Irak'ta 'Haşdi Şabi' Endişesi! Mezhep Savaşı Çıkabilir - Son Dakika
Dünya

Irak'ta 'Haşdi Şabi' Endişesi! Mezhep Savaşı Çıkabilir

İran destekli Haşdi Şabi milisleri Musul operasyonuna katılmıyor ancak milislerin IŞİD'in elindeki bir başka yerleşim yeri olan Havice'ye yönlendirilmesi, mezhep çatışması endişelerine yol açtı.

17.10.2016 13:54  Güncelleme: 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta terör örgütü IŞİD'e yönelik Musul operasyonu sürerken, Şii milis gücü Haşdi Şabi kısmen bu harekatın dışında bırakıldı. Ancak Haşdi Şabi'nin, IŞİD'in elindeki bir başka yerleşim yeri olan Havice'ye yönlendirilmesi, bu kez de söz konusu Sünni kasabasında mezhep temelli çatışma endişelerine yol açtı.

TÜRKİYE KARŞI ÇIKIYORDU

Halk Seferberlik Güçleri (PMF) adı da verilen İran destekli Haşdi Şabi milislerinin Musul operasyonuna katılmasına, Türkiye ve Sünni gruplar karşı çıkıyordu.

Zira bu silahlı güçlerin cephede yer alması, IŞİD'in elinden alınması hedeflenen bölgelerin Sünni sivil halkı tarafından büyük tepki görüyor. Reuters'a göre, Bağdat yönetimi de bu unsurları Musul savaşının dışında tutmaya çaba gösteriyor.

TAMAMEN DIŞINDA KALMALARI GÜÇ

Ancak ajans, bu güçlerin hem savaş tecrübesine sahip militanlar olmalarının hem de Bağdat'ta ciddi siyasi destekçilerinin bulunmasının, Musul savaşının tamamen dışında bırakılmalarını siyaseten güçleştirdiğini belirtiyor.

Reuters'ın haberine göre, Halk Seferberlik Güçleri (PMF) adı da verilen bu unsurların Musul'dan uzaklaştırılarak 100 kilometre mesafedeki Havice'ye yönlendirilmesinin nedeni, Musul operasyonu sırasında yaşanabilecek mezhep düşmanlığını yatıştırmak.

GEÇMİŞTEKİ ÖRNEKLER KORKUTUCU

Bağdat hükümetinin resmen tanıdığı Şii milis gruplarının oluşturduğu PMF güçlerini Birleşmiş Milletler ve diğer bazı kurumlar, IŞİD'den geri alınan bölgelerde cinayet ve insan kaçırma gibi suçlara karıştıkları nedeniyle kınamıştı.

Haşdi Şabi, daha önce Tikrit ve Felluce'nin IŞİD'in elinden alınmasının ardından bu kentlerde IŞİD sempatizanı olmakla suçladıkları Sünni sivillere işkence edip öldürmekle suçlanmıştı.

"GERÇEKTEN KAYGILIYIZ"

Musul harekatının hazırlık aşamaları hakkında bilgi sahibi olan bir diplomat, Reuters'a yaptığı açıklamada, PMF güçlerini Musul yerine HaVice'ye gönderme kararının zorlu pazarlıklardan sonra alındığını söyledi. Diplomat, Havice'de de mezhepsel şiddet eylemlerinden endişe duyulduğunu belirtti ve "Gerçekten çok kaygılıyız" dedi.

PMF ise Hawice'deki sivillerin korkmaları için bir neden olmadığını belirtiyor. PMF sözcüsü Ali el Huseyni, "Bizim rolümüz onları IŞİD zulmünden kurtarmak. Ailelere bir zarar gelmemesine ve aşağılanmamalarına çok dikkat edeceğiz. Biz onların düşmanı değil, kardeşleriyiz" diye konuştu.

IŞİD HALKA UYGULADIĞI ZULMÜ ARTIRDI

Nüfusu 200 bin kadar olan Havice'den kaçmayı başarmış olan siviller, IŞİD militanlarının çok ağır bir baskı kurduğunu söylüyorlar.

Geçen hafta gece karanlığında nehri üç çocuğuyla yüzerek geçip karşı taraftaki Kürt bölgesine sığınmayı başaran bir kadın, "Herkes kaçmaya çalışıyor" dedi.

Havice'den kaçanların söylediğine göre saldırının yaklaştığını gören IŞİD militanları son haftalarda halka uyguladıkları zulmü artırdılar. Kaçan Haviceliler, her gün idamların yapıldığını ve cesetlerin hilafete karşı çıkanlara uyarı olması için elektik direklerine asıldığını söylüyorlar.





Irak\'ta \'Haşdi Şabi\' Endişesi! Mezhep Savaşı Çıkabilir
Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Irak'ta 'Haşdi Şabi' Endişesi! Mezhep Savaşı Çıkabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement