İzsu'dan Bayındır Açıklaması - Son Dakika
Yerel

İzsu'dan Bayındır Açıklaması

İZSU Genel Müdürlüğü, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş'in, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arıtma tesisi yapılmak üzere çalışma yapmadığı ve Bayındır halkını cezalandırdığı' yönündeki iddialarını yanıtladı.

11.08.2012 12:44

İZSU Genel Müdürlüğü, Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş'in, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin arıtma tesisi yapılmak üzere çalışma yapmadığı ve Bayındır halkını cezalandırdığı' yönündeki iddialarını yanıtladı.

Müdürlükten yapılan açıklamada, Bayındır Belediye Başkanı Kertiş'in iddialarının gerçeği yansıtmadığı ve Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi'nin uygulama projelerinin hazırlandığı belirtildi.

Açıklamada, Bayındır'da yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgiler verildi:

"Mülkiyeti Bayındır Belediyesi'ne ait olan söz konusu arazi "Atıksu Arıtma Tesisi"

yapılmak üzere 2009 yılının sonunda idaremize devredilmiştir. 2010 yılı içinde söz konusu parselin 'Belediye Hizmet Alanı' olarak belirlenmesine ilişkin planlama çalışmaları Büyükşehir Belediyesi Nazım Plan Şube Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde başlatılmıştır. Planlama süreci içerisinde yapılması gerekli tüm iş ve işlemler (planlamaya esas ilgili kurum ve kuruluş görüşlerinin alınması, imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüd raporunun hazırlanması v.b) tamamlanmış, bu veriler doğrultusunda hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı 11.04.2012 tarihinde, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ise 13.04.2012 tarihinde onaylanmıştır. ve akabinde idaremizce 'Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi Uygulama Projelerinin Hazırlanması İşi'ne başlanmış ve çalışmalar hızlı bir şekilde devam etmektedir.

Öte yandan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında yetki ve sorumluluk alanımıza dahil olan Bayındır'da oluşan atıksuların berterafı için inşa edilen Bayındır Atıksu Arıtma Tesisi, 2009 yılı Mayıs ayı içinde hizmete alınmıştır. Tesiste halen Bayındır İlçe merkezi ve civar mahallerinin atıksuları arıtılmakla beraber, 'Bayındır İlçesi Canlı, Karaveliler, Yakapınar, Eski Çıplakköy, Elifli, Yenimahalle, Karahalilli, Fırınlı, Yeni Çıplakköy (Yeşilova) yerleşimleri Kanalizasyon Şebeke Toplayıcı Hatları ve Pompa İstasyonları ile Fosseptik Projeleri' hazırlanmış olup çevre köylerin ve beldelerin atıksularının da mevcut arıtma tesisine iletilmesi sağlanacaktır. Bu yerleşimlerin dışında Bayındır dahilinde yer alan ancak atıksuların mesafe, kot v.b teknik gerekçelerle Bayındır Atıksu Arıtma Tesisi'ne iletilmesinin mümkün olmadığı yerleşimler için 'İzmir ili Bayındır İlçesi Çırpı Beldesi, Arıkbaşı, Havuzbaşı, Hasköyleri Yerleşim Alanlarının

Mevcut Atıksu Şebeke Hatlarının

Tesbiti ile Yeni Atıksu Şebeke

Projeleri' hazırlatılmış, Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi yeri de bu proje kapsamında belirlenmiştir.

Yukarıda bahsi geçen atıksuların iletilmesine yönelik bu projeler kapsamında bulunan toplamda 7 adet terfi merkezinin (pompa istasyonlarının) kurulacağı alanlardaki mülkiyet sorunlarının çözümlenebilmesi için 1/1000 ölçekli imar planı çalışmaları yürütülmektedir. Proje kapsamında Karayolları ile TCDD izinlerinin alınmasını müteakip

mülkiyet sorunlarının çözümlenmesine ilişkin işlemlere (kamulaştırma, tahsis, irtifak hakkı v.b) başlanabilecek ve tüm bu işlemlerin tamamlanmasından sonra yapım ihalesine çıkılabilecektir. Yukarıda açıklandığı üzere, idaremizce söz konusu atıksu arıtma tesisi ve atıksu arıtma tesisine bağlanacak kanal hatlarının hayata geçirilebilmesi için yapılması gerekli olan çalışmaların en kısa sürede tamamlanması için hızlı bir şekilde çalışılmaktadır. Cezalandırıldıklarını iddia eden Sayın Belediye Başkanı'nın da çok iyi bilindiği üzere; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 62. Maddesi'nin 'c' bendine göre 'Yapım işlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve gerekli hallerde imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılmaz' denilmektedir. Söz konusu kanun maddesi, tüm kamu kuruluşlarını olduğu gibi idaremizi de bağlamaktadır."

Başkan Kertiş'in, 'derelerin ıslah edilmediği' yönündeki iddialarına da yanıt veren İZSU Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında devamla,

"Bayındır'da bulunan Hacıibrahim Deresi, Kınalı Dere ve Emine Suyu Deresi'ne ilişkin ıslah projeleri İZSU Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olup 2010 yılı Ocak ayında Bayındır Belediyesi'nden hazırlanan dere ıslah projelerinin imar planı paftalarına işlenmesi talep edilmiştir. Bayındır ilçesinde hazırlanan 'Kentsel Sit Alanına İlişkin Koruma Amaçlı İmar Planı' çalışmalarının onaylanmamış olması nedeniyle, Bayındır Belediyesi'nce dereler planlara işlenememiştir. Bunun üzerine, İdaremizce dere ıslah çalışmalarının en kısa sürede başlatılıp sonlandırılabilmesi için; Bayındır Belediyesi'nden en azından kentsel sit alanı dışında kalan kısımlarının işlenmesi talep edilmiştir. Ancak Bayındır Belediyesi'nce koruma amaçlı imar planları onaylanmadan bu kısımların da plana işlenemeyeceği bildirilmiştir. Günümüz itibariyle de Bayındır Belediyesi'nden derelerin imar planına işlendiğine dair herhangi bir bilgi verilmemiştir.

Buna rağmen İdaremizce planlama çalışmalarının tamamlanması beklenilmemiş ve İzmir II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan dere ıslah çalışmalarına başlanılabilmesi için gerekli iznin verilmesi istenmiştir. Özetle gerek sit engeli, gerekse Bayındır Belediyesi'nce imar çalışmalarının tamamlanamaması nedenleriyle, İdaremizce derelerin yapım çalışmalarına başlanamamıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere, İZSU Genel Müdürlüğü söz konusu derelerin ıslah çalışmalarının en kısa sürede tamamlanması için gerekli çabayı göstermiş olmasına karşın,

aynı yaklaşım Bayındır Belediyesi'nce maalesef gösterilmemiştir. Bu durum Bayındır Belediyesi'nce de gayet iyi bilinmesine rağmen, basında yer alan 'derelerin ihmal edildiği' haberlerine bir anlam verilememiştir" denildi.

(HD)

11.08.2012 12: 24: 30

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzsu'dan Bayındır Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement