Hdp Fethiye İlçe Başkanlığı Açılışındaki Gerginlik - Son Dakika
Yerel

Hdp Fethiye İlçe Başkanlığı Açılışındaki Gerginlik

İHD Genel Başkanı Türkdoğan: "Burada bir siyasi partinin çalışmaları engellenmiş, yöneticileri tehdit edilmiş ve partiye mensup insanlar korku içerisindedir.

18.03.2014 22:23

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Fethiye'de Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe başkanlığı açılışı sırasında yaşanan gerginlik ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili, "Burada bir siyasi partinin çalışmaları engellenmiş, yöneticileri tehdit edilmiş ve partiye mensup insanlar korku içerisindedir. Bunun yıkılması gerekiyor. Bizler bunun için buradayız" dedi.

İlçede 9 Mart'ta yaşanan olayları incelemek için görevlendirilen İnsan Hakları Heyeti, ilk olarak HDP ilçe başkanlığında incelemelerde bulundu. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Bayazıt ve Belediye Başkanı Behçet Saatcı'yı ziyaret eden heyet, daha sonra Eğitim-Sen Fethiye Şubesinde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan İHD Genel Başkanı Türkdoğan, heyetin bir dizi görüşme yapıp, inceleme ve ziyaretler gerçekleştirdiğini, bunun sonucunda oluşan kanaatlerini hazırlayacakları bir raporla kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

9 Mart ve devamında gerçekleştirilen "ırkçı" saldırıyı kınadıklarını belirten Türkdoğan, ilçedeki bütün siyasi parti yetkililerinin de yaşanan saldırı olayını kınaması ve bir daha yaşanmaması noktasında tedbir almasının sürece ciddi bir katkı sağlayacağını dile getirdi.

Türkdoğan, siyaset yapma, seçme, seçilme, ifade özgürlüğü, basın hürriyeti, seyahat hakları ve bunun gibi bir çok temel hak ve özgürlüğün korunmasının, başkasının hakkını korumaktan geçtiğini ifade ederek, "Siz burada kendiniz gibi düşünmeyen insanların haklarını koruyacak, savunacaksınız ki, gerçekten burada demokrasi kültürü gelişebilsin. Gerçekten burada birlikte yaşam noktasında insanların kafasında soru işareti kalmasın" diye konuştu.

Cumhuriyet Başsavcılığının harekete geçmesi gerektiğini belirten Türkdoğan, olayla ilgili delillerin toplanmasını, kamera kayıtlarının, hastane kayıtlarının ve sosyal paylaşım sitesi sayfalarının tamamının incelenerek sorumluların açığa çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Türkdoğan, "Olaylarda özellikle gençleri kışkırtan provokatörlerin açığa çıkartılması gerekiyor. Buradaki siyasi parti temsilcilerinin görevlerinin bu olduğunu düşünüyorum" dedi.

"Herkes Fethiye'de siyaset yapabilmeli, herkes seçim propagandası yapabilmeli" diyen Türkdoğan, seçimlere 12 gün kaldığını, HDP'nin belediye eş başkan adayının can güvenliği korkusuyla ilçeye gelip, seçim propagandası yapamadığını dile getirdi.

-"Siyasi partinin çalışmaları engellenmiş, yöneticileri tehdit edilmiştir"

Olay günü güvenlik kuvvetlerinin etkili bir şekilde saldırıyı gerçekleştiren kitleyi önleme görevi olduğunu, tedbir alması ve dağıtmanın görevi olduğunu anlatan Türkdoğan,  şunları söyledi:

"Bunların hepsinin açığa çıkarılması gerekiyor. Bazı şeyler mazeret olarak ileri sürülüyor. Biz bu mazeretleri elbette ki kabul edemeyiz. Burada bir siyasi partinin çalışmaları engellenmiş, yöneticileri tehdit edilmiş ve partiye mensup insanlar korku içerisindedir. Bunun yıkılması gerekiyor. Bizler bunun için buradayız. Fethiye halkının burada her siyasi partinin seçim çalışmasını rahatlıkla yapabileceğini, uygun imkan tanıyacağına inanıyorum. Herkesin etnik kökeni, inancı, siyasi düşüncesi farklı olabilir. Ama barış içinde bir arada yaşama noktasında ben bir sorun olmadığını düşünüyorum."

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise yapılan görüşmelerde belli hassasiyetlerden söz edildiğini ve yapılan saldırının meşrulaştırılmaya çalışıldığını savundu.

Olaya hangi taraftan bakılırsa bakılsın, "ırkçı" bir saldırı olduğuna işaret eden Bülbül, bunun demokrasiye ve insan haklarına yapılmış bir saldırı olduğunu sözlerine ekledi. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hdp Fethiye İlçe Başkanlığı Açılışındaki Gerginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement