Irak'taki Çatışmalar - Son Dakika
Politika

Irak'taki Çatışmalar

IKBY Başkanı Barzani, ABD Michigan Eyaleti Senatörü Levin ve beraberindeki heyetle bir araya geldi Levin: "Teröristlerin, bu bölgede ilerlemesi bizi ciddi anlamda endişelendiriyor.

04.09.2014 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Michigan Eyaleti Senatörü Carl Levin ve beraberindeki heyeti kabul etti.

IKBY Başkanlığının resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre görüşmede Levin, "ABD halkı olarak kendilerini Kürdistan bölgesi halkına yakın hissettiklerini" dile getirdi.

Kürtlerin birlikte yaşam kültürünün "takdire şayan" olduğunu ifade eden Levin,  bunun bir benzerinin, Ortadoğu bölgesinde olmadığını savunarak, "Kürtlerin sahip olduğu bu kültürde, hiçbir etnik ve dini ayırım gözetilmiyor. Barzani'yi ve Kürdistan bölgesel hükümetini, hoşgörülü siyasetleri nedeniyle kutluyorum. Kürdistan yöneticileri, her zaman sorunların çözümünden yana oldular ve halkların birlikteliğini önemsediler" değerlendirmesinde bulundu.

Barzani için "halkının hayallerini gerçekleştirmek için mücadele eden bir lider" ifadesini kullanan Levin, şunları kaydetti:

"Teröristlerin, bu bölgede ilerlemesi bizi ciddi anlamda endişelendiriyor. Teröristlerin yarattığı tehdit ve tehlike, hepimiz için korku nedenidir. Çünkü onlar, Kürdistan'daki ve Musul'daki farklı dini ve etnik unsurları yok etmeyi amaçladılar."

Barzani de konuşmasında Levin ve beraberindeki heyete teşekkür etti. "ABD ve özgür dünya devletlerinden, Kürdistan bölgesine savaşmak üzere yavrularını göndermelerini istemediklerini" belirten Barzani, "Dünya devletlerinden talebimiz, Peşmerge güçlerinin savaşması için gerekli askeri teçhizatı ve silahı temin etmede yardımcı olmalarıdır. Kendimizi savunabilmemiz için bize silah desteğinde bulunmaları yeterlidir. Vatandaşlarımız ile etnik ve dini unsurlarımızı koruyabilmemiz için silah yardımına ihtiyacımız var" görüşünü bildirdi.

Barzani, ayrıca Irak hükümetinin, silah alımı konusunda bugüne kadar Peşmerge güçlerine uyguladığı ambargoya dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Bağdat yönetiminin bu uygulaması, anlaşmamıza aykırıydı. Bu ambargo, Peşmergenin yeni ve ileri teknoloji silahlarla tatbikat yapmasına ve eğitim görmesine engel oldu. Peşmerge, Irak hükümetinin siyaseti nedeniyle haklarından mahrum kaldı. Tüm bu engellemelere rağmen terör örgütünün güç elde etmesine ve hakimiyet sağlamasına izin vermeyeceğiz. Teröristler, Kürdistan'da hüsrana uğrayacak ve en sert müdahalelerle karşılaşacaktır." - Erbil

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement