İKV'den Haftaya Bakış - Son Dakika
Güncel

İKV'den Haftaya Bakış

Türkiye-AB ilişkilerinin YouTube'un Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari bir kararla kapatılması ve bu karara yönelik AB yetkilileri tarafından yapılan uyarılar yer aldı.

31.03.2014 16:33

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği'nin (AB) gündemini, 3'üncü Nükleer Güvenlik Zirvesi, G7 Zirvesi, AB-ABD Zirvesi, Avrupa Komisyonu'nun ticari kısıtlamalara ilişkin hazırladığı rapor, AB Tarım ve Balıkçılık Konsey toplantısı, AB ve Ukrayna arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması ve Avrupa Komşuluk Politikası raporlarını kapsayan yıllık paket şekillendirdi.

Geçtiğimiz hafta Türkiye'de yerel seçim konusunun ağırlığı nedeniyle, Türkiye-AB ilişkilerinin gündeminde, sosyal medya sitesi twitter'ın ardından, video paylaşım sitesi YouTube'un Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari bir kararla kapatılması ve bu karara yönelik AB yetkilileri tarafından yapılan uyarılar yer aldı.

Geçtiğimiz hafta, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan ve İSO Meclis Başkanı ve İKV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Bodur Okyay, 24 Mart 2014 tarihinde, bu yıl 2'ncisi düzenlenen Enerji Sektör Buluşması'nda konuşma yaptılar. İKV Başkanı Vardan enerji faslının müzakerelere açılması yönünde çağrıda bulundu ve Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girebilme hedeflerine doğru ve akıllı enerji politikalarıyla ulaşabileceğinin altını çizdi.

Geçtiğimiz hafta, 21 Mart 2014 tarihinde, AB ve Ukrayna arasında Ortaklık Anlaşmasının siyasi diyalog bölümü imzalandı. İmzalanan anlaşma geçtiğimiz yıl Kasım ayında imzalanması öngörülen anlaşmanın tümünü kapsamıyor ve ağırııklı olarak siyasi hükümleri içeriyor. Anlaşmanın diğer bölümlerinin, Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra imzalanması bekleniyor.

3'üncü Nükleer Güvenlik Zirvesi 24-25 Mart 2014 tarihlerinde Lahey'de gerçekleştirildi. Zirve'de, nükleer silahların ve nükleer materyalin yanlış ellere düşmesini önlemek üzere, güçlendirilmiş işbirliğini amaçlayan Lahey Bildirisi kabul edildi.

G7 ülkeleri ve Avrupa Komisyonu ile AB Konseyi başkanları, 24 Mart 2014 tarihinde toplandı. Toplantıdan sonra yaptıkları ortak bildiride liderler, Kırım'da yapılan referandumu ve Rusya'nın Kırım'ı ilhak kararının yasa dışı olduğunu belirterek, Rusya'yı kınadılar ve ülkede bütünlük, demokrasi, siyasi istikrar ve ekonomik refah sağlamaya çalışan Ukrayna hükümetini desteklediklerini açıkladılar.

AB Tarım ve Balıkçılık Konseyi 24 Mart 2014 tarihinde Brüksel'de toplandı. Konsey toplantısında, tarımsal ürünlerin tanıtımları ve et ürünlerinin menşelerinin etiketlendirilmesi, organik tarım, balıkçılık, tarımsal ürünler için bilgi sağlama ve tanıtım yöntemleri konuları ele alındı.

AB-ABD Zirvesi, 26 Mart 2014 tarihinde Brüksel'de gerçekleştirildi. Zirve'nin gündeminde ağırlıklı olarak Ukrayna krizi, enerji, dış politika, serbest ticaret müzakereleri ve iklim değişikliği konuları yer aldı.AB-ABD Zirvesi, mali kriz, NSA dinleme skandalı gibi nedenlerle ayrışma gösteren AB-ABD ilişkilerinde, Ukrayna krizi ve Rusya'nın Kırım'a müdahalesinin her iki taraf arasında birleştirici bir etki yarattığını gösterdi. Zirve'de ABD ve AB Üyesi Devletler arasında vizesiz dolaşımın en kısa zamanda sağlanmasına yönelik ortak irade beyan edildi.

Avrupa Komisyonu, AB'nin önemli ticaret ortaklarının uygulamış oldukları ticari kısıtlama önlemlerini inceleyen bir rapor yayımladı. Raporda, son bir yılda Avrupalı şirketlerin Çin, Hindistan, Japonya, Arjantin, Brezilya, ABD ve Rusya'daki pazarlara erişiminin önündeki engellerinin çoğunun kaldırıldığını ancak başta Rusya olmak üzere bazı devletlerin hala "kökleşmiş" korumacı kısıtlamaları sürdürdüğü belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu 27 Mart 2014 tarihinde, Avrupa Komşuluk Politikası'nın uygulanmasına ilişkin raporları kapsayan yıllık paketi açıkladı. Pakette, AB'nin Avrupa Komşuluk Politikası kapsamındaki ülkelerin karşılaştığı zorlukların giderek farklılaştığı ve son bir yılda bu ülkelerde yapılan reformlarda düzensiz bir ilerleme kaydedildi belirtiliyor.

Öte yandan, NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı), eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg'in İttifakın yeni Genel Sekreteri olmasına karar verdi. Norveç İşçi Partisi Genel Başkanı ve BM'nin İklim Değişikliği Özel Temsilcisi olan Stoltenberg, görevi 1 Ekim 2014 tarihinde Anders Fog Rasmussen'den devralacak. Stoltenberg, NATO Genel Sekreterliği'nin yanı sıra, Kuzey Atlantik Konseyi Başkanlığı görevini de yerine getirecek.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement