Kireçtepe Şehitliği" 24 Nisan'da Tekrar Ziyarete Açılacak - Son Dakika
Yerel

Kireçtepe Şehitliği" 24 Nisan'da Tekrar Ziyarete Açılacak

Çanakkale Savaşları'nda Bursa Seyyar Jandarma Taburunca inşa edilen şehitlik, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Garnizon Komutanlığının yürüttüğü restorasyonun ardından kara muharebelerinin 100'üncü yılı dolayısıyla düzenlenecek törenler kapsamında 24 Nisan'da tekrar ziyarete açılacak.

25.03.2015 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nda Bursa Seyyar Jandarma Taburunca inşa edilen şehitlik, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Garnizon Komutanlığının yürüttüğü restorasyonun ardından kara muharebelerinin 100'üncü yılı dolayısıyla düzenlenecek törenler kapsamında 24 Nisan'da tekrar ziyarete açılacak. Şehitliğin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılması bekleniyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 6-8 Ağustos 1915'te kahramanca çarpışan ve iki tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini Kireçtepe'de durdurup Anafartalar Grubu'nun kuzey yanını koruyan Gelibolu ve Bursa jandarma taburlarının üç bölüğündeki şehitlerin yer aldığı bölgeye savaş devam ederken şehitlik inşa edildi.

Boş mermi kovanlarından anıtın da bulunduğu Kireçtepe Gelibolu ve Bursa Jandarma Taburu Şehitliği, bölgede bugünlere ulaşan orijinal anıtsal yapılar arasında yer alıyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün şehitlikteki anıt önünde çekilmiş fotoğrafı da bulunuyor.

Bursa Seyyar Jandarma Taburunun inşa ettiği bu şehitliğin bölümleri zamanla yıprandığı için restorasyon başlatıldı.

Şehitlikte çevre düzenlemesi kapsamında sismik çalışmayla mezar yerleri tek tek yeniden tespit edildi. Alanda bulunan taş üzerine işli orijinal kitabe ortaya çıkarıldı. Işıklandırma işleminin de yapıldığı şehitlik yolunun stabilizesiyle ilgili çalışmalar ise son aşamaya getirildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Saffet Yılmaz, Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ve Eceabat Jandarma Komutanı Yüzbaşı Fatih Yıldırmaz ile çalışmaları yerinde inceledi.

Taburdaki askerlerin tamamının şehit olduğu alanın Bursa için büyük önemi bulunduğuna dikkati çeken Elbas, "Ecdada vefa amacıyla yeniden düzenlendiğimiz şehitliğin açılışını Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 24 Nisan'da yapacağız" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kireçtepe Şehitliği' 24 Nisan'da Tekrar Ziyarete Açılacak - Son Dakika


Advertisement