Denizli'de Kış Ortası Su Kuşu Sayımı - Son Dakika
Güncel

Denizli'de Kış Ortası Su Kuşu Sayımı

Denizli\'de Kış Ortası Su Kuşu Sayımı

PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Urhan, kış ayları için tür ve kuş sayısının oldukça azaldığını söyledi.

12.02.2014 14:00  Güncelleme: 08:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Urhan, türlere göre dağılıma ve son 15-20 yıllık sürece bakıldığında kış ayları için tür ve kuş sayısının oldukça azaldığını söyledi.

Prof. Urhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Denizli Şube Müdürlüğü ile PAÜ Kuş Gözlem Topluluğu (Pamukkuş) arasında yapılan protokol dahilinde, kentte 30-31 Ocak'takış ortası su kuşu sayımı (KOSKS) gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Pamukkuş ile Orman ve Su İşleri Denizli Şube Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar personelinin katılımıyla Işıklı Gölü, Acıgöl ve Beylerli Gölü'nde gerçekleştirilen sayımlar sonucunda 31 farklı türden yaklaşık 52 bin kuş sayıldığını belirten Urhan, elde edilen verilerin bakanlığa gönderildiğini söyledi.

Türkiye genelinde elde edilen verilerin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından rapor haline getirileceğini ifade eden Urhan, "İki günde üç gölde 31 farklı türden yaklaşık 52 bin kuş sayıldı. Kimilerine bu sayı çok fazla gelebilir. Türlere göre dağılıma ve son 15-20 yıllık sürece baktığımızda kış ayları için tür ve kuş sayısının oldukça azaldığı görülmektedir" dedi.

Göllerdeki kirlenme ve kuraklığa dikkati çeken Urhan, şöyle konuştu:

"Acıgöl'de, göl suyunda endüstriyel kullanım, azalan yağışlara bağlı kuraklık, gölden su çekilmesi, yasak olmasına rağmen avcılık faaliyetleri, göl çevresindeki hayvancılık faaliyetleri, kuşların yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve tüm bunlara ek olarak küresel iklim değişikliği nedeniyle Acıgöl giderek acı sona yaklaşmaktadır. Flamingoların önemli kışlama alanlarından Acıgöl'de sadece 76 flamingonun görülmüş olması hem üzücü hem korkutucudur. Halbuki 1991 yılında flamingoların Acıgöl'den üreme kaydı vardır. Şimdilerde ise bırakın üremeyi kışlamak için bile bu gölün daha az tercih edilmesi, bir takım ciddi önlemlerin alınması ve sorunların çözülmesi için ciddi adımlar atılması gerektiğini göstermektedir." - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Denizli'de Kış Ortası Su Kuşu Sayımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement