İznik Gölü Kıyısına Kurulacak Kağıt Fabrikasının Çed Olumlu Raporuna Mahkemeden İptal Kararı - Son Dakika
Güncel

İznik Gölü Kıyısına Kurulacak Kağıt Fabrikasının Çed Olumlu Raporuna Mahkemeden İptal Kararı

İznik Gölü Kıyısına Kurulacak Kağıt Fabrikasının Çed Olumlu Raporuna Mahkemeden İptal Kararı

Bursa'nın Orhangazi İlçesi'nde İznik Gölü kıyısına yakın bir mesafede kurulması planlanan kağıt fabrikasına verilen olumlu ÇED raporu, Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.

21.07.2015 14:30

Bursa'nın Orhangazi İlçesi'nde İznik Gölü kıyısına yakın bir mesafede kurulması planlanan kağıt fabrikasına verilen olumlu ÇED raporu, Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. Erol Çiçek'in daha önce açtığı davada, İznik Gölü 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda yapılan plan değişikliğinin yürütmesi, Bursa 2'nci İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu.

İznik Gölü kıyısında, kurulacağı bildirilen kağıt fabrikası için yapılan 1/25 bin ölçekli plan değişikliğinin Bursa 2'inci İdare Mahkemesi'nce iptalinin ardından Avukat Erol Çiçek, Bursa Barosu ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile birlikte Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptali için Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Mahkeme, ÇED olumlu raporunu iptal etti.

Mahkeme kararının gerekçesinde; tesisin kurulmasının planlandığı alan, planlarda sanayi alanı olarak geçmesini rağmen, alanın jeolojik olarak geçirimli yapıda olan alüvyon zemin üzerinde yer aldığı belirtildi.

Bu nedenle tesisten herhangi bir durumda sızabilecek, yakıt, yağ, kimyasal madde gibi kirleticilerin yeraltı suyu hareketi ile kolay bir şekilde taşınabileceği ve yeraltı suyunun akış yönü istikametinde, İznik Gölü sularına ya da Orhangazi Ovasındaki yeraltı sularına karışma riski bulunduğu vurgulandı. Tesisin bulunduğu alanın, İznik Gölü su toplama havzasında içinde kaldığının hatırlatıldığı gerekçeli kararda, İznik Gölü havzasından gerek Gemlik'teki fabrikalar, gerekse çevredeki tarım alanları için su alındığı, gölün günümüzde kirlilik baskısı altında bulunması nedeniyle yeni kurulacak fabrika vb. gibi yapılaşmaların bu kirlilik baskısını daha da artıracağına dikkat çekildi.

İznik Gölü'ne olası etkilerin ve mevcut kirletici etkiler dikkate alındığında kirliliğin katlanarak devam edeceği için mevcut kurulu tesislerin etkileriyle birlikte kümülatif etki değerlendirmesinin yapılmadığı, hali hazırdaki çevre kirleticilerin etkilerinin göz önüne alınmadığı unsurları yer aldı.

'ŞİMDİLİK KURTARILDI'

Kararı değerlendiren Avukat Erol Çiçek, kararla Uluslararası sulak alan, Doğal SİT alanı, su toplama havzası, önemli kuş alanı olan ayrıca nesli tehlikede olup, İUCN (Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) kırmızı listesinde yer alan türleri barındıran, Akdeniz kırmızı noktalarından olan çok hassas bu bölgenin kaldıramayacağı bir yükten şimdilik kurtarıldığını söyledi. Çiçek, "Bundan sonra bu bölgede kesinlikle yeni yatırımların önü kapanmıştır, yeni yatırımlara yol vermeye çalışanlar, gelecek kuşaklara karşı suç işlemiş olacaklarıdır. Bununla kalmayıp, yapılıp, yıkılmak zorunda kalacak tesislerin maddi kayıplarını ödemek zorunda kalacaklardır" dedi. - Orhangazibursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İznik Gölü Kıyısına Kurulacak Kağıt Fabrikasının Çed Olumlu Raporuna Mahkemeden İptal Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement