Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda Teslim Olmasının 70. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda Teslim Olmasının 70. Yıl Dönümü

Japonya\'nın 2. Dünya Savaşı\'nda Teslim Olmasının 70. Yıl Dönümü

Japonya İmparatoru Akihito, ilk kez ülkesinin 2. Dünya Savaşı sırasındaki eylemlerinden "derin üzüntü" duyduğunu açıkladı.

15.08.2015 14:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Japonya İmparatoru Akihito, ilk kez ülkesinin 2. Dünya Savaşı sırasındaki eylemlerinden "derin üzüntü" duyduğunu açıkladı.

Başkent Tokyo'daki Budokan'da düzenlenen törene katılan İmparator Akihito, "Bu anma törenine derin ve yinelenmiş bir üzüntü hissiyle katılıyorum. Savaşın neden olduğu yıkımın bir daha asla tekrarlanmamasını umut ediyorum. Japonya'nın barışı ve refahı, halkının yorulmadan çalışmasına ve barış için duydukları isteğe bağlıdır" dedi.

Törene dün yaptığı açıklamada savaşta yaşamını yitirenler için "derin üzüntü" duyduğunu ifade eden Başbakan Şinzo Abe de katıldı.

Abe, devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, ülkesinin masum insanların "tarifsiz acılar çekmesine" sebep olduğunu kabul ederek, "Savaşın sona ermesinin 70. yıl dönümünde, hem yurt içi hem de yurt dışında ölen tüm ruhların önünde başımı saygıyla eğiyorum. Derin üzüntümü, sonsuz ve içten taziyelerimi ifade ediyorum" demişti.

Abe, Japonya'nın "Tarihten çıkarılan dersleri yüreklere kazıyarak" ilerlemeyi arzuladığını vurgulayarak, "Tarih acıdır. Yapılanlar geri alınamaz" sözlerine yer vermişti.

Güney Kore, Kuzey Kore ve Çin ise Japonya Başbakanı Abe'nin açıklamasını yeterli bulmamıştı. Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Abe'nin özür dilememesinden hayal kırıklığı duyduklarını belirtmişti.

Kuzey Kore, "Kore halkıyla affedilmez bir biçimde dalga geçilmiş ve uluslararası toplum kandırılmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying da "Japonya, savaştan etkilenen ülkelerin halklarından özür dilemeli ve geçmişte olanları göz ardı etmek yerine sorumluluklarını kabul etmeliydi" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'nda Teslim Olmasının 70. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement