İzmir CHP'li Böke'den Aile Çıkışı - Son Dakika
Güncel

İzmir CHP'li Böke'den Aile Çıkışı

İzmir CHP\'li Böke\'den Aile Çıkışı

CHP'li Böke'den aile çıkışı İZMİR'de düzenlenen 'Kadının siyasetteki yeri" konulu panelde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke siyasete girecek kadından zaman, para ve ailesinden vazgeçmesinin istendiğini söyledi.

04.12.2015 15:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'li Böke'den aile çıkışı

İZMİR'de düzenlenen 'Kadının siyasetteki yeri" konulu panelde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke siyasete girecek kadından zaman, para ve ailesinden vazgeçmesinin istendiğini söyledi. Böke, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nu ima ederek, 'Bir Bakanlar Kurulu'nda kadına sadece aileden sorumluluk yükleniyorsa kadını nasıl bir görevle tanımladığınızı ortaya koyuyorsunuz" dedi.

EBSO Vakfı Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 81. yıldönümü nedeniyle düzenlenen 'Kadının siyasetteki yeri" konulu panelde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, kadınların ölmek değil yaşamak, dışlanmak değil ortak olmak, unutulmak değil kabul edilmek, baskı değil özgürlük istediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Buradan Can Dündar ve Erdem Gül'e sonsuz sevgi göndermek istiyorum. Hukukun üstün olduğu bir Türkiye mücadelesi için büyük bedel ödüyorlar. Sadece kadın için özgürlük değil insan için özgürlük sadece kadın için demokrasi değil insanlık için demokrasi diyorum. Bizim burada siyaseti temsil ediyor olmamızın tek nedeni Atatürk'tür. Siyasete geçişim kolay oldu çünkü ben kadın hakları savunucusu olan bir annenin Füsun Sayek'in kızı olarak büyümüştüm. Savaş Türkiye'nin kapısında. Savaş önce kadını etkiliyor. Kadınlar ne istiyor' Kadınlar ölmek değil yaşamak, dışlanmak değil ortak olmak, unutulmak değil kabul edilmek, baskı değil özgürlük biz insan hakları istiyoruz. Daha iyi yaşam mümkün ve bunun için farklı zeminlerde mücadele verelim. Biz kadınlar dünyayı kalın değil ince fırçalarla detaya bakarak, mezarlar değil çiçekler çizerek beslemek zorundayız."

"SİYASETE GİRECEK KADINDAN PARA ZAMAN VE AİLEDEN VAZGEÇMESİ İSTENİYOR?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, siyaset yapacak kadından para, zaman ve ailesinden vazgeçmesinin istendiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye cinsiyet eşitliğinde 140. sırada. bu facia bir durum. Meclis temsiliyetinden hiç bahsetmiyorum orada yüzde 15'iz, çok azız. Siyasette kadınlar neden yok? Annemin anılarını yazdığı bir kitaptan onun ifadesiyle paylaşmak istiyorum. Annem CHP'den milletvekili adayı oldu ama seçilemedi. Bir siyasetçiyle sohbetini yazmış. 'Siyaseti kadınlar için kolaylaştırmak gerekir' demiş. Karşısındaki kişi de 'para, zaman ve aile hayatından vazgeçmesi gerekir' diyerek yanıt vermiş. Kadın ailesinden vazgeçmek zorunda bırakılarak siyasete davet ediliyor. Ailede ortak paylaşım yoksa koca çok sevdiğim eşim Mert gibi değilse ailenizden fedakarlık yapmanız gerekiyor. Küçük oğlumu üç günde bir okuldan almak için gayret gösteriyorum. Çünkü biliyorum diğer anneler orada. Para konusu, siyaset etik yasası olmayan bir alanda yapılacaksa sorun büyüyor. 'Kadın neden siyasette yok' sorusunun yanıtı zihniyetimizde kültürümüzde aile hayatımızda siyaseti nasıl tanımladığımızda yatıyor. Ekonomik katılımda kadınları durumunda dünyada 131. sıradayız. Kadın ekonomide yok. Oysa ekonomiyi kadın yürütüyor. Siyasete katılım ve temsilde Türkiye 105. sırada siyasette de kadının adı yok. Bir Bakanlar Kurulu'nda kadına sadece aileden sorumluluk yükleniyorsa kadını nasıl bir görevle tanımladığınızı ortaya koyuyorsunuz. Eğitim alanında Türkiye kötü durumda. Kız çocuklarımızın ve kadın eğitimde dünyada 105. sıradayız. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanmayan bir Türkiye'de kadın bırakın cam tavanları beton tavanlarla karşılayacaktır."

'EŞİTSİNİZ DİYORLAR AMA AYAĞIMIZDA PRANGALAR VAR"

Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş, yerel yönetimlerin yanısıra STK'Ların da desteği ile kadının özgürleşmesi için çalışılması gerektiğini söyledi. Pekdaş, şöyle konuştu: "Bize 'eşitsiniz' diyorlar ama bizim ayağımızda prangalar var. Çocuğu okuldan biz alıyoruz. Olumlu ayrımcılık zorunluluktur. Kendimiz için siyaset yapmanın gerekil olduğunu bilmeliyiz. Kadının hareketinin en önemli hedef kitlemiz seçmen kadın olmalı. Eve sokağa parka dokunarak, birey özgürleşmesini sağlamak mümkün. Kadının demokrasiyi işletmesinde rol almasını sağlamak önemli kadınların özgürleşmesi için çok çalışma yapıyoruz. Kadınlar kendileriyle ilgili çalışmalardan çok çocuklarıyla ilgili çalışmalara katılıyorlar. Özgüveni olan iletişim becerilerini geliştiren çalışmalara anneler koşa koşa geliyor."

"KADIN DESTEĞİ İLE BAŞKAN OLDUM"

Eski Devlet Bakanı, Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Işılay Saygın, 25 yaşında belediye başkanı olurken kadınların desteğini aldığını ve altı aday arasından önseçimden çıktığını hatırlattı. Saygın, şöyle konuştu: "Cinsiyet eşitsizliği devam ediyor. Ekonomik büyüme için de cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek zorundayız. Kadın erkek diye toplumu ikiye bölmek doğru değil Biz insan topluluğu olarak bakıyoruz. Kadınlarımızın karar alma mekanizmalarında gerekli temsili görmediğini bilmekteyiz. 25 yaşında belediye başkanı seçildiğim zaman 'Kadından kızdan belediye bakanı mı olur? Nereden çıktı bu eksik etek' dediler. Kadınları arkama aldım ve altı aday arasından önseçimden çıktım. Kendimizi topluma kabul ettirdik, kadından kızdan başkan olduğunu gösterdik. Kadının soyadını taşıması yasası çok önemli. Kimlik kaybı olmaması açısından çok önemli. Bakanlığa atandığımda bu yasayı çıkardım. Karar alma mekanizmalarında kadın olması lazım."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir CHP'li Böke'den Aile Çıkışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement