İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı - Son Dakika
Güncel

İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Birleşik Krallık halkının referandumda AB'den ayrılma kararı almasını (Brexit) saygıyla karşıladıklarını, şimdi yeni bir sayfanın açılacağını söyledi.

24.06.2016 16:29

ROMA (AA) – İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Birleşik Krallık halkının referandumda AB'den ayrılma kararı almasını (Brexit) saygıyla karşıladıklarını, şimdi yeni bir sayfanın açılacağını söyledi.

İngiltere'deki referandum sonucuna dair sabah Twitter'da bir mesajla değerlendirme yapan Başbakan Renzi, başbakanlık sarayındaki basın açıklamasında, birlik ve istikrar vurgusu yaptı.

"Britanya halkı dün seçimini yaptı. Biz bu karara saygı duyuyoruz. Şimdi yeni bir sayfa açılıyor." diyen Renzi, bugünün kolay bir gün olmadığını ifade etti.

Renzi, Avrupa'nın tarihinde daha önce böyle zor durumlar karşısında güçlü olmayı bildiğini dile getirirken, ülkesi İtalya'nın da üzerine düşeni yapacağını kaydetti.

İtalya Başbakanı, "Brexit" sebebiyle dalgalanan piyasalara da mesaj göndererek, hükümetin ve AB kurumlarının mali sistemin istikrarı ve tasarruf sahiplerinin güvenliğini sağlayabilecek durumda olduğunu belirtti.

Avrupa'ya bir isim vermeleri gerekirse kendisinin Avrupa'yı ev gibi tanımlayacağını aktaran Matteo Renzi, "Avrupa bizim evimiz ama tamir edilmeli, tazelenmeli çünkü o bizim yarınlarımızın evi." diye konuştu.

Dünyanın her daim Avrupa'ya ve değerlerine ihtiyacı olacağını savunan Renzi, özellikle Avrupa'nın hümanizmine gereksinim duyulacağını vurgulayarak, "Bugün kim daha fazla güvenlik, istikrar arıyorsa hatırlamalıyız ki, son 70 yıllık tarih, barışın bölünerek değil birlik sayesinde mümkün olduğunu gösteriyor." dedi.

Renzi, basın açıklaması sırasında yarın AB kurucusu 6 ülke dışişleri bakanının Berlin'de toplanacağını, pazartesi günü de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve kendisinin yine bu kentte bir araya geleceğini açıkladı.

Zor zamanların yarattığı mahkumiyet altında Avrupa'nın elinden gelenin en iyisini ortaya koyduğuna dikkati çeken ve bu düşünceyle, tüm AB kurumlarının birlikteliğiyle 25 Mart 2017'de Roma'da AB'nin 60. kuruluş yıl dönümüne varacaklarını ifade eden Renzi, sözlerini "Yaşasın İtalya, Yaşasın Avrupa" diye tamamladı.

Bu arada, İtalya Başbakanı'nın basın açıklamasından önce İngiltere Başbakanı David Cameron ile bir telefon görüşmesi de gerçekleştirdiği belirtildi.

Renzi, ayrılma kararının kesinlik kazanmasıyla sabah kurmayları Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ve İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco'yu acil durum değerlendirmesi yapmak üzere acil toplantıya çağırmıştı.

İtalyan muhalefeti hem AB'ye hem Renzi'ye yüklendi

Ülkede geçen hafta bazı büyük kentlerde yapılan yerel seçimlerde Roma ve Torino gibi iki önemli şehri kazanarak büyük yankı uyandıran ana muhalefet 5 Yıldız Hareketi'nin lideri Beppe Grillo, şahsına ait bloğunda, İngiltere'deki referandum sonucunu değerlendirdi.

Grillo, "AB değişmeli, yoksa ölecek. AB kurumları özellikle de Troyka, 'nerede hata yaptık', 'bu büyük problemi nasıl çözebiliriz' diye kendisine sormaya başlamalı." ifadesini kullandı.

AB'nin banka ve lobilerin birliğine dönüştüğünü, bunun aksine yine eskisi gibi toplumların birliği olması görüşünü savunan Grillo, mevcut Renzi hükümetinin AB ile İtalya'nın özel bir statü almayı konuşmak için oldukça zayıf bir hükümet olduğunu yazdı.

5 Yıldız Hareketi yetkilileri, kısa süre önce İtalya'nın AB'nin ortak para birimi avrodan çıkması talebini gündeme getirmiş ve bunun için referanduma gidilmesi gerektiği kaydetmişlerdi.

İngiltere'deki referandum sonucunu büyük sevinçle karşılayan, İtalya'daki AB karşıtı aşırı sağcı Kuzey Birliği Partisi lideri Matteo Salvini de Twitter'daki hesabından Başbakan Renzi'ye yüklenerek, "Brexit'ten sonra sıra Renxit" de yazarak, Renzi'nin hükümetten gönderilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement