Karaman Son 'Konar- Göçerler'in Yayla Yolculuğu - Son Dakika
Güncel

Karaman Son 'Konar- Göçerler'in Yayla Yolculuğu

Karaman Son \'Konar- Göçerler\'in Yayla Yolculuğu

Toros Dağları'nda yaşayan son 'konar-göçer' olarak adlandırılan Sarkeçili Yörükler, yaz ayı nedeniyle yayla yolculuğuna başladı.

15.05.2016 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Toros Dağları'nda yaşayan son 'konar-göçer' olarak adlandırılan Sarkeçili Yörükler, yaz ayı nedeniyle yayla yolculuğuna başladı.

Mersin'in Bozyazı İlçesi'nden yola çıkan yörükler, deve ve at sırtında, baktıkları keçilerle birlikte Konya'nın Hadim İlçesi'ne doğru yayla yolculuğuna başladı. Sarıkeçili yörüklerinden 2'si erkek 10 çocuk babası 53 yaşındaki Ali Uçar, çocuk ve torunlarıyla birlikte Hadim İlçesi'ndeki yaylalara giderken Karaman Ermenek İlçesi'nde mola verdi. Ailesiyle birlikte 3 gün burada konaklayan Ali Uçar, atalarından gelen göç hayatını sürdürmeye devam ettiklerini belirtti. Eskiye oranla göç hayatının zor olduğunu ifade eden Ali Uçar, zorda olsa bu konar- göçer hayatı sürdüreceklerini söyledi. Mersin'in Bozyazı bölgesinden kışı geçirdiklerini ve yaz ayı içinde Konya'nın Hadim İlçesi'ndeki Aladağ'daki yaylaları gitmek üzere olduklarını belirten Uçar, şöyle dedi: "Bahar ayı gelir gelmez biz yaz aylarını yaylada geçirmek için yola çıkarız. Yolculuğumuzu dağlardan geçerek yapıyoruz. O yüzden günlerce yolculuğumuz sürer. Mayıs ayında yaylaya çıkıyoruz, ekim ayında da geri dönüyoruz. Bizler atalarımızdan itibaren konar- göçer hayat süreriz. O yüzden de bu özelliğimizden vazgeçmiyoruz. Zorda olsa bu hayatı sürdüreceğiz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karaman Son 'Konar- Göçerler'in Yayla Yolculuğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement