İçişleri Bakanı Ala Ağrı'da - Son Dakika
Yerel

İçişleri Bakanı Ala Ağrı'da

İçişleri Bakanı Ala Ağrı\'da

Bakan Ala: "Ahmed i Hani, bizim kültürümüzde köşe taşlarımızdan biridir.

19.07.2014 22:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Efkan Ala, " Ahmed-i Hani, bizim kültürümüzde köşe taşlarımızdan biridir. Bu da Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin en önemli göstergelerindendir" dedi.

Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine gelen Ala, hayırsever iş adamı tarafından yaptırılan Ahmedi Hani Yüksek Okullu'nun inşaatını gezdi.

Çalışmalar hakkında bilgi alan Ala, tarihi İshak Paşa Sarayı'nın alt tarafında düzenlenen Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Doğubayazıt Evi'nin temel atma törenine katıldı.

Ala, burada yaptığı konuşmada, dünyaya yön vermiş, medeniyetleriyle ev sahipliği yaparak adından söz ettirmiş, dünyadaki birçok medeniyete ciddi katkılarda bulunan Ahmed-i Hani Hazretleri Kültür Merkezi'ne bir nebze katkıda bulunmak için kente geldiğini söyledi.

Kültür merkezinin Ağrı Dağı eteklerinde yapılan etkinliklerin en anlamlısı olduğunu vurgulayan Ala, şunları kaydetti:

"Çünkü Ahmed-i Hani, bizim kültürümüzde köşe taşlarımızdan biridir. Bu da Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin en önemli göstergelerindendir. Yani 2000'li yılların başında, Ahmed-i Hani'nin isminin bir parka verilip, verilmeyeceği tartışmaları yaşanıyordu. Bugün kültür bakanlığının Ahmed-i Hani'nin gerçekten her edebiyatseverin okuması gerektiğine inandığım, Mem-u Zin kitabı tercüme edilerek, basılmış, yayınlanmış ve milletimizin kültürel hizmetine sunulmuştur. Bunu geç kalınmış kadirşinaslık olarak görüyorum ama Türkiye'nin geldiği yeri belirtmesi bakımında da değerli buluyorum."

Ala, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına da değinerek, "Gazze'deki kardeşlerimize aziz ramazanda sabırlar ve direnç temenni ediyorum. İsrail'e, Ağrılılar, Doğubayazıtlılar adına da derhal Gazze'yi terk etmesi çağrısında bulunuyorum. Bu arkamızda bulunan Ağrı Dağı kadar yüksek bir medeniyet temsilcisi olarak tarihte bunun en güzel uygulamalarını yapmış bir milletin ferdi olarak diyorum ki çok zor durumda kaldıklarında, dünyada batıda sürüldüklerinde, sınır dışı edildiklerinde, sığındıkları toprağın sahibi bu Osmanlı'nın mirasçısı, bizler diyoruz ki bu zulme bir son verin ve buradan çekilin" diye konuştu.

Zulümle payidar olunmayacağını vurgulayan Ala, "Zalimler, zulümle tarih boyunca hiçbir zaman istedikleri sonuca erememişlerdir ama zarar vermişlerdir. Zarar vermeyin ve çekilin diyorum" dedi.

"Kalıcı eserler bırakmak çok önemlidir"

Doğubayazıt'ta yapılan ve açılacak olan fakülteye yürekten katkı sağlayacağını belirten Ala, şöyle devam etti:

"Burası gerçekten bu tür müesseseleri fazlasıyla hak etmiş bir şehirdir. İşte İshak Paşa Sarayı eteklerinde, bir yanda İshak Paşa Sarayı bir yanda Ahmed-i Hani Hazretleri adına yapılacak kültür merkezi. Bir yandan Ağrı Dağı, bir yanda kaç medeniyete ev sahipliği yapmış Doğubayazıt. Bu son derece çok güzel bir medeniyet tasavvur bir resmi burada bulunmak bir ayrıcalık. Biz de bu kadim şehir için yapılabilecek katkı varsa yapabiliyorsak bundan büyük bir onur duyar, büyük bir memnuniyet duyarız."

Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan da kentin binlerce medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, verilen destekler sayesinde Doğubayazıt'ın tarihi günlerini yaşadığını söyledi.

Yapılan önemli yatırımların, geleceğin aydınlık ve güvende olduğunu hissettirdiğini ifade eden Tekinarslan, "Doğubayazıt ilçemizin üzerindeki kara bulutlar dağılmaya başlayacak. Turizmle ticari alanlarıyla adından söz ettirecek bir marka kent haline gelecektir" ifadelerini kullandı.

Bakan Ala ile beraberindekiler, temel atma töreninin ardından Ahmed-i Hani Türbesi ile İshak Paşa Sarayı'nı ziyaret etti. Kent merkezinde esnaf ziyaretinde de bulunan Ala, tekerlekli sandalyeli Salih Gülkırmızı ile bir süre sohbet etti. Ala, engelli vatandaşa akülü araç verilmesi için talimat verdi. - Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İçişleri Bakanı Ala Ağrı'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement