Irak'taki Ekonomik Kriz Medyayı Olumsuz Etkiledi - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Ekonomik Kriz Medyayı Olumsuz Etkiledi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yaşanan ekonomik kriz nedeniyle reklam ve satış gelirleri düşen Awene (Ayna) gazetesinin yayını durduruldu.

12.06.2015 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yaşanan ekonomik kriz nedeniyle reklam ve satış gelirleri düşen Awene (Ayna) gazetesinin yayını durduruldu. Bölgede yayın yapan 243 yayın kuruluşunun çoğu işten personel çıkarmak suretiyle küçülmeye gitti.

Merkezi Süleymaniye ilinde olan haftalık gazete Awene'nin çalışanları, kurumun tekrar yayına başlaması için "Awene'ye destek" kampanyası başlattı.

Awene gazetesinin imtiyaz sahibi Aso Herdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada ekonomik krizden en çok etkilenen medya kuruluşu olduklarını belirterek, "Reklam gelirleriyle gazetenin yayınlanmasını sağlıyorduk. Ancak bir yılı aşkın zamandır devam eden kriz bizi olumsuz etkiledi. Gazetemiz kapanmayla karşı karşıya" dedi.

Kürt bölgesinde bağımsız ile siyasi partilere bağlı medya kuruluşlarının olduğunu ifade eden Herdi, "Bu süreçte kaybeden, özgür ve bağımsız medya oldu. Çünkü siyasi partilere bağlı medya kuruluşları ya küçülerek ya da kesintili bir şekilde maaş ödeyerek ayakta kalmayı başarıyor ancak bağımsız medyanın öyle bir şansı yok" diye konuştu.

IKBY Kültür Bakanlığı Basın-Yayın Müdürü Helgurt Abdul Vahap Cundiyani de AA muhabirine yaptığı açıklamada Kürt bölgesinde 243 yayın kuruluşunun yayın yaptığını söyledi.

Cundiyani, şöyle konuştu:

"Kürdistan bölgesinde 94 televizyon kanalı buluyor. Günlük gazete, dergi ve radyo sayısı ise 149'dur. Bu yayın organlarının çoğu, desteğini ya siyasi partilerden ya da şirketlerin vermiş olduğu reklamlardan alıyor. Herhangi bir siyasi partiden yardım almayan bağımsız yayın organları bu krizden en çok etkilenenler oldu."

Kürt bölgesindeki sıkıntılı ekonomik şartlardan dolayı tüm yayın organlarının küçülmeye doğru gittiğine işaret eden Cundiyani, "Elimize geçen verilere göre bölgede yayın yapan televizyon, radyo ve gazetelerin yüzde 80'i küçülmeye giderek elemanlarını işten çıkardı. Bazı televizyon ve gazeteler ise bir süre yayını durdurarak çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani, kapanma riski yaşayan Awene gazetesine destek ziyaretinde bulundu. Talabani, ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgedeki ekonomik krizin özel medya kuruluşlarını olumsuz  etkilediğini belirterek, şunları söyledi:

"Kürdistan bölgesinde siyasi partilere bağlı olmadan çalışan medya organlarının varlığı ve işlerine devam etmesi toplumumuz için çok önemlidir. Bu yayın kuruluşlarının sayesinde hükümetin yapmış olduğu çalışmalar denetleniyor. Hükümet olarak bu medya kuruluşlarına gerekli ödeneği sağlamak için Bakanlar Kurulu ile Meclisin oturup konuşması ve karar alması lazım."

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aram Şeyh Mahmut da özel medya kuruluşlarının kapanma riskiyle karşı karşıya kalmasının tehlikeli bir durum olduğunu söyledi. Mahmut, söz konusu kuruluşların ayakta kalması ve yayınlarına devam etmesi için tüm imkanları kullanacaklarını kaydetti.

Bu arada IKBY Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammet ise yaptığı açıklamada özel yayın organların halkın sesi olduğuna vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgedeki kriz derinleştikçe etkisini tüm toplum üzerinde göstermeye başladı. Halkın sesi olan bağımsız medyanın bu hale düşmesi bizi memnun etmedi. Çünkü yaklaşık 10 yıldır hükümetin çalışmalarını denetleyen ve yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkaran gazetelerin kapanması ülkemizin demokrasisi için iyi bir durum değildir. Bu yüzden Parlamento olarak bu kurumların çalışmalarına devam edebilmesi için elimizden gelen tüm maddi ve manevi imkanları seferber edeceğiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Ekonomik Kriz Medyayı Olumsuz Etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement