İş Bankası İşcepmatik'i Tanıttı - Son Dakika
Güncel

İş Bankası İşcepmatik'i Tanıttı

İş Bankası, yeni nesil dijital Bankamatik olarak nitelendirdiği İşCepMatik cihazını tanıttı.

16.09.2015 13:59

İş Bankası, yeni nesil dijital Bankamatik olarak nitelendirdiği İşCepMatik cihazını tanıttı.

İş Kuleleri'nde düzenlenen tanıtım toplantısı, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, DGI Works Genel Müdürü Özer Akçınar, DGI Works Kurucu Ortağı Emre Gürsoy ve SoftTech Genel Müdürü Şerafettin Özer'in katılımıyla gerçekleşti.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, burada yaptığı konuşmada, geçen yıl yaptıkları incelemede İşÇep'ten yapılan işlemlerin, İş Bankası'nın tüm şubelerinden yapılan işlemlere eşit olduğunu, ikisinin de yüzde 18 seviyesinde gerçekleştiğini gördüklerini hatırlattı. Ağustos ayı itibarıyla İşCep'ten yapılan işlemlerin internet bankacılığı üzerinden yapılan işlem sayısını da geçtiğini dile getiren Aran, şu ifadeleri kullandı:

"Mobilin yükselişi devam ediyor. Bu çok önemli bir değişim. İşCep, bankacılık sektöründe de diğer bankaların oranlarını göstermek için yeterli aslında. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verisine göre her 2 yatırım, 3 fatura ödeme ve 5 finansal işlemden biri İşCep'ten yapılıyor ve her 6 müşteriden biri İşCep kullanıyor. İşCep'teki bu gelişme bize çok net olarak müşterilerin tercihlerini mobilden yana kullandığını ve cep telefonlarının onlar için banka şubesi anlamına geldiğini gösterdi."

Aran, İş Bankası'nın dijital değişim sürecine bir ilke imza atarak devam ettiğini vurguladı. Mobil hizmetleri etkin bir şekilde kullanan müşterilerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak İşCepMatik cihazlarını geliştirdiklerini dile getiren Aran, şöyle devam etti:

"İşCepMatik cihazlarının üzerinde herhangi bir kart okuyucu veya şifre girişi için tuş takımı bulunmuyor. Cep telefonları ile beacon (Konum tabanlı kablosuz etkileşim) veya QR kod teknolojilerini kullanarak bağlantı kurabilen bu yeni nesil dijital Bankamatik cihazlarında tüm işlemler cep telefonlarından yapılıyor. İşCepMatiklerden bu teknolojilerin desteğiyle kolayca para çekilebiliyor."

-"Her yıl 100 milyon dolar tasarruf sağlanabilir"

Aran, İşCepMatik projesini yerli üretici DGI Works ve SoftTech firmaları ile birlikte yaklaşık 2 yıllık bir sürede hayata geçirdiklerini söyledi. Türkiye'de kullanılan Bankamatik'lerin tümünün ithal edildiğine ve bu alanda her yıl milyonlarca dolarlık kaynağın yurt dışına aktarıldığına dikkati çeken Aran, İşCepMatik projesi sayesinde diğer bankaların da benzeri yerli üretim cihazları tercih etmeleri durumunda her yıl 100 milyon dolar seviyesinde tasarruf sağlanabileceğine işaret etti.

Türkiye'deki müşterileri Bankamatik cihazları ile ilk kez İş Bankası'nın tanıştırdığını belirten Aran, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bankamatikler 1982 yılında kullanılmaya başlandı ve o günden bu yana her yıl daha da artan bir talep gördü. 2009 yılında 'Bankamatik İş Bankası'ndan neyi eksik?' sloganı ile şubelerden Bankamatiklere doğru başlattığımız kanal göçü stratejimizin ilk aşaması sonuçlandı. Bankamatiklerimiz bugün 130'a varan işlem çeşidi ve 12 ayrı dilde hizmet verme özelliği ile tam bir banka şubesi niteliğine ulaştı. Türkiye'nin her yerine dağılmış yaklaşık 6 bin 500 Bankamatik cihazımızın dijital değişim sürecinde yeni bir aşamaya geçme zamanı geldi."

Aran, stratejilerinin ikinci aşamasında "İhtiyaç Anında Bankan Yanında" sloganı ile müşterilere İşCep üzerinden daha yüksek bir değer önerisi sunduklarını ifade etti. Mobil uygulamaların dijital değişimin itici gücü konumunda olduğunu vurgulayan Aran, Bankamatik'leri dijitalleştirme yolunda ilk adımı İşCepMatik cihazı ile attıklarını dile getirdi. Aran, şunları kaydetti:

"İşCepMatik'leri kuracağımız yerleri ilk aşamada dijital değişim programımıza uygun olarak üniversiteler, oteller, hastaneler, sinemalar ve şubeler arasından seçtik. Kurulumlar sonrasında hem müşterilerin deneyimini hem de cihazların performansını sahada gözlemleyerek iyileştirme fırsatlarını değerlendireceğiz. Bankamatiklere kıyasla çok daha az yer kaplayacak olan İşCepMatik cihazlarını, 2016 ve 2017 yıllarında yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Bu yolla daha önce Bankamatiklerin boyutları nedeniyle giremediğimiz dar mekanlara da girmeyi ve müşterilerimize daha yakın olmayı hedefliyoruz.

Müşterilerimizin İşCepMatik'lerimize göstereceği ilgi doğrultusunda 2018 yılından itibaren de Bankamatik'lerimizi kullanım ömürlerine göre İşCepMatik'lerle yenilemeyi düşünüyoruz."

"6 ayda 40 İşCepMatik kurulacak"

Aran, gazetecilerin soruları üzerine, İşCepMatik cihazlarının gelecek 6 ay içinde 40 noktada konumlanacağını, 2 ay boyunca da 2 bin 500 Bankamatik cihazını beacon teknolojisiyle donatacaklarını söyledi.

Bankacılık sektöründeki gidişatın, plastik Bankamatik kartlarının ortadan kalkacağı yönünde olduğunu ve bunun anlamlı seviyeye gelmesinin 2020'yi bulacağını dile getiren Aran, ortak ATM kullanımına ilişkin bir soruya, "Ortak kullanım ücretleri el yakıyor. Ücretlerden dolayı 6 yıldan bu yana Ortak ATM kullanımı istenilen seviyeye ulaşmadı" cevabını verdi.

İşCepMatik'ten para çekme işlemi

Müşteriler, İşCepMatik'lerden para çekmek için cep telefonlarından İşCep uygulamasına giriş yaptıktan sonra "Para Çekme" işlemini tıklıyor, para çekeceği hesabını seçiyor, ihtiyacı olan tutarı giriyor ve cep telefonunu İşCepMatik cihazının önündeki beacon alanına yaklaştırıyor. İşCep uygulaması ile İşCepMatik cihazı üzerindeki beacon, çok kısa bir süre içerisinde ihtiyaç duydukları bilgi alışverişini banka sistemi üzerinden güvenli bir şekilde tamamlıyor ve ardından cihaz İşCep'ten girilmiş olan tutarı müşteriye sunuyor.

Beacon teknolojisiyle para çekmek için cep telefonunun Bluetooth fonksiyonunun açık olması yeterli oluyor. Ayrıca kart taşımaya ve kart şifresi tuşlamaya gerek kalmıyor. İşCepMatik ile para yatırma özelliğinin ise kısa bir süre sonra kullanıma sunulması planlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İş Bankası İşcepmatik'i Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement