İş Kazalarının Yıllık Maddi Kaybı 4 Milyar Tl - Son Dakika
Yerel

İş Kazalarının Yıllık Maddi Kaybı 4 Milyar Tl

İş Kazalarının Yıllık Maddi Kaybı 4 Milyar Tl

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MUTSO) davetlisi olarak Muğla'ya gelen Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, MUTSO büyük salonunda 'İş sağlığı ve güvenliği' konusunda konferans verdi.

02.04.2013 17:05

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MUTSO) davetlisi olarak Muğla'ya gelen Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, MUTSO büyük salonunda 'İş sağlığı ve güvenliği' konusunda konferans verdi.

Katılımın yüksek olduğu konferansta, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" tüm yönleriyle değerlendirildi.

MUTSO Meclis Başkanı Hilmi Giresun konferans öncesi yaptığı konuşmada, "İş sağlığı ve güvenliğine dair böylesi bir iyileştirme, rahat ve güvenli bir çalışma ortamı, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının sürekli olarak gelişmesini sağlar. Konuyla ilgili olarak da ülkemizde, 1 ocak 2013 tarihi itibariyle iş sağlığı ve güvenliğinde yasal bir adım atıldı ve bir takım köklü değişiklikler yapıldı. Kamu ve özel sektör gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındı. Kanunun yürürlüğe girmesi itibariyle uzmanlar tarafından pek çok açıdan eleştirilmekte ve bu eleştiriler ise KOBİ'lere getireceği büyük mali külfet konusunda yoğunlaşmaktadır. Çünkü ister personel çalıştırma, ister hizmet alma, isterse mevcut personelin sertifika almasının sağlanması yoluyla olsun işletmelere çok ciddi bir mali külfet getirecektir. 10 kişiden az işçi çalıştıran işyerleri için kanunda mali destek öngörülüyor olsa da endişeler ciddi boyutta. Ayrıca, istihdam edilecek bu personele sağlanması gereken fiziki koşulların temininde de büyük güçlükler yaşanacak. İşyerlerinin fiziki organizasyonlarında köklü değişiklik ihtiyacı doğacak" dedi?

ŞİRKETLER İNSAN ODAKLI HAREKET EDECEK

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, görevde oldukları süre boyunca üyelerinin önünü açacak, üyelerin yararına olacak çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, "1 Ocak 2013 tarihi itibariyle iş sağlığı ve güvenliğinde yasal bir adım atılarak bir dizi köklü değişiklikler gerçekleştirildi. Yeni haliyle 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu bütün sektörlerin kısacası tüm iş dünyasının gündemine girdi.

Söz konusu kanun ile meslek hastalıklarının ortadan kaldırılması ile iş kazalarının büyük oranda önlenmesi hedefiyle şirketlerin insan odaklı hareket etmesi zorunluluğu getirilmektedir. Ülkemizde iş kazaları önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Dünyada 2,8 milyar iş gücü bulunurken, bu iş gücü içinde her yıl dünyada 2,2 milyon kişi iş kazası nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Türkiye'de de her yıl 100 bin işçiden 10'u iş kazasıyla hayatını kaybediyor.

Gelişmiş ülkelerde bu rakam 100 binde 2 işçi şeklinde. Yine Türkiye'de iş kazaları yüzünden yılda 4 milyar lira maddi kayıp yaşanıyor" dedi.

Yeni İş Güvenliği ve Sağlığı Kanununun amacının, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek olduğunu ifade eden Ali Tezel, "30 Eylül 2008 günü ve öncesi işe girmiş olanlar için son yedi yıllık 2520 günlük, 1 Ekim 2008 günü ve sonrasında işe girenler için ise bütün prim ödemelerinde, en çok hangi statüye göre prim ödenmişse o statü veya kurumdan emekli olunacak. İşçiler ayda 30 günden az çalışıyorlarsa 30 günden az olan sürelerini isteğe bağlı olarak SGK'ya isterlerse ödeyebilecekler. Ayrıca 30 günden eksik kalan SGK primlerini de kendileri gidip ödeyecekler. Geriye doğru da ödeyebilecekler. 4857 sayılı Kanun ile yapılan esnek çalışma modelleriyle işverenlere işçileri ayda 30 günden az çalıştırabilirsin denirken, işçilere de 30 günden eksik olan sürelerin primlerini de cebinden ödeme yükümlülüğü getirilmiştir. Torba Kanun'un ile yapılan ekleme ile birlikte 01 Ekim 2008 gününden sonraki dönem için, ayda 30 günden az çalıştığı SGK'ya bildirilenler 30 günden eksik kalan sürelerini kendi ceplerinden SGK'ya tıpkı askerlik borçlanması gibi borçlanabilecekler" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İş Kazalarının Yıllık Maddi Kaybı 4 Milyar Tl - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement