İbadi ve Barzani Musul Operasyonu İçin Anlaştı" - Son Dakika
Güncel

İbadi ve Barzani Musul Operasyonu İçin Anlaştı"

Musul Valisi Esil en-Nuceyfi, Başbakan Haydar el-İbadi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'ni DAEŞ'in kontrolündeki kentin kurtarılması konusundaki operasyonunda anlaştıklarını belirtti.

07.04.2015 15:44

Musul Valisi Esil en-Nuceyfi, Başbakan Haydar el-İbadi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'ni DAEŞ'in kontrolündeki kentin  kurtarılması konusundaki operasyonunda anlaştıklarını belirtti.

Nuceyfi, Erbil'deki geçici ofisinde düzenlediği basın toplantısında, düzenlenmesi planlanan Musul operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu. merkezi Hükümetin Başbakanı İbadi'nin Erbil ziyareti ve Mesut Barzani'yle görüşmesinin söz konusu operasyon hazırlıklarının "fiili olarak" başlaması anlamına geldiğini belirten Nuceyfi, şöyle devam etti:

"Irak hükümeti, bir süre önce şehri kurtarma planını hazırladı. Bunun için gerekli askeri güç de hazırlandı. Bunlar uluslararası koalisyon ülkelerine bağlı askeri uzmanlar tarafından eğitildi ve donatıldı. Bu güçler, şu an operasyona hazır durumda. İbadi ve Barzani, Musul operasyonunda anlaştı. Herkes kendi rolünü yerine getirecek. Anlaşmada belirtilen cephelerde başat rol Irak ordusuna verilecek. Onun dışında her bölgenin tabiatına uygun olarak Peşmerge ve aşiret savaşçıları görevlendirilecek. Ancak Şii milisler bu operasyonda olmayacak."

"Sünni güçlerin silahlandırılması"

Erbil ve Musul'daki kamplarda eğitim gören "Sünni güçlere" henüz ağır silahların ulaşmadığını aktaran Nuceyfi, "Irak Savunma Bakanı, birkaç gün içinde yeni silahların tarafımıza ulaştırılacağını söyledi. Elimizdeki silahlar hafif ve orta dereceli. Bunlar sadece sokak çatışmaları ve yakın mesafede kullanılabilecek silahlardır. Operasyon başladıktan sonra Musul'a vardığımızda bize destek verecek şehir halkının da silaha ihtiyacı var. DAEŞ'e karşı mücadele için bölge halkı silah bekliyor" diye konuştu.

Musul operasyonuna sadece ulusal ordu, polis, koalisyon ve Sünni güçleriyle Peşmergenin katılacağını belirten Nuceyfi, "Başbakan İbadi ile Şii milislerden oluşan Haşd-ı Şa'bi'nin Musul operasyonuna katılmaması konusunda anlaştık. Başbakan bu konuda çok netti. Tikrit'teki gelişmelerden dolayı kaygılarımızı Sayın Başbakan'a ilettik. Kendisi de yaşananlardan dolayı üzgündü. Haşd-ı Şa'bi'nin içindeki bazı milisler, Irak hükümetinin de başını ağrıtıyor. Devlet içinde devlet olarak tabir edilen bu oluşumlar, resmi kurumlardan emir almıyor. Yasaların dışında hareket ediyor. Kürdistan yönetimi de Haşd-ı Şa'bi'nin operasyona katılmasına olumlu bakmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Nuceyfi, Kürtlerin operasyona katılmak için herhangi bir şartlarının olmadığını öne sürerek, "Çünkü DAEŞ Musul'da olduğu sürece Kürdistan bölgesi için de tehdit oluşturmaya devam edecektir. Kürtler, gerçek kardeş olduklarını ispatladı. Kürtlerle Irak yöneticilerinin arası da şu an çok iyi ve hiçbir sorun yok" ifadelerini kullandı.

"Türkiye askeri malzeme gönderdi"

Bir gazetecinin sorusu üzerine Türkiye'nin yardımlarına değinen Musul Valisi Nuceyfi, şunları kaydetti:

"Türkiye'den bize henüz silah gelmedi. Fakat Türkiye'den gelen askeri uzmanlar, operasyonda yer alacak silahlı güçlerimize eğitim veriyor. Aynı zamanda bazı askeri malzemeler de Türkiye tarafından bize ulaştırıldı. Askeri güçlerimiz için eğitim yerinin hazırlanmasında da Türkiye'nin yardımı oldu. Fakat silah konusu farklı. Türkiye, Irak Savunma Bakanlığı aracılığıyla bize silah ulaştırabilir."

Musul Valisi Esil en-Nuceyfi, askeri eğitim ve yardımlar dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye, uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmek istiyor. Uluslararası koalisyonun çizdiği çerçevede yardım etmek ve rol almayı düşünüyor. Bu da saygı duyulacak bir şey. Fakat Musul'un kurtarılması operasyonuna hiçbir yabancı güç katılmayacak. Türkiye'nin silahlı güçleri de operasyona dahil olmayacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İbadi ve Barzani Musul Operasyonu İçin Anlaştı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement