İzmir'de Yangın Değerlendirmesi - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Yangın Değerlendirmesi

İzmir\'de Yangın Değerlendirmesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2014 yılı orman yangınları değerlendirme toplantısını İzmir'de yaptı.

06.12.2014 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2014 yılı orman yangınları değerlendirme toplantısını İzmir'de yaptı. İzmir'e desteklerinin artarak devem edeceğini söyleyen bakan Eroğlu, 2014 yılının orman yangınları konusunda en başarılı yıl olduğunu, yangına müdahale süresini 15 dakikanın altına indirmek için mücadele ettiklerini söyledi. Tören sonrasında Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Bakan Eroğlu'na Sakız cinsi kuzu hediye etti. Bakan Eroğlu ise, çok sevdiği ve uzun bir süre ilgilendiği kuzuya 'damla adını verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2014 yılı orman yangınlarıyla mücadele değerlendirme toplantısı, bakana Veysel Eroğlu'nun katılımıyla, Kaya Termal Otelde yapıldı. Köyş muhtarları ile protokolün de hazır bulunduğu toplantıda kürsüye çıkan Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hem İzmir'e yapılan yatırımları hem de orman yangınlarında ulaştıkları büyük başarıyı anlattı. İzmir'e ellerinden gelen tüm imkanı sağladıklarını, 12 yılda rekor yatırımda bulunduklarını söyleyen Eroğlu, 'İzmir'e, 59 milyon metreküplük içme suyu temin ettik. 18 baraj ve gölet yaptık. 197 bin 690 dekar sulama alanı oluşturduk. 75 dereyi ıslah ettik. 4 bal ormanı yaptık. 34 otomatik meteoroloji gözetleme istasyonu kurduk. Ayrıca İzmir susuz kalmasın diye Gördes Barajını yapıp su getirdik. Yatırımlarımızla İzmir, 2060 yılına kadar su sıkıntısı çekmeyecek dedi. Ayrıca arı yetiştiricileri için bal ormanlara yapacaklarını, yine bozuk orman alanlarını köylülerin kullanımına da açacaklarını dile getiren Bakan Eroğlu, her zaman vatandaşın yanında yer alacaklarını, artık aman ormancı türküsünün olmayacağını, görevlilerini köylülerin vatandaşın ayağına gideceğini dile getirdi.

YANGINLARDA BÜYÜK BAŞARI SAĞLANDI

Son 12 yılda odun servetini 1.2 milyar metreküpten, bu yıl itibariyle 1.6 milyar metreküp ormana ulaşacaklarını da açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınlarında zarar gören alanların bir metre karelik alanının bile başka bir amaçla kullanılmadığını ve bir yıl içerisinde de ağaçlandırıldığını söyledi. 2014 yılında orman yangınlarında büyük aşama kaydettiklerini, yangına ortalama 16 dakikada müdahale ettikleri ama bunu 15 dakikanın altına indirmeyi planladıklarını da ifade eden Eroğlu, 'Orman alanlarına kameralar kurduk. Duman alarmını 15 saniye içerisinde merkeze ulaştıracak alarm sistemi oluşturuldu. Riskli bölgelerde önlemler alındı. Yangınlara kısa sürede söndürmek için helikopterlerin, su almasını sağlamak amacıyla 2 bin 758 havuz ve gölet yapıldı. Bunlardan yaban hayvanları da su kaynağı olarak yararlandı. Hizmetlerimizi ise toplam 19 bin personelimiz ve 2 bin 287 aracımızla yaptık. Ayrıca hızlı müdahale etmek için hızır ekipler oluşturduk dedi. Konuşmasında orman yangınlarıyla ilgili bilgi de veren Bakan Eroğlu, 2014 yılında kuraklığa rağmen büyük başarı elde ettiklerini dile getirip, 'Orman varlığımız 21.7 milyon hektar. Ormanlarımız genelde kıyı bölgelerinde ve ormanların 12.5 milyon hektarı da yangına hassas bölgede bulunuyor. Son 10 yılda yüzde 10 kasıttan yangın çıktı ama bu da git gide azalıyor. Ayrıca ihmal, dikkatsizlikten yüzde 78, yıldırım düşmesinden yüzde 12 oranında oldu. Orman yangınlarının çıkış nedenlerinin yüzde 88'i insan kaynaklı. Bizim orman yangınlarıyla mücadele stratejimiz; eğitim ve bilinçlendirmeyle yangın çıkmasına mani olmaktır. Erken uyarı ve hızlı müdahale, yanan alanların hızla ağaçlandırılmasıdır. 2004 ile 2013 yılları arasında 2 bin 229 yangında, toplam 9 bin 39 hektarlık alan zarar gördü. Yangın başına 4,05 hektar alan yandı. 2014 yılının ekim ayı itibariyle, 2 bin 137 yangın çıktı. Bu yangınlarda ise sadece 3 bin 100 hektar zarar gördü. Yangın başına 1,45 hektarda kaldı. Bu orman teşkilatı için alkışlanacak bir durum. Üstelik bu yıl sıkıntılı bir yıldı, kuraklık vardı. Bu yıl çıkan yangınların yarısı ise, örtü yangını şeklinde oldu. Başarılı olmak için çok çalıştık dedi. Bakanlık olarak 2023 yılında ilk 7 ülke arasına girmek istedikleri söyleyen bakan Eroğlu, ayrıca aynı iklim yapısına sahip ülkelerdeki yangınlara göre daha az ormanın zarar gördüğünü, bunun yanı sıra komşu ülkelerdeki yangınlara bile yardımcı olduklarını dile getirdi.

KUZU HEDİYE EDİLDİ

Törenin sonunda Orman ve su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanlara sağladıkları katkılardan dolayı muhtarlara sertikifa verdi. Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer de, kendilerine sağladığı yarardan dolayı da, Bakan Eroğlu'na 'Sakız cinsi kuzu hediye etti. Bakan Eroğlu ise, çok sevdiği ve uzun bir süre ilgilendiği kuzuya 'damla adını verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir'de Yangın Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement