TBMM Başkanı Çiçek'ten Avrupa'ya Gazze Mektubu - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Çiçek'ten Avrupa'ya Gazze Mektubu

TBMM Başkanı Çiçek, AB üye devletler ve Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi üye devletler parlamento başkanlarına mektup gönderdi.

18.07.2014 16:14  Güncelleme: 16:36

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çeşitli ülkelerin parlamento başkanlarına gönderdiği mektupta, İsrail'in Filistin'e yönelik uluslararası hukuku ve en temel insan haklarını hiçe sayan ve insanlık vicdanını derinden yaralayan saldırılarını derhal durdurması için acil olarak harekete geçilmesinin herkesin sorumluluğu olduğunu, uluslararası toplumun bu vicdan testinden başarıyla geçmesini temenni ettiğini belirtti.

Çiçek, AB üye devletler ve Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi üye devletler parlamento başkanlarına, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin mektup gönderdi.

Mektubunda İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarıyla bölgede meydana gelen üzücü gelişmelerden derin kaygı duyduklarını ifade eden Çiçek, başta Gazze olmak üzere bütün Filistin'de bir insanlık trajedisi yaşandığını vurguladı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarını bir kara harekatına dönüştürmesinin mevcut trajediyi, çok daha vahim bir boyuta taşıdığını kaydeden Çiçek, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının çocukların ve kadınların da aralarında bulunduğu yüzlerce masum insanın ölümüne, binlerce insanın yaralanmasına yol açtığını belirtti. Her geçen dakika ölü ve yaralı sayısının arttığını ifade eden Çiçek, "Söz konusu kara operasyonu yeni katliamların habercisidir. Üç İsrailli yerleşimci gencin kaçırılarak öldürülmesi gerekçe gösterilerek Filistin halkı maalesef toplu cezalandırmaya tabi tutulmaktadır. İsrail'in, kaçırılan vatandaşlarını bulmanın ötesine geçerek Filistin birliğini hedef alan operasyonlarıyla bölgede gerilim yükselmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Çiçek, uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen güvenlik gerekçesiyle Filistin halkına yönelik aşırı güç kullanıldığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Sivil can kaybı ve yaralanmalara yol açan hava harekatları da dahil olmak üzere askeri operasyon ve saldırılar, Filistinlilerin mal ve mülklerine zarar verilmesi, yasa dışı yerleşim faaliyetleri ve mukaddes Kudüs'ün çok dinli ve kültürel yapısını suni olarak değiştirmeye dönük çabalar ile Filistinlilerin El Aksa Camisi'nde ibadet haklarının kısıtlanması gibi İsrail uygulamaları uluslararası hukuku ayaklar altına almaktadır. İsrail'in, Filistinliler üzerinde tahakkümünü artırarak kendi çözümünü dayatmaya çalışan bu tutumunun kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir.

İsrail gerçek güvenliğinin silahla değil, diyalog yoluyla sağlanabileceğinin bilincine varmalı ve Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına derhal son vermelidir. Acilen ateşkes sağlanmalıdır. Gazze'de yeni şiddet sarmallarının yaşanmasını tamamen engellemek için bölgeyi açık hava hapishanesine çeviren ablukanın kaldırılması gerekmektedir."

-"Filistin'de yıllar süren işgal, sürgün, can ve mal kaybı artık sona ermelidir"

Hiçbir politik yaklaşımın, Gazze'de yaklaşık iki milyon Filistinli'nin ağır kısıtlamalar altında yaşamasının nedenini açıklayamayacağına dikkati çeken Çiçek, bunun bir toplu cezalandırma olduğunu, hep birlikte karşı çıkılması gerektiğini bildirdi.

Çiçek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Esasen bölgede barış ve istikrarın tesisi ancak Filistin meselesinin çözümü doğrultusunda kalıcı adımlar atılmasıyla mümkündür. 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulması ve tüm komşularıyla barış ve güvenlik içerisinde yaşaması, Filistin halkının uluslararası hukuktan kaynaklanan en temel haklarıdır.  Filistin'de yıllar süren işgal, sürgün, can ve mal kaybı artık sona ermelidir. Filistin halkına yönelik İsrail saldırılarının durdurulması için başta Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı olmak üzere uluslararası topluma gerekli uyarı ve telkinlerde bulunuyor ve Filistin halkına tüm imkanlarımızla yardımcı olmaya çalışıyoruz. İsrail'in uluslararası hukuku ve en temel insan haklarını hiçe sayan ve insanlık vicdanını derinden yaralayan söz konusu saldırılarını derhal durdurması için acil olarak harekete geçilmesi hepimizin sorumluluğudur. Uluslararası toplumun bu vicdan testinden başarıyla geçmesi en büyük temennimizdir. Bu hususta gereğini takdirlerinize sunarım." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Çiçek'ten Avrupa'ya Gazze Mektubu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement