Irak'ta Yatırım Olanakları" Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Irak'ta Yatırım Olanakları" Konferansı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Irak ile Türkiye arasında ekonomik entegrasyonun güçlenmesi için lojistik altyapısını geliştirmemiz, sınır geçişlerini modernize etmemiz gerek. Bu bağlamda, Basra ile Mersin'i birbirine otoyol ve demiryolu ile bağlamalıyız" dedi.

10.04.2015 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Irak ile Türkiye arasında ekonomik entegrasyonun güçlenmesi için lojistik altyapısını geliştirmemiz, sınır geçişlerini modernize etmemiz gerek. Bu bağlamda, Basra ile Mersin'i birbirine otoyol ve demiryolu ile bağlamalıyız" dedi.

Ekonomi Bakanlığı ve DEİK ev sahipliğinde düzenlenen "Irak'ta Yatırım Olanakları" konferansında Vardan, Türk özel sektörü olarak Irak'ın yeniden yapılanmasına büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Vardan, "Şimdi önümüzde yeni bir dünya, yeni bir Ortadoğu ve yeni bir Irak var. Bu yeni dönemde ortak bir vizyonla Irak'ın yeniden imarı, küresel bağlantılarının gelişmesi için yeni projelere imza atabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Irak'ın, son dört yılda Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ikinci ülke haline geldiğini anımsatan Vardan, şunları kaydetti:

"Türk şirketleri Irak'ta en etkin şirketler olmuşlardır. Milli gururumuz Ziraat Bankası, Irak'ta şube açan ilk yabancı bankadır. Türk Hava Yolları da Irak halkını İstanbul üzerinden dünyanın dört bir köşesine ulaştırmaktadır. Sizler de biliyorsunuz, buna benzer örnekleri çoğaltmamız mümkündür. Biz ayrıca, iki ülke arasında ekonomik entegrasyonun güçlenmesi için lojistik altyapısını geliştirmemiz, sınır geçişlerini modernize etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda, Basra ile Mersin'i birbirine otoyol ve demiryolu ile bağlamalıyız. Bundan 100 yıl önce İstanbul-Bağdat arasındaki demiryolu sistemi varken bugün olmaması kabul edilebilecek bir durum değildir."

Cihad Vardan, ticari ilişkileri kalıcı yatırım ilişkileri ile derinleştirmeyi planladıklarını ifade ederek, bunu yapabilmek için siyasi otoritenin desteğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Bu bağlamda konferansın önemine dikkati çeken Vardan, "Bu vesileyle bir yandan yeni projelere bakarken, öte yandan da öncelikle Irak'ta faaliyet gösteren müteahhitlik şirketlerimizin geçtiğimiz yıl terör saldırıları nedeniyle ortaya çıkan gecikmelerden kaynaklanan Irak otoriteleri ile yaşadığı sorunların telafisi hususunu misafir bakanlarımızın dikkatine sunmak istiyoruz. ve çözüm için desteklerini talep ve rica ediyoruz" diye konuştu.

-"DAEŞ Irak ekonomisinde yüzde 45'lik düşüşe neden oldu"

Irak Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Jafaar Rasool Al Hamadany, Türkiye'nin kendileri için ayrıcalıklı öneme sahip olduğuna işaret ederek, son yıllarda Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin gerçek anlamda gelişim kaydettiğini söyledi.

Hamadany, iki ülkenin özel şirketleri arasında yapılan ticari ilişkilere de değindi. Irak'ın DAEŞ terör örgütü nedeniyle Irak'ın ekonomik kayıplarından bahseden Hamadany, bu kapsamda 2014 yılı sonu itibariyle Irak ekonomisinde yüzde 45'lik düşüş yaşandığını söyledi.

Yaşanan olumsuz gelişmelerden Türk ekonomisinin etkilenmemesi için özel önem gösterdiklerini dile getiren Hamadany, Türk hükümeti ile birlikte DAEŞ terörüne karşı işbirliği yapılmasına da önem verdiklerini aktardı.

Hamadany, Türk hükümet yetkililerinin DAEŞ ile ilgili kendilerinin yanında olmasının, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere olan olumlu katkı yaptığına vurgu yaparak, "Özel sektör olarak, yeni bir yaklaşımla bizler Türkiye özel sektörü ile yeni bir ortaklık kurabiliriz. 2015 yılı içinde yeni anlaşmalara varma olanağımız olabilir, 2016 yılında da aynı şekilde iyi bir gelişim beklemekteyiz" dedi.

-Türk yatırımcıdan, Irak'a 4 milyar dolarlık elektrik santrali

Trad Bank of Iraq Üst Yöneticisi (CEO) ve Başkanı Hamdiyah M. All Jaff ise Irak hükümetinin mevcut gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi, yabancı sermayenin ülkeye çekilmesi için uğraştığını anlattı.

Jaff, Irak'ta bulunan yatırım fırsatlarına işaret ederek, şunları anlattı:

"Tarım alanı bunlardan biri. Altyapı konusunda, yollar, köprüler, barajlar ve benzeri alanlarda önemli fırsatlar var. Eğitim, turizm alanlarına halihazırdaki hükümet büyüm önem veriyor. Sanayi alanı başlı başına zengin bir yatırım alanı. Türk kardeşlerimizle birlikte çalışmak istiyoruz. Türkiye Irak bankaları arasında işbirliğini arzu ediyoruz. Irak merkez bankası başta olmak üzere faaliyet gösteren bankalar, Irak'ta altyapıya, üstyapıya dönük projelerin finanse edilmesine de katkı sunuyorlar. İçme suyu projeleri başta olmak üzere elektrik enerjisine duyulan ihtiyacın giderilmesi, yeni konutların yapımı ve benzeri alanlarda da bankalar devreye girip desteklerini devam ettiriyor."

İnşaat malzemelerinin bir bölümünün Irak'ta üretilmesine önem verdiklerini belirten Jaff, "Yakın geçmiş tarihte Iraklı bir yatırımcı ile Türk bir yatırımcı arasında elektrik santralinin kurulmasına ilişkin bir sözleşme imzalandı. Bu sözleşmenin finansının bir bölümünü Iraklı banka finanse edecek. 4 milyar dolardan fazla halihazırda söz konusudur" bilgisini verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Irak'ta Yatırım Olanakları' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement