Iğdır'da Köylülerin Meralardaki Teraslama Çalışmasına İsyanı - Son Dakika
Güncel

Iğdır'da Köylülerin Meralardaki Teraslama Çalışmasına İsyanı

Iğdır merkeze bağlı Asma köylüler, hayvanlarının otlattıkları meralarına yapılan eksvatörle teraslama çalışmalarına isyan ettiler.

04.05.2014 12:45

Geçtiğimiz yıldan beri meralarına yapılan çalışmalar nedeniyle hayvanlarını otlatacakları alanların kalmadığını savunan köylüler, Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ihale edilerek, özel bir şirket tarafından yapılan çalışma nedeniyle açılan kanallara hayvanlarının düşerek telef olduğunu söylediler. Meralarının tahrip edildiğini savunan köy muhtarı Mehmet Emin Güral, Iğdır Orman İşletme Müdürlüğü tarafından firmaya ihale edilen, buralara ağaç dikimi nedeniyle yapılan bu çalışma nedeniyle tek geçim kaynağı hayvancılık olan köylülerin çok mağdur olduğunu söyledi.

“BU ÇALIŞMALARDAN KÖYLÜNÜN HABERİ YOK”

Geçtiğimiz yıl başlatılan bu çalışmalardan köylü olarak haberdar edilmediklerini iddia eden Asma Köy Muhtarı Gürel, “Burada hiç kimseye sormadan girmişler gördüğünüz gibi çoğununda yapmışlar. Bu senede tekrar girmek istiyorlar. Fakat biz köylü olarak bundan ne razıyız, nede memnunuz. Bu nedenle devlet büyüklerimizden buna müdahale edilmesini istiyoruz” dedi.

“BU ÇALIŞMA İLE TEK GEÇİMİZ OLAN HAYVANCILIĞI BİTİRECEKLER”

Bu çalışmanın devam etmesi durumunda tek geçim kaynakları olan hayvancılığın biteceğini ifade eden Muhtar Gürel, “Burada tek geçim kaynağı hayvancılık ola 150 hanelik köylünün mağdur olması söz konusu! Sadece bizim köyde 10 bin küçükbaş hayvan otlatılıyor. Diğer köyleri saymıyorum. Bizim haricimiz de komşu köylerimiz de bundan etkileniyor. Bakın ileri Taşlıçay, Kuç, Harmandöven köylerinde meralarında da çalışma yapılmış ve yapılacak. Bu çalışma nedeniyle hem hayvanlarımız otlatacak alan kalmıyor. Hem de iş makineleri ile yapılan kazılarda ki derin çukurlara düşen onlarca havanımız telef oldu. Burada yetkililerin bu sorunumuz bir çözüm bulmasını istiyoruz. Asma köy olarak başka meramız yoktur varımız yoğumuz burasıdır. Burayı da bitirse bizi köy olarak haritadan silsinler. Başak yerde bize yer versinler” şeklinde konuştu.

"HAYVANLARIMIZI OTLATTIĞIMIZ BÜTÜN YEŞİL ALAN TAHRİP EDİLMİŞ"

Köy sakinlerinden Kemal Gürel, Iğdır havaalanının selden korunması için bu işin yapıldığını öğrendiklerini ifade ederek, “Bakın burası hava alanıyla hiçbir alakası yok. Havaalanı bizim bu meranın 20 -30 kilometre ters tarafına düşüyor. Sonra havaalanı için bu işi yapıyorlarsa derelerin önün kessinler. Dereleri taşlık alanı bırakmışlar, hayvanın otlağı ola yeşil alanı tahrip etmişler. Eğer orman yapılacaksa bir yer yapılsın, bütün mera tahrip edilmez ki, ya da bize bir mera yeri tahsis edilsin. Sayın valime, devlet büyüklerime saygım sonsuzdur. Ama buraya yarın o bir gün bir iş makinesi gelirse önce bizi ezmesi lazım sonra kanal açabilir. Sayın valimi buraya davet ediyorum, gelsin burayı bir görsün!” şeklinde konuştu.

“BU İŞ HAYVANIMIZIN BAŞINI KESMEKLE AYNIDIR”

Bu işi devam etmekle hayvanlarının başını kesmeyle aynı anlama geldiğini savunan Köy sakinlerinden Ahmet Aktaş, “Zaten bakın bu yılda kurak geçiyor, hayvan açlık kırılıyor. Burada hayvanın otlatacak yeri olmayınca, hayvanı kesmeyle aynı anlam geliyor. Bir ihtiyacımız olduğunda bir hayvanımız satıyoruz. 2 torba un biraz erzak alıyoruz geçimimizi sağlıyoruz. Soruyorum; koyunumuz olmasa neden idare edeceğiz, buda elimizden gitse ne iş yapacağız? Her gün bir koyunuz 2 koyunumuz bu kanallara düşüyor telef oluyor. Bu işe bir çare bulunsun” dedi.

“TERASLAMA DENİLEN BU PROJE BURALARDA ÇÖLLEŞMESİ ÖNLÜYORUZ”

Konu hakkında bilgi veren Iğdır Orman İşletmesi Müdürü Hasraf Aka, eksvatörle çalışmaları ile yaptıkları ‘teraslama’ sayesinde zaten çölleşmeye yüz tutmuş bu bölgede toprak kaymasını önlediklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Bu bölgedeki köylerim meralarında yamaçlarını çok dik olmasında oluşan yağışlardan sular toprağın altına süzülmemektedir. Burada toprak yağış anında oluşan selle birlikte buralardan Aras Nehrine gitmektedir.

Dikkat edilirse buralarda aşırı taşlaşma ulaşmıştır. Yapılan teraslama ile hem toprağının kaymasını önleyeceğiz, hem de suların teras yöntemi alta süzmesini sağlayarak bölge de ki yeşilin daha uzun süreli kalmasını ve veriminin artmasını sağlayacağız. Bu da hayvan sahibin yararına olan bir çalışmadır. Bunun yanında proje kapsamında buralarda kafesleme yöntemi ile toprağı sulara karışıp kaymasını önleyeceğiz. Ayrıca derelerdeki selleşmeyi önlemek içinde kuru taş duvar uygulaması da yapılmaktadır. Yani burada ağaç dikim yapılmayacak, sadece toprak korunması ve seli önlüyoruz” diye konuştu.

BÜLENT MAVZER

Iğdır\'da Köylülerin Meralardaki Teraslama Çalışmasına İsyanı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Iğdır'da Köylülerin Meralardaki Teraslama Çalışmasına İsyanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement