Kazakistan Ekonomisi Yavaşladı - Son Dakika
Ekonomi

Kazakistan Ekonomisi Yavaşladı

Kazakistan, yılın ilk yarısında yüzde 3,9 büyümeye ulaşırken 2014 yılı için yüzde 5,5 olarak açıklanan büyüme hedefine erişilmesi zor görünüyor.

09.10.2014 09:45  Güncelleme: 09:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan ekonomisi yıl sonuna yavaşlayan büyüme ve yüksek enflasyonla girerken, yıllık yüzde 5,5'lik büyüme hedefi de zora girdi.

Dünya Bankası'nın, ortaklık programı çerçevesinde hazırladığı ve ülkenin genel fotoğrafını veren ikinci yarı görünüm raporuna göre petrol endüstrisinde yaşanan kapasiteye bağlı sorunlar, yatırımcı iştahını azaltan ticaret rejimi ile Rusya ekonomisindeki yavaşlama 2014 yılında Kazak ekonomisini derinden etkiledi.

Ekonominin maruz kaldığı bu faktörler iç talebi de baskılarken, 2013 yılını güçlü özel tüketim ve yatırımlarla 243,6 milyar dolar gayrisafi yurtiçi hasıla ile kapatan Kazakistan'da petrole dayalı büyümedeki olumlu tabloya karşın Kazakistan Merkez Bankası'nın 2014 yılı Şubat ayında Tenge'yi yüzde 18 ila 20 arasında devalüe etmesi, ithalatın keskin şekilde düşmesine yol açtı.

Devalüasyon ve artan ithal girdileri sonucu geçen yıl sonunda yüzde 4,8 olan tüketici fiyatları indeksi bu yıl Ağustos ayında yüzde 6,9'a kadar çıktı.

Dünya Bankası'na göre devalüasyondan bu yana Kazakistan harici şoklara karşı pozisyonunda ilerleme sağlarken döviz kuru oranları stabil seyretti. Kazakistan Merkez Bankası'nın altın hariç tutulduğunda döviz rezervleri yılın ilk sekiz ayında 7,5 milyar dolar artarak 97,5 milyar dolara ulaştı.

Dünya Bankası ülke ekonomisinin bölgesel belirsizliklerle girilen kısa vadedeki kırılganlığına karşın orta vadede petrol sektöründeki genişlemeyle büyüme devam edeceğini yinelerken, bunun, petrol dışı üretim çeşitlendirme stratejisi uygulaması ile ekonomide özel sektör rolünün benimsenmesi oranında gerçekleşebileceğini vurguladı.

Raporda, Kazakistan'ın Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyesi olması için yürütülen ikili görüşmelerde de ileri aşamalara gelindiği belirtildi. - Astana

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kazakistan Ekonomisi Yavaşladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement