Kiraz Üretiminde Döllenme Sorunu Yaşanıyor - Son Dakika
Yerel

Kiraz Üretiminde Döllenme Sorunu Yaşanıyor

Kiraz Üretiminde Döllenme Sorunu Yaşanıyor

Tekirdağ'da kiraz üretiminde ana çeşit olan "Ziraat 900" çeşidini litaratürlerde geçen dölleyicilerin döllemediği ve bu sorunun çözümü için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

28.05.2015 11:16  Güncelleme: 14:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi'nde görevli Ziraat Mühendisi Mehmet Kızılkulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl genelinde kapama kiraz bahçelerinin oluşturulması için 2002'de başlattıkları "Kiraz Eylem Planı" çerçevesinde, 2 bin 80 dekar alanda özel idare kaynaklı proje yaptıklarını belirtti.

"ZİRAAT 900" TRAKYA'YA UYMADI

Kızılkulak, Tekirdağ'da ana çeşit olarak "Ziraat 900" yetiştirildiğini, ancak bu çeşidin Trakya'ya uymadığını, geç çiçeklendiği için döllenmede sorunu yaşandığını söyledi.

Kapama kiraz bahçelerini oluşturduktan 6-7 yıl sonra ürün alma döneminde sıkıntı yaşayınca yaptıkları araştırmalar sonunda karşılarına "döllenme" sorununun çıktığını ifade eden Kızılkulak, "Litarütürlerde geçen dölleyicilerin ziraat 900 çeşidini döllemediği ortaya çıktı, bu sorunu çözmek için çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ VERİM ALAMAYINCA VAZGEÇİYOR

Bölgede üreticinin kiraz ağacı yetiştirme kütürünün zayıf olmasının da üretimde ciddi sorun teşkil ettiğini belirten Kızılkulak şunları kaydetti; "Kiraz üreticisi, 2-3 yılda kirazdan istediği verimi alamayınca bu işten vazgeçmeye başlıyor. Kiraz ağaçlarına bakmıyor, gereken özeni göstermiyor. Kiraz için uygun toprak yapısının bulunamadığı zaman gelişme geriliği başlıyor. Gelişme geriliği nedeniyle kiraz ağacında başka zararlılar ortaya çıkıyor. Bu sefer daha fazla mücadele etmek gerekiyor ancak çözüm üretilemiyor. Uygun çeşidin uygun toprak yapısında yapılması gerekir. Ancak, üreticiye proje kapsamında toprak analizi yapmamıza rağmen dirayetli davranmayıp hastalık başta olmak üzere ürün toplama gibi sorunla karşılaştığında bahçesini kökledi."

Proje kapsamında, yaptıkları eğitim ve arazi çalışmalarına üreticinin ilgi göstermediğini ifade eden Kızılkulak, ağaçlardaki hastalıkları laboratuvar koşullarında incelediklerini ve "meyve ağacı dip kurdu" ile mücadelede üreticiye ilaç dağıtımı yapıldığını ifade etti.



"KİRAZ BİRLİKLERİ BAŞARILI OLAMADI"

Kızılkulak, bölgedeki kiraz üretim potansiyelini arttırmak için teşvik ettikleri kapama kiraz bahçelerinin oluşturulmasının yanı sıra kiraz birliklerine de destek verdiklerini ifade etti. Kiraz birliklerinin faaliyetlerinde istenilen başarıyı yakalayamadığını ve kiraz üreticisi üyelerini bir araya getirmekte yetersiz kaldıklarını ifade eden Kızılkulak, bağlardaki yaşlanmış kiraz ağaçlarındaki hastalıkların kontrol edilemediğinden kesilmesini istediklerini ancak sahiplerinin buna karşı çıktığını kaydetti.

"KİRAZ EYLEM PLANI" İLE BİRÇOK ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kızılkulak, bağlardaki bu yaşlı kiraz ağaçlarındaki hastalıkların kiraz bahçelerine de bulaşmasından dolayı kiraz üretimine ciddi manada engel teşkil ettiğini belirterek, bölgedeki kiraz üretim potansiyelini arttırmak için hazırladıkları "Kiraz Eylem Planı" çerçevesinde bugüne kadar eğitim, arazi çalışması, toprak analizi ve zararlılarla mücadele gibi birçok çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

KİRAZ MEMLEKETİ OLARAK BİLİNEN İL BU ÖZELLİĞİNİ KAYBEDİYOR

Bölgede, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 2013 verilerine göre, Süleymanpaşa İlçesi, Çanakçı, Naip ve Barbaros Mahallelerinde 451 kiraz bahçesi mevcut.

Kiraz üreticisi ve Ziraat Teknikeri Vecih Sakallı, bölgede kısa süre önce meydana gelen dolu yağışından kiraz bahçelerinin de kısmen etkilendiğini ancak üretimi çok fazla etkilemeyeceğini belirterek, son yıllarda üretim potansiyelinin arttırılması için uygulamaya konulan "Kiraz Eylem Planı" çerçevesinde yapılan çalışmaların beklentilerin altında kaldığını kaydetti.

Sakallı, kiraz memleketi olarak bilinen Tekirdağ'ın bu özelliğini kiraz üretiminde ciddi orandaki düşüş nedeniyle kaybetmek üzere olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kiraz Üretiminde Döllenme Sorunu Yaşanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement