Hayvan pazarında Kurban Bayramı hareketliliği - Son Dakika
Güncel

Hayvan pazarında Kurban Bayramı hareketliliği

Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklar hayvan pazarına getirilmeye başlanırken, hayvan pazarı da kurbanlık satışlarıyla hareketlendi.

19.09.2014 13:05  Güncelleme: 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN YİĞİNER - Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklar hayvan pazarına getirilmeye başlanırken, hayvan pazarı da kurbanlık satışlarıyla hareketlendi.

İç Anadolu'nun en büyük canlı hayvan pazarlarından biri olan Çubuk Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı, en hareketli günlerini yaşıyor. Çevre il ve ilçelerle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden getirilen büyükbaş hayvanlar pazarda satışa sunuluyor. Sabahın erken saatlerinde hayvanlarını pazara getiren üreticiler, hayvanlarını büyüklüklerine göre 3 bin ile 9 bin TL arasında satışa sunuyor.

Kurbanlık almak için gelen vatandaşlar geçen yıla oranla fiyatların yüksek olduğundan şikayet ederken, hayvan satıcıları ise hayvanların yem, saman ve nakliye giderlerinden dolayı fazla kar edemediklerinden yakınıyorlar.

Kurbanlık satmak için Ağrı'dan geldiğini söyleyen Dursun Hacı, "Ben kurbanlıkları Ağrı'dan Kırıkkale'ye getirmiştim. Orada fiyatlar biraz ucuz gidince buraya getirdim. Ama burada da ucuz gidiyor. Şu düveye 2 bin 650 fiyat çekiyorum, alan olmuyor. Yaklaşık 120 kilo eti var" dedi.

Hayvan alıp satarak geçimini sürdürdüğünü belirten Bahri Polat ise kurbanlık satışlarının iyi olduğunu söyledi. Müşterilerinin memnun kalması için iyi hayvanlar aldığını ifade eden Polat, "Hayvanlarımız güzel, yaylımını almış organiktir. Canlı kilogram fiyatı da 13,00 TL ila 12,50 TL'ye veriyoruz. Fiyat olarak geçen senekinden aşağı yukarı bir fark yok. Satışlarımızda şu an fena değil, yani yine tek tük satılıyor" diye konuştu.

Kurbanlıkları 8 ay önce 3 bin TL'ye aldığını ve bugün 4 bin 300 TL'ye ancak satabildiğini aktaran Sanayi Demirci de buna rağmen satışlardan memnun olduklarını ifade ederek, "Girdiler çok, yem pahalı, yinede bir parça ekmek yiyoruz. Allah bereket versin, Allah yokluğunu göstermesin. Bu yıl kurbanlık için 35 danam vardı. Şu an 14 dana kaldı. Allah bereket versin" şeklinde konuştu.

Hayvancılığın dede mesleği olduğunu anlatan Burak Karabacak, bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla kurbanlık satışlarının erken başladığını vurguladı. Piyasanın hızlanmaya başladığını kaydeden Karabacak, "Bu yıl satışlar erken başladı. Şu anda canlı kilogram 11,50 TL ila 12,50 TL arası değişiyor. Piyasa yeni hızlanmaya başladı. Tam bir kurban arifesi, kurban zamanı, herkes hayvanını elinden geldiğince satmaya çalışıyor. Şu anda piyasada yeterince hayvan var. Alıcılarda kurbanlıklarını biran önce almaya çalışıyor" dedi.

Kurbanlık satmaya gelenlerin arasında küçük yaşta çocukların da olması dikkat çekti. Çankırı'dan babası ile kurbanlık satmaya gelen Baki Arslan (8), kendinden büyük hayvanları korkmadan iplerinden tutarak satış için bekliyor.

Kurbanlık pazarlıklarının hareketlendiği hayvan pazarında, ilginç görüntülerde yaşanıyor. Alıcı ve satıcıyı bir araya getirmeye çalışan simsarların uzun çabaları bazen boşa çıkarken, bazen de gerçekleşmesine aracı oluyorlar. Satın alınan kurbanlıkları da götürmek ise ayrı bir sorun oluyor.

-Sağlık kontrolü aksatılmıyor

Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Mehmet Akif Topçu, hayvan pazarına günlük 970 büyükbaş hayvanın girişi yaptığını ve bunun yaklaşık yüzde 40'nnın satıldığını söyledi. Topçu, "Canlı hayvan pazarımız her yönden sıkı kontrol altındadır. Tüm girişler ve çıkışlar kontrol altında olduğu için sağlık raporu olmayan hiçbir hayvanın girişine müsaade edilmemektedir. Pazarımıza günlük yaklaşık 970 büyükbaş, 700 küçükbaş hayvan girişi yapılmaktadır. Bunların yaklaşık yüzde kırkı aynı gün satılmaktadır. Özellikle kurbanlık alacak vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile kurbanlıklarını alabilirler" diye konuştu.

Hayvan pazarında Kurban Bayramı hareketliliği
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hayvan pazarında Kurban Bayramı hareketliliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement