Kalp Sağlığı Haftası - Son Dakika
Yerel

Kalp Sağlığı Haftası

Kalp Sağlığı Haftası

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Kütük: "Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası mevcut olup, bu hastalarımızdan yılda yaklaşık 130 bini hayatını kaybetmektedir"

16.04.2014 10:30

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası olduğunu, bu hastalardan yılda yaklaşık 130 bininin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Kütük, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıklarının Türkiye'de en önemli halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğünü belirtti.

Türkiye'de sebebi bilinen ölüm nedenleri sıralamasında kalp-damar hastalıklarının birinci sırada yer aldığına işaret eden Kütük, "Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası mevcut olup, bu hastalarımızdan yılda yaklaşık 130 bini hayatını kaybetmektedir. Hayvansal kaynaklı ve aşırı yağlı gıdaların fazla tüketimi, meyve ve sebze tüketimi azlığı, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, diyabet ve yüksek tansiyon kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında gelmektedir" ifadesini kullandı.

Kütük, erken ölümlere yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere tüm kronik hastalıklardan korunmak için alınması gereken tedbirler hakkında şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir kısmı, sigaraya bağlı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Günümüz hayat şartlarıyla yoğun çalışma koşulları altında ortaya çıkan stres faktörlerinden çoğu zaman uzak durmak mümkün değildir. Bu nedenle gerekirse uzman yardımı alarak stresle baş etmeyi öğrenmeliyiz. Kalp-damar hastalıklarından korunmada beslenme alışkanlıkları da önemli bir yer tutar. Buna göre, hayatımıza anne sütü ile başladığımız beslenme programımızı her yaşa uygun ve tüm besin gruplarından yeteri kadar tüketerek ve öğün atlamadan uygulamayı alışkanlık haline getirmeliyiz.   Düzenli olarak haftanın en az üç günü yapılan yürüyüş, egzersiz gibi fiziksel aktiviteler kilo kontrolü, kan basıncı (tansiyon) kontrolü, kan lipitleri (kolesterol) kontrolü, kas- iskelet sistemi sağlığını koruyarak kalp ve damar hastalıklarından büyük ölçüde korunmamızı sağlar. Ayrıca kaygı, stres ve depresyonun azaltılmasına yardımcıdır." - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kalp Sağlığı Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement