Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın Erbil Temasları - Son Dakika
Güncel

Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın Erbil Temasları

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkilerin güçlü olduğunu ancak sadece bir sınır kapısının mevcut ticaret hacmine bakıldığı zaman yetersiz kaldığını ifade etti.

28.04.2016 21:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkilerin güçlü olduğunu ancak sadece bir sınır kapısının mevcut ticaret hacmine bakıldığı zaman yetersiz kaldığını ifade etti.

Yılmaz, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil merkezli Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsü (MERI) tarafından düzenlenen ekonomi forumunda konuştu. Yılmaz, söz konusu forumun sona ermesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayarak Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkiler hakkında açıklamalarda bulundu.

Her iki ülke arasındaki ticaret hacminin, son yıllarda küresel kriz ve bölgedeki şartların etkisinden dolayı düştüğünü belirten Yılmaz, "Irak'la birkaç yıl önce yapılan ticaret hacmi yaklaşık 12 milyar dolardı ve bunun büyük bir bölümü IKBY ile yapılıyordu. Son yıllarda küresel kriz, biraz da bölgedeki şartların etkisiyle bir miktar düşüş oldu. Geçen yıl Türkiye-Irak arasındaki ticaret hacmi 8,5 milyar dolara düştü. Ancak yine de çok önemli bir rakam." bilgisini paylaştı.

Türkiye ve Irak'ın terörle mücadele ettiğini dile getiren Yılmaz, "İnşallah hepimiz bu terör belasında kurtulduğumuzda ve bölgemiz arındırıldığında, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün etkileri ortadan kaldığında, ekonomik çeşitlilik artırıldığında, inanıyorum ki bu ticaret hacmi çok daha yüksek oranlara çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Farklı sektörlerde daha etkili bir işbirliğini hayata geçireceğiz"

IKBY'ye zor günlerde yardım elini uzattıklarını aktaran Yılmaz, "Türkiye ve IKBY arasında çok iyi ilişkiler var. Bu zor zamanda Türkiye bu yönetimin yanında oldu. Elimizden gelen tüm destekleri vermeye gayret ettik. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Ziyaretim sırasında yaptığım görüşmelerde de şöyle bir karar verdik. Kalkınma İşbirliği Programı adı altında işbirliğini devam ettireceğiz. Farklı sektörlerde daha etkili bir işbirliğini hayata geçireceğiz." dedi.

Irak'la yapılan ticaret hacmine bakıldığı zaman sadece bir sınır kapısı ile yetersiz kalındığını vurgulayan Yılmaz, "Kapılarımız yetersiz onu söylemem gerekiyor. Bu ticaret hacmi ile düşündüğünüz zaman sadece Habur Sınır Kapısı yetersiz kalıyor. Oranın kapasitesini artırmak için birtakım yatırımlar yapıyoruz. Daha fazla kapılar olursa bu ticaret hacmi daha üst seviyelere çıkacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kalkınma Bakanı Yılmaz'ın Erbil Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement