Her Cinsel İstismarcı 'Pedofili' Değildir - Son Dakika
Güncel

Her Cinsel İstismarcı 'Pedofili' Değildir

Her Cinsel İstismarcı \'Pedofili\' Değildir

Psikolog Abidin Balkan, "Her istismarcıya pedofili demek tüm vakaları meşrulaştırmak demektir. Pedofili vakaları var ama bu konuda ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Her cinsel sapkınlık vakası pedofili değildir" dedi.

29.06.2016 11:16  Güncelleme: 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da yaşayan İ.P. adlı bir gencin başka ilde yaşayan 10 yaşındaki bir kız çocuğuna yönelik Whatsapp tacizi hala gündemdeki yerini koruyor. Sosyal medyada çığ gibi büyüyen tepkiler ve sonrasında gelen tutuklama yeniden pedofili hastalığını gündeme getirdi. Gazete İpekyol, ruhsal bir hastalık da sayılan pedofiliyi hem verilerle hem de uzmanından görüşle ele aldı.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verileri, çocuk istismarının nasıl bir yükselişe geçtiğini ortaya koyuyor. 2009'da 12 bin 635, 2010'da 16 bin 135, 2011'de 16 bin 828, 2012'de 17 bin 589, 2013'de 17 bin 948, 2014'te 18 bin 104. Bu tablo, istismar suçunun adli makamlara yansıyan bölümü. Bir de söylenmeyen, üzeri örtülen istismarlar var ki sayısı ve oranı meçhul.

Türkiye, her gün çocukların cinsel istismarı haberleriyle sarsılıyor. Son olarak Akçakale'de bir kişi kendini 18 yaşında tanıtarak telefon üzerinden 10 yaşındaki bir çocuğu cinsellik üzerinden istismar etti. Olayın basına ve kamuoyuna yansıması sonucu kişi çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün verileri, vahim tabloyu gözler önüne seriyor. 2009'dan 2014'e açılan dava sayıları yüzde 50 artarak 18 bin 104 oldu.

BALKAN: CİNSELLİĞİN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

Psikolog Abidin Balkan, toplum olarak cinselliğin bilinmemesinden dolayı istismarların arttığını belirterek, "Bu vaka basın ve kamuoyuna yansımış bir vakadır. Ne yazık ki, son yıllarda gerek ilimizde gerekse Türkiye'de çocuk cinsel istismarında çok ciddi artış var. Önlemler noktasında yeterli miyiz? Ne yazık ki, değiliz. Çünkü bizim toplum olarak cinselliği bakış açımızda sıkıntı var. Daha doğrusu cinselliğin ne olduğunu bilmiyoruz. Cinsellik dediğimizde aklımıza sadece cinsel birleşme geliyor. Temel nedenlere baktığımızda ise bilginin olmaması veya cehalet diyebiliriz. Gerek evde gerek okulda doğru cinsel bilginin aktarılmaması, çocukların cinsel anlamda kendilerini nasıl koruyacakları konusunda evde onu koruyan ebeveynlerin çocuğa yeterli bilgi vermemesi, temel nedenler bunlardır. Tabii ki sadece aileden kaynaklanmıyor. İşsizlik, yoksulluk, barınma sorunları, düşük gelir, kalabalık aile gibi nedenlerde temel problemlerdir" dedi.

'KULLANAN KAFA NE YAZIK Kİ BİR AKILLI TELEFON KADAR AKILLI DEĞİL

Gelişen teknolojiye bağlı olarak bilinç gelişimin olmadığını ifade eden Abidin Balkan, "Öncelikle aile içerisinde, öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Çocuğu istismara sürükleyen ya da onu kötü emellere alet eden kendi aile ortamında, okulda ya da kaldığı kurumda gerçekleşiyor. Yani, çocuk kendi yakın sosyal çevresinden biri tarafından cinsel istismara maruz bırakılıyor. Bu anlamda da, istismarın önlenmesinde de ailenin, okulun ya da kaldığı yatılı kurumların önemi çok büyüktür. Öncelikle çocuğun gelişim dönemlerinde ebeveynin eğitilmesi gerekiyor. İkincisi çocuğa kendi bedenini koruma, mahremiyet dediğimiz temel bilginin aktarılması gerekiyor. Bunlardan önce ebeveyn eğitimin mutlaka olması gerekiyor. Ebeveyn eğitimini de okullar verecek. Ne yazık ki okullarda da bazı öğretmenlerinde öğrencilere cinsel eğilimlerinin olduğuna şahit oluyoruz. Bu da demektir ki aslında biz toplum olarak temelden adam akıllı bir eğitim ve bilgiye ihtiyacımız var. Suriyeli mültecilerin çok fazla olması, toplumsal anlamda da bir stres ve gerginlik yarattı. Düzenle olmayan ortamlarda özellikle çocukların cinsel anlamda güvenliği daha fazla tehlikeye giriyor. Sadece topu modernleşmeye atmak aslında kendimizi modernleşme konusunda geri bırakmaktır. Tabii ki, modernlilik ile birlikte aile yapısında değişimler meydana geliyor. Bu tabiri caizse suçu bir başkasına atmak anlamına gelir. Bütün ülkeler teknolojik gelişmeyle birlikte kendi içlerinde de bir düzenlemeye, yeniden bir bilgi aktarımın girebiliyor. Ülkemizde teknolojik gelişmeye paralel olarak bir bilinç gelişmesi olmuyor. Baktığımızda son model araçlar kullanıyoruz, teknolojinin o üst düzey imkânlarından yararlanıyoruz ama kullanan kafa ne yazık ki bir akıllı telefon kadar akıllı değil. Bunun içinde temelde yine eğitim yatıyor. Gerek sağlık kurumları gerek eğitim kurumlarının bu konuda ciddi anlamda çalışması söz konusu olmalıdır. Bu olmayınca sadece topu modernleşmeye atmak da bence tek başına sıkıntı olur diye düşünüyorum. Öncelikle cinselliğin okullarda ders olarak anlatılması şarttır. Fakat cinsellik nasıl anlatılacak, ders olarak nasıl öğretilecek? İşte burada çok dikkat etmek gerekiyor. Çocuğun düzeyine uygun, çok detaya girmeden temel bilgilerle anlatılmalıdır. Bu ders kitaplarına girmeden önce bütün öğretmenlerin, bütün eğitim camiasının bu konuda eğitime tabi tutulması gerekiyor. Çünkü onlar çocuklara aktaracaklar. Nasıl aktardıkları çok önemlidir" diye konuştu.

'PEDEOFİLİ DEMEK BZEN ONLARI MEŞRULAŞTIRMAK DEMEKTİR'

Psikolog Balkan, "Eğer pedofili dersek, bu cinsel bir hastalıktır, bozukluktur. Bütün çocuk istismarı vakalarının hepsine pedofili demekte ne yazık ki bu sapkın davranışı aslında kabul etmektir. Bu nedenle çok ayrı bir ayrım var, buna çok dikkat etmek gerekir. Her istismarcıyı pedofili diye kodlarsak biz onları hasta olarak kabul etmiş oluruz. Bu da doğru bir yaklaşım değildir. Bu nedenle o bireyin geçmiş cinsel yaşantısı ayrıntılı tıbbi bir ayrıntısı alındıktan sonra bir tanımı olmalıdır. Diğer hastalıklar gibi kodlarsak onları normalleştirmiş sayılırız. Pedofili demek bazı durumlarda bu vakaları meşrulaştırmak demektir. Pedofili var ama bu konuda ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Her cinsel sapkınlık vakası pedofili değildir" şeklinde konuştu.

İNGİLTERE'DE MÜEBBET, ABD'DE HADIM

Fransa: 15 yaşından küçük çocuğa cinsel istismarın cezası 20 yıl, tecavüz sonucu çocuğun ölmesi halinde 30 yıl. Suç, kötü muameleyle işlenirse müebbet hapis.
İngiltere: Diğer ülkelerden farklı olarak 2003 yılında Ceza Kanunu'ndan ayrı bir Cinsel Suçlar Kanunu düzenlendi. 13 yaşından küçük çocuğun cinsel istismarının cezası müebbet hapis.
ABD: Yasal sınırlarındaki bölge ve eyaletlerde 12-16 yaş arasındaki çocuğa, kendisinden en az 4 yaş büyük olan fail bu suçu işlerse, teşebbüs ederse, para cezasına ve/veya 15 yıl hapis cezası veriliyor. California, Florida, Georgia, Iowa, Louisiana, Montana, Oregon, Texas, Wisconsin'de hapis cezasıyla birlikte kastrasyon yani kimyasal yöntemlerle hadım etme öngörülüyor. 1996'da California, kimyasal ilaç kullanımını yürürlüğe koyan ilk eyalet olarak tarihe geçti.
Almanya: Çocuğa cinsel istismar davranışlarında rızası olup olmadığına bakılmıyor.

İSTİSMARA UĞRAYAN ÇOCUKLARIN BAŞVURACAĞI BİR YER YOK

Türkiye'de istismar, taciz ve tecavüze uğrayan çocukların başvuracakları bir yer bulunmuyor. İstismar suçları toplumsal şikâyetler ve mahkemeye yansıdığından ortaya çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarda istismara uğrayan çocukların, 'ben istismara uğradım' diye şikâyette bulunacakları yetkili bir merci bulunmuyor. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Her Cinsel İstismarcı 'Pedofili' Değildir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement