İslam Dünyasında Vesayet, Vahdet Bilinci ve Suriye" Paneli - Son Dakika
Yerel

İslam Dünyasında Vesayet, Vahdet Bilinci ve Suriye" Paneli

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Atalay: "Çok zor süreç yaşıyoruz.

09.03.2014 22:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, "Çok zor süreç yaşıyoruz. Bu süreçlerin önümüzde iki önemli örneği var. Biri Mısır, diğeri de Suriye'dir" dedi.

Atalay, Özgür-Der ve İHH Yalova Temsilciliğince Raif Dinçkök Kültür Merkezi'nde düzenlenen "İslam Dünyasında Vesayet, Vahdet Bilinci ve Suriye" panelinde yaptığı konuşmada, küresel emperyalizmin hem ekonomik hem kültürel hem de siyasi, yer yer de mezhebi anlamda Müslümanları nasıl darmadağın ettiğini bugün çok daha yakından görebildiklerini söyledi.

Myanmar'daki olaylara uzak oldukları için olup bitenlerden çok fazla haberdar olamadıklarına dikkati çeken Atalay, şunları kaydetti:

"Biz 'Myanmar' diye bir ülkeyi tanıdık. Myanmar'da yaşayan Arakanlı Müslümanların neler yaşadığına şahit olduk. Myanmar, Asya'da coğrafya olarak bize uzak ama yaklaşık 50 milyon nüfusu olan bir ülke. Bu 50 milyon nüfusun içinde yaklaşık 4 milyon Arakanlı Müslüman yaşar. Halkın yaklaşık 46 milyonu Budist'tir. Burada İngilizler yüzyıllardır Arakanlı kardeşlerimize sürekli zulmetmiştir. Bunlar baskıya maruz kalmıştır. Her 20-30 yılda bir burada zulümler, katliamlar, baskınlar olmuştur. Buradan göç etmek zorunda kalan Arakanlılar yanı başında derme çatma, ağaç kabuğundan yapılan araçlarla Bangladeş'e gider ve orada naylon çadırlar içinde son derece elverişsiz koşullarda hayatlarını sürdürür."

Küresel vesayetin ancak vahdet bilinciyle bertaraf edilebileceğini vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

"Arap devrimiyle aslında Ortadoğu'daki Müslüman coğrafyanın uyanışına şahit olduk. Küresel vesayet ya da işbirlikçilerden kurtuluşun farkına vardık. Ortadoğu'da yeni jenerasyonla tanıştık. Çok zor süreç yaşıyoruz. Bu süreçlerin önümüzde iki önemli örneği var. Biri Mısır, diğeri de Suriye'dir. Özellikle Mısır gerçekten İsrail güvenliği için çok önemli bir ülke. Mısır'da eğer sandıktan çıkan Müslümanlar orada kendi kurdukları ve kuracakları hükümetle devam etme sürecine, o şansa sahip olsalardı, dış ülkelerde ve Arap dünyasında çok daha sağlıklı ve çok daha örnek olacaktı. Batı medeniyeti ve İslam dünyasında da yeni söz söyleyebilecek şansımız olacaktı."

Panele araştırmacı-yazar Hamza Türkmen ve Abdurrahman Dilipak da katıldı.

Panel öncesinde İHH  Yalova Temsilciliği ve Özgür-Der tarafından Suriyeliler yararına kermes düzenlendi. - Yalova

İslam Dünyasında Vesayet, Vahdet Bilinci ve Suriye" Paneli
Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İslam Dünyasında Vesayet, Vahdet Bilinci ve Suriye' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement