İpler Kaymakamlıktan Motifler Hükümlülerden - Son Dakika
Güncel

İpler Kaymakamlıktan Motifler Hükümlülerden

Afyonkarahisar'da E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu ile Bayat Kaymakamlığınca hayata geçirilen proje ile tutuklu ve hükümlüler, Türkiye'nin ilk ve tek patentli kilimi olan "Bayat Kilimi"ni dokuyor.

14.04.2016 11:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSTAFA BAYER - Afyonkarahisar'da E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu ile Bayat Kaymakamlığınca hayata geçirilen proje ile tutuklu ve hükümlüler, Türkiye'nin ilk ve tek patentli kilimi olan "Bayat Kilimi"ni dokuyor.

Açılan kurslarda kilim dokumacılığını öğrenerek meslek edinen tutuklu ve hükümlüler, kök boyalı iplerle dokunan ve metrekaresi 350 liradan alıcı bulan kilimler sayesinde gelir de elde ediyor.

Afyonkarahisar E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu Müdürü Yaşar Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tutuklu ve hükümlülerin iş ve meslek edinmeleri için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün amacı doğrultusunda, çağdaş ve modern infaz anlayışı içerisinde, cezaevini eğitim yuvası olarak gördüklerine işaret eden Yücel, "Bu kapsamda bizlere emanet edilen tutuklularımızın eğitim ve kültürel seviyelerini yükseltmek, tahliye sonrasında yapabilecekleri bir iş ve meslek edinmelerini sağlamak, kısacası topluma yeniden kazandırmak için, eğitim ve öğretim faaliyetleri, sosyal, kültürel programlar ve meslek kurslarına ağırlık veriyoruz." diye konuştu.

Eğitim öğretim faaliyetleri kapsamında okuma yazmadan, ALES ve KPSS kurslarına kadar çeşitli kurslar düzenlediklerini aktaran Yücel, açık öğretim ortaokulunda 67, açık öğretim lisesinde 116, açık öğretim fakültesinde ise 25 kişinin eğitime devam ettiğini dile getirdi.

İş ve meslek edindirme faaliyetleri kapsamında kilim dokumacılığından kaynakçılığa birçok kurs açtıklarını belirten Yücel, şöyle devam etti:

"Bunların yanında bağlama, halk oyunları kursları, tiyatro çalışmaları ve badminton gibi sportif faaliyetlerimiz de bulunuyor. Kadınlarımıza yönelik el işi ve örme kurslarımız bulunuyor. Bunların yanında triko, berberlik, maket eşya, şal dokuma kurslarımız da hükümlülere gelir getirici iş edindirme kurslarımız arasında yer alıyor. Hükümlülerimiz, bu kurslarda ve sonrasında ürettikleri ürünleri satarak gelir elde ediyor. Bu kurslarla bizlere emanet edilen hükümlü ve tutuklularımızın bilgi, eğitim, sosyal yönlerini ve becerilerini geliştirebilmek için çaba sarf ediyoruz."

- "Çıktıklarında iş bulma imkanına kavuşuyorlar"

Yücel, açtıkları kurslardan kilim dokumacılığının yoğun ilgi gördüğüne dikkati çekerek şunları söyledi:

"Afyonkarahisar'ın önemli bir kültürel değeri, tarihi derinliği olan Bayat kilimi birçok yerde ilgi görüyor. Bu kilimlerimiz, kök boyası ile tamamen doğal, hiçbir kimyasal madde kullanılmadan renklendirilen özel yünlerle dokunuyor. Türk motiflerinin kullanıldığı Bayat kilimlerini burada üretmek için Bayat Kaymakamlığı ve İşkur İl Müdürlüğü ile kurs açtık. Kursun ilk etabı 5 ay sürdü. Hükümlüler, kursun ilk üç ayından sonra üretim yapmaya başladı. Şu anda ikinci kursumuz devam ediyor. Bu kurslara katılan hükümlü ve tutuklular, öğrendikleri dokumacılık ile üretim yapıyor. Kültürümüzde kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar arasında yer alan bu mesleği canlandırmak ve destek vermek istedik. Burada mesleği öğrenen hükümlüler, çıktıklarında da iş bulma imkanına kavuşuyor."

Metrekaresi 350 liradan alıcı buluyor

Bayat kiliminin Türkiye'nin ilk ve tek patentli kilimi olduğunu hatırlatan Yücel, şunları kaydetti:

"Hükümlülerimizin dokuduğu kilimler, metrekaresi 350 liradan Bayat Kaymakamlığı tarafından alınıyor ve bu para hükümlülerimize ödeniyor. Burada elde ettikleri gelirle öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Arttırdıkları parayla ailelerine de maddi destekte bulunuyorlar. Kurs sonrasında hükümlülerin üretime devam edebilmeleri için atölye açmayı hedefliyoruz. Kurslarda mesleği öğrenenlerin, burada kaldıkları süre içinde üretim yapmalarına olanak sağlayacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İpler Kaymakamlıktan Motifler Hükümlülerden - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement