Kışın 19 Bin, Yazın 100 Bin Nüfuslu İlçe, Teşvik Bekliyor - Son Dakika
Yerel

Kışın 19 Bin, Yazın 100 Bin Nüfuslu İlçe, Teşvik Bekliyor

Afyonkarahisar'ın "gurbetçi şehri" olarak adlandırılan Emirdağ ilçeside yaz aylarında çoğalan nüfusu, kamu kurumlarındaki iş yükünü de artırınca, meydana gelen talep fazlasına çözüm bulunması isteniyor Emirdağ Belediye Başkanı Kargın: "Belediyemizde bugün, 20 kişi ile yaptığımız çöp ve temizlik hizmetini,

20.06.2014 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'ın "gurbetçi şehri" olarak adlandırılan Emirdağ ilçesinde yaz aylarında çoğalan nüfusu, kamu kurumlarındaki iş yükünü de artırınca, meydana gelen talep fazlasına çözüm bulunması isteniyor.

Emirdağ Belediye Başkanı Uğur Serdar Kargın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe nüfusunun 19 bin 140 olduğunu, sunulacak hizmetlerde ki insan iş gücünün de buna göre planlandığını ifade etti.

İlçede, 150 bini aşkın kişinin yurt dışında çalıştığını söyleyen Kargın, özellikle temmuz, ağustos ve eylül aylarında tatil için memleketine gelen kişilerin, ciddi bir nüfus artışına yol açtığını belirtti.

Kargın, İller Bankası'ndan ve vergi kesintilerinden belediyeye aktarılan parayla 19 bin 140 kişiye hizmet verilmesinin planlandığını anlattı.

-"Devletten, hak ettiğimiz karşılığı bulamıyoruz"

Yaz aylarında çoğalan nüfusa oranla, hizmetlerin de arttığını ancak yeterli eleman olmadığını dile getiren Kargın, şöyle konuştu:

"Nüfusun, yıllık ortalaması yapıldığında, ilçede 40 bin kişiye hizmet veriliyor. İller Bankası'ndan, ülkede toplanan vergiden, belediyeye 500 bin lira aktarılıyor. Normal şartlarda belediyenin, 1 milyon lira alması gerekirken, 500 bin lira alıyoruz. Devletten, hak ettiğimiz karşılığı bulamıyoruz. Gurbetçilerin, ülkeye kazandırdığı döviz, katkı bir kenara dururken, ilçe daha çok övgüye layıkken, diğer taraftan vergi kesintilerinden eksik ödemelerle cezalandırılmış bulunuyor."

Belediyedeki talep fazlasının benzerinin nüfus müdürlüğünde, askerlik şubesinde, tapu kadastroda ve diğer kurumların tamamında yaşandığını aktaran Kargın, kadrolar ile binaların, 19 bin 140 kişiye hizmet edebileceğine dikkati çekti.

İş yoğunluğu nedeniyle temmuz, ağustos ve eylül aylarında memurların da yıprandığını anlatan Kargın, "Belediyemizde bugün, 20 kişi ile yaptığımız çöp ve temizlik hizmetini, yaz aylarında en az 40 kişi ile yapmamız gerekir. Diğer türlü hizmetler, yarı yarıya aksıyor. Bu nüfus yoğunluğunun, üzerimizdeki bu iş yükünün, belediyemizin şimdiki bütçesi ile çok kaldırılabilir, hazmedilebilir yük değil" diye konuştu.

-"Çözüm bekliyoruz"

Durumlarının gözönüne alınarak çözüm bulunmasını talep eden Kargın, şu ifadelere yer verdi:

"Devletimizin, aldığı olağanüstü teşvik tedbirleri, kalkınmada öncelikli yörelere verdiği teşvikler takdire şayanken, olağanüstü duruma haiz olan turizm bölgelerinde, ciddi bir mağduriyetle kendisini göstermekte. Buna ticaret odaları, sivil toplum örgütleri, ilçedeki mülki amirimiz başta olmak üzere hemen herkes şahitken, işçi ve memurun iş yükünün iki katına çıktığı durumlarda, aldığı ne fazla ikramiye, ne de ekstradan tatil var. Bolvadin'deki işçi-memur bir birim çalışırken, Emirdağ'daki memur, iki birimlik çalışmak durumunda. Devletin bu mağduriyete bir an önce el atması yetkililerin, özellikle mahalli idarelerin, bu konuyu meclise taşıması taraftarıyız. Milletvekillerimiz ve bakanımızın bu konuda duyarlı davranacağına inanıyoruz. Türkiye'de bu tür yerlerin çok fazla olduğuna inanmıyorum. Özel durumundan dolayı, Emirdağ gibi benzeri yerlere özel çözümler getirilmesi, özel teşvik verilmesi, bu durumun gerçeklik payının araştırılmasını istiyoruz. Bizden önce de sorundu, bizden sonra da sorun olacak. İnşallah devletimizden, hükümetimizden kesin çözüm bekliyoruz." - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kışın 19 Bin, Yazın 100 Bin Nüfuslu İlçe, Teşvik Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement