde bulunmaya arzuluyuz"

08.10.2014 13:16

Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımları kaldırma konusunda istekli olduğu bildirildi

Güney Kore Birleşme Bakanı Ryu Kihl-jae, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ülkesinin Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımları kaldırma konusunda görüşmelerde bulunmayı arzu ettiğini söyledi.

Ryu, parlamentoda düzenlenen hükümetin yıllık değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, "Yaptırımlar konusunu görüşmek ve bu konuyu çözüme kavuşturmak, ülkemiz ve Kuzey Kore için önem taşıyor" dedi.

Kuzey Kore'ye yönelik söz konusu yaptırımlar, Güney Kore'ye ait bir savaş gemisinin 2010 yılında büyük bir patlamanın ardından batması ve 46 kişinin ölmesi üzerine uygulamaya konulmuştu. Kuzey Kore ise savaş gemisinin batmasıyla ilgisi bulunduğu iddialarını reddediyor.

İki ülkenin yaptırımların kaldırılmasına ilişkin üst seviyeli görüşmelerin gelecek haftalar içinde başlamasına karar verdiklerini belirten Ryu, yaptırımların kaldırılması için Kuzey Kore'nin "sorumluluk sahibi bir tedbir alması" şartını getirdiklerini sözlerine ekledi. Ryu'nun bu sözleri, Güney Kore'nin yaptırımların kaldırılması için Kuzey Kore'den savaş gemisinin batmasındaki sorumluluğunu kabul etmesi şartını getirdiği şeklinde yorumlanıyor.

Güney Kore'nin yaptırımların kaldırılması konusunda görüşmelerde bulunmaya hazır olduğu açıklaması, Kuzey Kore'nin fiili olarak ikinci adamı konumundaki Hvang Pyong-so'nun başkanlığındaki Kuzey Kore heyetinin Güney Kore'ye 4 Ekim'de yaptığı sürpriz ziyaretin ardından geldi.

-İki ülkenin birleşmesinin maliyeti 500 milyar dolar-

Ryu'nun söz konusu açıklamayı yaptığı gün, Güney Kore hükümeti de iki ülkenin birleşmesinin maliyetinin 500 milyar doları bulacağına ilişkin hazırlanan taslağı kamuoyuna açıkladı.

Güney Kore hükümetinden yapılan açıklamada, bu rakamın Kuzey Kore'nin gayri safi milli hasılasının Güney Kore'nin yarı seviyesine getirilmesi için gerekli olduğu ifade edildi. Güney Kore'nin 2010 yılında hesaplanan gayri safi milli hasılası Kuzey Kore'ninkinin 38 katı kadardı. Yine aynı yıl yapılan hesaplamalara göre, Güney Kore'nin 22 bin 708 dolar (yaklaşık 52 bin TL) olan kişi başına düşen milli geliri de Kuzey  Kore'nin 19 katına ulaşıyordu.

Güney Kore Mali Hizmetler Komisyonu üst düzey yetkilisi Kim Yong-beom, hükümetin hazırladığı taslağa ilişkin yaptığı açıklamada, iki ülke arasında birleşme sağlanmadan önce maliyetin en aza indirilmesi için Kuzey Kore'nin kalkınmasının belirli bir seviyeye getirilmesinin önemine işaret etti.

Bu görüşüne dayanak olarak Almanya'nın birleşmesini örnek  gösteren Kim, iki Kore arasındaki farkın, 1990'da birleşen Doğu ve Batı Almanya arasındaki farktan çok daha büyük olduğuna dikkati çekti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güney Kore, Kuzey Kore ile Birleşme Girişimlerine Hız Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement