Hdp'li Irmak'tan Nasturilere 'Geri Dönün' Çağrısı - Son Dakika
Politika

Hdp'li Irmak'tan Nasturilere 'Geri Dönün' Çağrısı

Hdp\'li Irmak\'tan Nasturilere \'Geri Dönün\' Çağrısı

HAKKARİ (İHA) – Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Adayı Selma Irmak, bir zamanlar Nasturilerin yaşadığı Çığlı köyünde Nasturi halkına seslenerek ‘geri dönün’ çağrısında bulundu.

30.04.2015 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAKKARİ (İHA) – Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Adayı Selma Irmak, bir zamanlar Nasturilerin yaşadığı Çığlı köyünde Nasturi halkına seslenerek 'geri dönün' çağrısında bulundu.

HDP milletvekili adayları Selma Irmak, Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan ile Belediye Eş Başkanı Nurullah Çiftçi, DBP il eş başkanları Musa Çiftçi ve Berivan Akdoğan, HDP il eş başkanları Rahmi Temel ve Zeynep Besi Dara, Hakkari İl Genel Meclis Başkanı Lokman Özdemir, Kent Meclisi Sözcüsü Perihan Kahraman, HDP aday adayı Tahirhan Taş, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Çukurca Belediyesi eş başkanları Servet Tunç ve Hilal Duman ile partililer, Kuzey Irak'ın sıfır noktasında bulunan Çığlı köyünü ziyaret ettiler. 300 hanelik ve yaklaşık bin seçmeni bulunan Çığlı köyünde halkla bir araya gelen HDP milletvekili adayları ve beraberindeki partililer, ilk olarak HDP milletvekili aday adayı olan Çığlı köyü ileri gelenlerinden Selahattin Ediş ile bir araya gelerek, bir süre sohbet ettiler. HDP heyeti daha sonra da Çığlı köyünün ağası Fuat Ediş ve köyün ileri gelenleri ile yüzlerce kişi tarafından ayrı bir mahallede karşılandı. Köy ağası Fuat Ediş ve buradaki köylüler, HDP heyetini ve beraberindeki yüzlerce kişiyi öğle yemeğinde misafir etti. Köy alanında birer konuşma yapan HDP milletvekili adayları baraj sorunu diye bir sorun olmadığını söylediler.

Burada Kürtçe ve Türkçe halka seslenen HDP Milletvekili Adayı Selma Irmak, Çığlı köyünün asıl adının Aşut olduğunu ve burada binlerce Nasturi'nin yaşadığını belirtti. Nasturilerin bu bölgeden göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Irmak, Nasturi halkına 'geri dönün' çağrısı yaptı. Irmak, "1980'li yıllarda bu bölgede geliştirilen politikalar sonucu Kürt halkı ve Nasturi halkı birbirine kırdırtıldı. Bu kıyım kimin tarafından yapılmışsa bu yarayı hakikat komisyonu aracılığı ile mutlaka açığa çıkartılmasını düşünüyoruz. Hiçbir tarihin gerçeklikleri uzun süre saklı kalamaz. Hakikat komisyonu bunu açığı çıkarttığı zaman da mutlaka bunun gereğini yapmak zorundadır. Bizim açımızdan da bu bir acı ve kanayan bir yaradır. O tarihe utançla bakıyoruz. Bu köyde daha önceleri binlerce Nasturili varken şu anda bir elin avucunu geçmeyecek kadar insan yaşıyor. Biz bu nedenle halkların birbirine düşürüldüğü süreçlerin gelmemesi ve bunların asla yaşanmaması için hakikat komisyonunun kurulması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Nasturilere çağrıda bulunan Selma Irmak, "Nasturi halkına sesleniyorum. Bu topraklar sizin ve bizim, bu topraklar hepimizin. Siz gittiniz biz yalnız kaldık. Siz gittiniz biz yarım kaldık. Siz gittiniz bizler eksildik. Gelin yine bu topraklara dönün, yeniden zenginliğimize kavuşalım. Yine bu topraklar çok renkli, çok dinli, çok dilli ve çok etnik yapılı olsun ve bu toprakları yeniden canlandıralım. Yine komşuluk ilişkilerimiz ile bu toprakları yeniden canlandıralım. Gerçekten özgür yaşam, ahlaki toplum, vicdani ve politik toplumu böyle hep birlikte inşa edelim" şeklinde konuştu.

"HDP'NİN BARAJ SORUNU YOKTUR"

HDP'nin baraj konusuna değinen Irmak, "Baraj Kürt halkı için bence aşılmıştır. Bizim barajla bir sorunumuz yoktur. Biz barajın üzerine çok çıkmalıyız ki oyunlar oynandığında da fayda etmesin. Bizi yüzde 10'un altına çekmek için ellerinde geleni yapacaklar. O yüzden biz en azında yüzde 15 olmalıyız ki bu oyunları boşa çıkartalım. Eğer bunu başaramayacaksak gerçekten bizi zor günler bekliyor. Vakit varken çok çalışalım" dedi.

HDP milletvekili adayları Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan ise, kendilerini büyük bir coşku ile karşılayan Çığlı halkına teşekkür ederek, baraj sorunlarının olmadığını ifade ettiler.

HDP heyeti daha sonra da Gündeş köyü Çimenli mezrasını ziyaret edip burada köylülerle bir araya gelerek, projelerini ve köylülerin sorun ve sıkıntılarını yerinde dinlediler. - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Hdp'li Irmak'tan Nasturilere 'Geri Dönün' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • alabura lizan: selma hanım sen kim oluyursun hakkari topraklarını ermeni nasturilere veriyursun tarihi iyi oku nasturilerin nesli tükenmiş terbiyetsiz selma kunuşmalarına dikat et 0 0 Yanıtla

Advertisement