Hanefi Bostan: "4-C'lilerin Sorunu Kadro Verilmeden Çözülmez" - Son Dakika
Güncel

Hanefi Bostan: "4-C'lilerin Sorunu Kadro Verilmeden Çözülmez"

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, 4-C olarak bilinen geçici personellerin kadro sorununa yönelik, “4-C meselesi Türkiye için bir ayıptır ve bu ayıp sadece onlara verilecek kadro ile düzeltilebilir” dedi.

25.07.2014 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, 4-C olarak bilinen geçici personellerin kadro sorununa yönelik, "4-C meselesi Türkiye için bir ayıptır ve bu ayıp sadece onlara verilecek kadro ile düzeltilebilir" dedi.

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, 4-C'li olarak bilinen geçici personellerin sorunlarına yönelik bir açıklama yaptı. Hanefi Bostan yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in 4-C'lilere yönelik yeni çalışmalar yapıldığını söylediğini hatırlatarak, "Katıldığı bir canlı yayında 4-C'liler ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldığını ifade eden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, '4-C statüsünde çalışanlarla ilgili bir çalışmamız var. Emekli oluncaya kadar iş sorunu yaşamayacağı bir duruma getireceğiz. Yeni bir adımın atılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz' diye konuşmuştu. Bakanın bu açıklamasının akabinde Anadolu Ajansının verdiği habere göre; TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında, AK Parti'li milletvekillerince yeni bir madde eklenmesiyle ilgili önerge verildi. Kabul edilen önergeyle Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin C fıkrasına yeni bir fıkra eklendi. Buna göre özelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri, kamu ya da özel sektör işverenlerince feshedilen ve özelleştirme uygulamaları hakkında kanun kapsamında diğer kamu ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek" dedi.

4-C'lileri kadro konusunda umutlandırdıklarını kaydeden Hanefi Bostan, "23 bin civarında 4-C'linin feryadını duymak istemeyen ve kadro taleplerine kulak tıkayan siyasi iktidar ve Bakan Faruk Çelik'in açıklaması ve verilen önergenin yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde 4-C'lileri bir kez daha umutlandırmaya yönelik bir mesaj olduğu açıktır. Birçok toplantı ve görüşmede 4-C'lilerin kadroya geçmesini istediğini söyleyen Bakan Faruk Çelik, diğer bakanları işaret ederek onların çekinceler sunduklarını ifade etmiştir. Daha düne kadar plan ve bütçe komisyonunda görüşülen torba yasa görüşmelerinde MHP milletvekillerince verilen 4-C'lilerin kadroya geçirilmesi önergesinin AKP'li vekillerce reddedildiğini hepimiz biliyoruz. 4-C'lilerin emekli oluncaya kadar iş güvencesi sorunu yaşamayacağını açıklayan sayın bakan, 4-C'li çalışanların iş güvencesi sorununun ancak kadro verilerek ortadan kaldırılacağını en iyi bilen isimdir" ifadelerini kullandı.

4- C'lilerin sorununun Türkiye için bir ayıp olduğunu ifade eden Bostan, "Ben yaptım oldu anlayışı ile hazırlanan ve dayatılan yasaların bugüne kadar oluşturduğu sorunlar ortadayken, 4-C'li personel için yapılan bu çalışmanın neden sendikalarla müzakere edilmediğini bir kez daha sormak istiyoruz? Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi 23 bin 4-C'liye bir umut dağıtarak onları bir kez daha hayal kırıklığına uğratmaya kimsenin hakkı yoktur. 4-C meselesi Türkiye için bir ayıptır ve bu ayıp sadece onlara verilecek kadro ile düzeltilebilir" dedi.

4-C'lilerin hakları için mücadele vermeye devam edeceklerini kaydeden Bostan, "Çalıştıkları kurumda 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL maaş alırken, 4-C'ye geçirilmeleri sonucunda bin ile bin 700 TL maaşa mahkum edilen bu personel ek ödeme de alamamaktadır. Bireysel açılan davalar sonucunda yerel mahkemeler ve Danıştay 4-C'lilerin diğer memurlar gibi ek ödeme alabileceğine hükmetse de MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı bunun emsal olamayacağını, ancak bireysel dava açıp kazananlara ödemenin yapılabileceğini belirtmektedir. Yani 23 bin kişinin tek tek dava açması, hem mahkemelerin iş yoğunluğunu artıracak ve hem de devletin milyonlarca lira zarara uğratacaktır. Hükümetin asıl görevi sorun üretmek değil sorunları çözmektir. Türkiye Kamu-Sen olarak her platformda 4-C'li personelin hakları için bugüne kadar verdiğimiz mücadelenin aynı kararlılıkla devam edeceğini bir kez daha ifade ediyor, farklı düzenlemelerle değil ancak kadro tahsisiyle bu sorunun çözümünün sağlanacağını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hanefi Bostan: '4-C'lilerin Sorunu Kadro Verilmeden Çözülmez' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement