Kazdağları'nda Sıra Mağara Turizminde - Son Dakika
Güncel

Kazdağları'nda Sıra Mağara Turizminde

Kazdağları\'nda Sıra Mağara Turizminde

Balıkesir'in Edremit ile Çanakkale'nin Yenice ilçeleri sınırında bulunan Karaaydın köyünde sarkıt, dikit ve travertenlerin oluştuğu binlerce yıllık iki mağara keşfedildi.

17.06.2016 10:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Edremit ile Çanakkale'nin Yenice ilçeleri sınırında bulunan Karaaydın köyünde sarkıt, dikit ve travertenlerin oluştuğu binlerce yıllık iki mağara keşfedildi. Edremitli doğa fotoğrafçısı İrfan Kolçak ve arkadaşlarının Kazdağları'ndaki ormanlık alanda dolaştığı sırada köylülerin yardımı ile bulduğu yan yana iki mağaranın, bir doğa hazinesi olarak turizme açılması bekleniyor.

Karaaydın köyü sınırları içindeki Eybekli mevkisindeki mağarada, tavandan dökülen su damlalarının binlerce yıl öncesinden itibaren oluşturduğu değişik şekillerdeki sarkıt ve dikitler, göz kamaştırıyor. Doğaseverlerin 50 metre derinliğe kadar girebildikleri bu doğa hazinesinin hemen her köşesinde sarkıt ve dikitler yer alıyor, yarasa kolonisine de ev sahipliği yapıyor.

Bugüne kadar köylüler tarafından bilinmesine karşın, defineci talanına uğramaması icin gizlenen mağaranın turizme kazandırılması ile birlikte Yenice'nin turizm değerinin bir kat daha artacağını söyleyen doğa fotoğrafçısı İrfan Kolçak, "Muhteşem bir mağara. Bizim bölgemizde benzeri yok. Şimdilik girişi tehlikeli ama gerekli düzenleme yapılınca bir doğa hazinesi. Ayrıca köylüler arkeolojik değerinin de bulunduğunu ileri sürüyorlar. Yetkililerin burada yapacağı bilimsel çalışmaların ardından hemen turizme kazandırılması gerekir" dedi.

KÖYLÜLERİN 'KRAL MEZARI' İDDİASI

Karaaydın Köyü'nden Abdullah Aygün ise 2 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğinde olan büyük mağaranın hemen yanında yaklaşık 60-70 santim yüksekliğinde ve 50 santim genişliğinde bir ikinci mağara daha bulunduğunu, girişlerinden sonra yaklaşık olarak 40-50 metre yürünebildiğini ancak bazı bölümlerinin 'horasan harcı' tabir edilen bir harçla kapatılmış olduğunun görüldüğünü söyledi. Aygün, "Mağaraları yaklaşık 20 yıldan bu yana köyde hemen herkes bilir ama yerini söylemez. Çünkü, bölgede yerleşim M.Ö. 2 binli yıllara kadar uzanıyor. Mağaralarda Horasan harcı ile kapatılmış odalar var. Burada 'kral mezarı' olduğunu da ileri sürenler var. Mağaraların defineciler tarafından talan edilmemesi için, köylüler olarak buranın pek bilinmesini istemedik. Yabancılara da yer göstermesi yapmadık" dedi.

MAĞARA TURİZMİNE AÇILSIN

Mağaraların gün ışığına çıkarılması halinde ziyaretçi akını sağlayacağına dikkat çeken Aygün, "Bu mağaranın bir turizm potansiyeli taşıyabileceğini biz biliyorduk ama yetkililer şimdiye kadar gereken önemi göstermediler. Değişen koşullar içinde, gizlemenin kimseye bir yararı da yok. Fotoğrafçı arkadaşlar, Yenice'nin alternatif turizmi açısından harika bir şey olacağını söyleyerek incelemeye geldi. Bu mağaraların alternatif turizm için de büyük önem taşıdığını söylediler. Biz de değişen koşullar içinde, buranın arkeologlar tarafından incelendikten sonra, alternatif turizme açılmasını istiyoruz" dedi. Aygün, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne konu ile ilgili olarak ön bilgi verildiğini de söyledi.

- Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kazdağları'nda Sıra Mağara Turizminde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement