Kansere Dikkati Çekmek İçin Fidan Dikilecek - Son Dakika
Sağlık

Kansere Dikkati Çekmek İçin Fidan Dikilecek

Kanserli hasta ve hasta yakınları, erken tanı ve pozitif farkındalık yaratmak amacıyla illerde fidan dikecek.

31.03.2015 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kanserli hasta ve hasta yakınları, erken tanı ve pozitif farkındalık yaratmak amacıyla illerde fidan dikecek.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanlığı, Sağlıkta Umut Vakfı (SUVAK) ile Hacettepe Üniversitesinin işbirliğinin yanı sıra ve birçok sivil toplum kuruluşunun da katkı verdiği 1-3 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında, Ankara'da bir otelde, Kanserli Hasta ve Hasta Yakınları Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya, 81 ilden kanser hastası ve yakınları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Savaş Dairesi Başkanı Murat Gültekin, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, kanserin bir halk sağlığı sorunu olduğunu, hastalığın önlenmesinde erken tanı ve farkındalığın önem taşıdığını söyledi. Kanser konusunda farkındalık yaratılabilmesi çin işbirliği içinde çalışması gerektiğini dile getiren Gültekin, bu konuda hasta ve hasta yakınlarına da görev düştüğünü bildirdi. Gültekin, hasta ve hasta yakınlarının erken tanının önemine ilişkin çevrelerine yapacakları bilgilendirmelerle, şu an sağlıklı olan ancak ileride kansere yakalanabilecek birçok kişiye yol gösterebileceklerini kaydetti.

Bugün yapılacak çalıştayda, kanser hastaları ile yakınlarının yaşadıkları sorunları dinleyeceklerini ve çözüm önerilerini ele alacaklarını anlatan Gültekin, "Kanser kontrolünde hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Ancak daha başarılı olabilmek için sizlerin yardımına ve işbirliğine ihtiyacımız var. Birlikte hareket edelim, farkındalık yaratalım ve kanserden korunma, erken tanı ve tedaviye ilişkin bilgilendirme yapalım" dedi.

Hasta ve yakınlarının teşhis, tedavi ve hastalıksız dönemlerde yaşadıkları sorunlarının ve onların gözüyle çözüm önerilerinin inceleneceği çalışma sonunda rapor hazırlanacağını belirten Gültekin, "Kanser hastalarının ve yakınlarının sorunlarının görüşüleceği ve 81 ilden katılacak olan temsilciler ile yapılacak olan çalıştay sonunda hazırlanan rapor, Sayın Bakanımız Müezzinoğlu ile Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak" diye konuştu.

-"Rahim ağzı ve bağırsak kanseri taramalarında artış sağlandı"

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Gültekin, şunları kaydetti:

"Kanser tarama programlarımızla, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), 'Erken teşhis hayat kurtarır' prensibiyle meme, bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmeye devam etmektedir.

Vatandaşlarımızın kanser taramalarına ulaşımını kolaylaştırmak için daha kolay uygulanabilir, daha hızlı sonuç veren yöntemsel değişikliklere ilişkin çalışmalarımız tamamlanmıştır. Gerek rahim ağzı kanserleri gerekse de bağırsak kanseri taramaları, 2014 yılında daha önceki yıllara göre yüzde100'ün üzerinde artış göstermiştir. Meme kanseri taramalarında daha kaliteli hizmet anlayışı ile taramalarda kullandığımız cihazlarımızı en son teknoloji ile yenileme çalışmalarımızı başlattık ve büyük ölçüde KETEM'lerimizde verdiğimiz bu hizmeti yeniledik. Vatandaşlarımızın bu çalışmalarımızı da daha fazla hizmet kullanarak takdir edeceğine dair inancımız sonsuzdur."

Gültekin, uluslararası camiada Kanser Daire Başkanlığının çalışmalarının birçok ülkeye örnek olduğunun altını çizdi.

Çalıştay sonunda, Türkiye'nin 81 ilinden gelen hasta ve hasta yakınları, kanserde erken tanı ve farkındalığın önemine işaret edebilmek amacıyla otelin bahçesine fidan dikti. Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri sonrası illerine dönen hasta ve hasta yakınları, birer fidanı da kendi şehirlerine dikerek, farkındalık yaratacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Kansere Dikkati Çekmek İçin Fidan Dikilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement