Güvenlik Güçlerine Acil Tıbbi Müdahale Yetkisi - Son Dakika
Güncel

Güvenlik Güçlerine Acil Tıbbi Müdahale Yetkisi

TSK'da muharebe cankurtaranı ile muharip sıhhiye ve emniyet teşkilatında polis özel harekat sıhhiyesi, sağlık personeli yokluğunda veya sağlık hizmetine ulaşılıncaya kadar bazı acil tıbbi müdahaleleri yapmada yetkili olacak.

22.03.2016 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TSK'da muharebe cankurtaranı ile muharip sıhhiye ve emniyet teşkilatında polis özel harekat sıhhiyesi, sağlık personeli yokluğunda veya sağlık hizmetine ulaşılıncaya kadar bazı acil tıbbi müdahaleleri yapmada yetkili olacak.

"Türk Si·lahlı Kuvvetleri· i·le Emni·yet Genel Müdürlüğünün Sağlık Meslek Mensubu Olmayan Personeli·ni·n Yapmaya Yetki·li· Oldukları Aci·l Tıbbi· Müdahaleler Hakkında Yönetmeli·k", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, TSK'nın muharip unsurlarından, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığından görevlendirilen ve ilgili eğitimi başarıyla tamamlayanlar, sağlık personeli yokluğunda veya sağlık hizmetine ulaşılıncaya kadar acil tıbbi müdahaleleri yapmaya yetkili olacak. Belirlenen personelin yetkileri, görev süreleriyle sınırlı olacak.

Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek TSK'nın muharip birliklerinde ilgili eğitimi başarıyla tamamlayan personel, sağlık personelinin yokluğunda muharebe cankurtaranı olarak görev yapacak. Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Özel Harekat Birlikleri, Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı, Komando Birlikleri, Su Altı Taarruz Komutanlığı, Su Altı Savunma Grup Komutanlığı, Sahil Güvenlik Özel Harekat timlerinden söz konusu eğitimi başarıyla tamamlayanlar, sağlık personeli yokluğunda muharip sıhhiye olacak. Emniyet teşkilatında ise Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığından ilgili eğitimleri başarıyla tamamlayanlar, sağlık personeli yokluğunda görevle sınırlı olmak üzere polis özel harekat sıhhiyesi olarak görev yapacak.

Yetki belgesi alacaklar

Muharip sıhhiye personeli ve polis özel harekat sıhhiyesi, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından yetki verilen en az Sağlık Meslek Yüksekokulu seviyesindeki eğitim kurumlarınca uygulanan, en az 360 ders saati olmak üzere teorik ve uygulamalı olarak acil tıbbi müdahale eğitimi alacak. Teorik derslerin yüzde 15'inden fazlasına, uygulamalı derslerin yüzde 5'inden fazlasına katılmayanların eğitimle ilişiği kesilecek. Eğitimi bitiren personel, eğitim veren kurumlarca teorik ve uygulamalı sınava alınacak. Yapılan sınavlarda eşit ağırlıklı olarak ortalama 85 ve üzeri not alanlar başarılı sayılacak. İlk sınavda başarılı olamayanlara ikinci bir sınav hakkı verilecek. Bu eğitimi başarıyla bitirenler muharebe ortamının canlandırıldığı sıhhiye simülasyon eğitim merkezlerindeki eğitime katılmaya hak kazanacak. Burada 60 saatlik uygulamalı eğitimin sonunda kursiyerler yeniden sınava girecek. Sınavda 85 ve üzeri not alanlar "yetki belgesi" alacak. Sağlık Bakanlığınca onaylanacak bu belge 4 yıl süreyle geçerli olacak.

Personel 4'üncü yılın sonunda en az 60 ders saati süreli tazeleme eğitimine tabi tutulacak. Eğitimin ardından yeniden sınava girecek personelden başarısız olanlar tekrar aynı yetkilere sahip olabilmek için yeniden 360 ders saatlik acil tıbbi müdahale eğitimi almak zorunda kalacak. Tazeleme eğitimini başarıyla bitirenler sıhhiye simülasyon eğitim merkezinde uygulamalı eğitim alacak. Kursiyerler 30 saatlik eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olmaları durumunda yeniden yetki belgesine sahip olacak. Tazeleme eğitiminde başarılı olamayan veya sıhhiye nitelikli kadrolardaki görevi sona eren personelin yetki belgeleri iptal edilecek.

Yaralanmaya müdahale edecekler

Türk Silahlı Kuvvetleri muharip sıhhiye personeli ile polis özel harekat sıhhiyesi, sağlık personeli yokluğunda ve sağlık hizmetine ulaşıncaya kadar cilt altı, adale içi enjeksiyon yapabilecek, yaralanmaya müdahale edebilecek.

Söz konusu personel şu müdahalelerde bulunabilecek:

"İntravenöz girişim yapmak ve sağlık hizmetine ulaşıncaya kadar acil ilaçlarının ve sıvıların infüzyonunu yapmak. Cilt ve cilt altı sütür atmak. Açık göğüs yaralanmasına müdahale etmek. Tansiyon pnömotoraksta interkostal iğne dekompresyonu yapmak. Oksijen uygulaması yapmak. Kardiyo-pulmoner resüsitasyon yapmak. Sağlığı koruyucu önlemleri bilmek ve uygulamak. Lokal anestezi yapmak. KBRN etkilenimini tanımlamak, değerlendirmek ve ilk müdahalede bulunmak. Havayolu açıklığını sağlama araçları ile havayolu açıklığını sağlamak. Sağlık paketinde belirlenmiş taktik acil ilaçları ve sıvıları kullanmak. Dalgıçlık ve yüksek irtifa rahatsızlıklarına ait müdahaleleri yapmak. Kırık, çıkık, burkulma ve travma stabilizasyonu sağlamak. Harekat alanında triajı ve uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak. Kemik içi enjeksiyon yapmak ve kemik içi mayi uygulamak. Çevresel/İklimsel yaralanmalara müdahalede bulunmak. Çatışma stresini tanımak ve tahliyeye hazır hale getirmek. Temel yaşamsal bulguları değerlendirmek."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Güvenlik Güçlerine Acil Tıbbi Müdahale Yetkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement