Isedak 32. Toplantısı Sona Erdi - Son Dakika
Ekonomi

Isedak 32. Toplantısı Sona Erdi

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "2005-2015 yılları arasında Türkiye'nin İslam ülkeleri ile ticaret hacmi 22,8 milyar dolardan 65,1milyar dolara çıktı.

24.11.2016 16:10

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "2005-2015 yılları arasında Türkiye'nin İslam ülkeleri ile ticaret hacmi 22,8 milyar dolardan 65,1milyar dolara çıktı. Bu da İslam ülkeleri ile ticaretimizin 10 yıl içinde neredeyse 3'e katlandığı anlamına geliyor." dedi.

21 Kasım'da "Yüksek Düzeyli Uzmanlar Toplantısı" ile başlayan ve dün "Bakanlar Toplantısı"nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısı bugün kapanış oturumu ile sona erdi.

Ana gündem maddesi İİT üyesi ülkeler arasındaki İslami finans endüstrisinin geliştirilmesi olan, aktiviteleri Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen etkinliğin kapanış oturumunda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, toplantı kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Etkinlik kapsamında verimli görüşmeler gerçekleştirildiğini aktaran Elvan, bu yıl görüş alışverişi oturumunun teması olan İslami finans konusunda önemli görüş alışverişleri yapıldığını, yan oturumlarda konunun detaylı şekilde tartışıldığını anlattı.

Lütfi Elvan birbirine bağlı ve iç içe geçen dünyada, bu karmaşık düzenin ülkeler için çeşitli fırsatlar sunmakla birlikte, bir takım zaafiyetler ve olumsuz yansımalarla da karşı karşıya bıraktığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Birçok ülke, aradan 7 yıl geçmiş olmasına rağmen hala finansal krizin olumsuz etkileri ile mücadele ediyor. Küresel büyümeye yönelik beklentiler halen düşük düzeyde. Böylesine durgun bir ortamda daha yüksek kalkınma düzeylerine ve ticaret hacmine erişebilmemiz için daha rekabetçi ekonomilerimizin olması gerek. Bu bakımdan ağırlıklı olarak hammadde ihracatına bel bağlamak yerine, nitelikli yatırımlara, katmadeğer oluşturmaya ve verimli ekonomik faaliyetlere destek olunması adına, yapısal ekonomik reformların gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri ivedi şekilde almak durumundayız.

Bu açıdan ticari paylaşımlarımızı çeşitlendirmemiz gerekmekte. Aynı zamanda İİT üyesi kardeş ülkelerimiz arasındaki bağları güçlendirmeliyiz. Bu kapsamda 2005-2015 döneminde hedefimiz İİT içi ticareti yüzde 20 seviyesine çıkarmaktı, yüzde 20,33 seviyesine erişerek bu hedefe ulaştık. 2015 yılı içinde 32 ülke ulusal düzeyde bu hedefe ulaştı. Bu da 25 üye ülkenin, yani toplam İİT üyelerinin neredeyse yarısının hedefi ıskaladığı anlamına geliyor. Bazı üye ülkelerin İİT içi ticaret payları yüzde 10 seviyesinin dahi altında. Bütün üye ülkelerimize yüzde 25'lik yeni hedefimize ulaşmak üzere, kendi ülkelerine özel plan ve programlar geliştirme çağrısında bulunuyorum."

-"İslami finans varlığının 2020 yılının sonunda 5,3 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmekte"

Bakan Elvan, İİT üyesi ülkelerin kendi içinde ticareti artırabilmesi için, tüm ülkelerin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, "2005-2015 yılları arasında Türkiye'nin İslam ülkeleri ile ticaret hacmi 22,8 milyar dolardan 65,1milyar dolara çıktı. Bu da İslam ülkeleri ile ticaretimizin 10 yıl içinde neredeyse 3'e katlandığı anlamına geliyor." dedi.

İslam ülkelerinin Türkiye'nin toplam ticaret hacmi içindeki payının da aynı dönem içinde yüzde 50'den daha fazla artış gösterdiğine değinen Elvan, bu hacmi daha da artıracak gerekli önlemleri almaya devam ettiklerini bildirdi.

Lütfi Elvan, İİT içi ticareti geliştirmek adına İİT üyesi ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC) bir an evvel uygulamaya koyulması gerektiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Dün üzerinde etraflıca tartıştığımız üzere İslami finans sektörü değerlendirilmesi gereken önemli bir potansiyel olarak karşımzıda duruyor. İslami finansın bugünkü büyüklüğü 2 tilyon dolar civarında olup, bu da küresel finans pazarının yaklaşık yüzde 1'ine tekabül etmekte. Yapılan son araştırmalardan birinde, İslami finans varlığının 2020 yılının sonunda 5,3 trilyon dolara ulaşacağı tahmin edilmekte. İslami finansın imalat sektörü ve altyapı alanları başta olmak üzere, ekonomik kalkınmayı destekleme anlamında önemli rolü bulunuyor.

Bu bağlamda, hükümetler olarak bizim iyi planlanmış stratejiler, ulusal mevzuatlar ile insani ve kurumsal kapasiteyi temel alan güçlü bir İslami finans sektörünün oluşturulması için zemin hazırlamamız gerekiyor."

Bakan Elvan toplantının son gününde ayrıca ikili temaslarda bulundu. Bu kapsamda Lütfi Elvan bugün İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar, Sierra Leone Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Mohammed Gibril Sesay, Kıbrıs Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Altun ve Benin Planlama ve Kalkınma Bakanı Abdoulaye Biotchane ile bir araya geldi.

Kapanış oturumu 32. İSEDAK Toplantısı Karar Taslaklarının kabulü ve mutabakat zaptlarının imzalanması ile sona erdi. Toplantıda verilen bilgiye göre, gelecek yıl yapılacak İSEDAK Toplantısı'nın teması "Stratejik Ulaştırma Altyapısı, Geçiş Yolları, Merkezler, Karasal Ulaştırma Bağlantıları" olarak belirlendi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Isedak 32. Toplantısı Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement