Kocaeli Barosundan Özgecan Tepkisi Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Kocaeli Barosundan Özgecan Tepkisi Açıklaması

Kocaeli Barosundan Özgecan Tepkisi Açıklaması

Kocaeli Barosu avukatları düzenledikleri basın açıklamasıyla üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesine tepki gösterdi.

16.02.2015 12:35

Kocaeli Barosu avukatları düzenledikleri basın açıklamasıyla üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice katledilmesine tepki gösterdi.

Geçen günlerde yaşanan ve tüm Türkiye'yi kadına şiddete karşı birleştiren Özgecan Aslan cinayetine tepki gösteren Kocaeli Barosu bir basın açıklaması yaptı. Kocaeli Barosu adına basın açıklamasını okuyan Avukat Didem Tural, "Erkek şiddetinin hız kesmediği Türkiye'de, yürürlükteki yasalara rağmen hemen her gün bir kadın cinayeti ile karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz. Şiddete maruz kalan kadınlar hakkında devletin ölüm riski ve durumun aciliyeti göz önüne alınarak her türlü önlemi almasını öngören Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi, 1 Ağustos'ta yürürlüğe girdi. Ancak, gerek İstanbul Sözleşmesi'ne gerek Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'a rağmen, uygulamada yaşanan sıkıntılar nedeniyle erkek şiddetinin önüne geçilemiyor" dedi.

Kadına karşı şiddete dair çeşitli istatistikler paylaşan Avukat Tural, şöyle konuştu: "Resmi olmayan rakamlara göre, 2013 yılında 214 kadın çevresindeki ya da tanımadığı erkekler tarafından öldürüldü. 2014'e dair tablo ise durumun önceki seneye göre daha vahim olduğunu ortaya koydu. 2014 yılında 281 kadın, erkek şiddetine maruz kalarak yaşamını yitirdi. Kadın cinayetlerinin failleri olan erkekler, en çok bucak ya da tabanca ve tüfek gibi ateşli silahları kullandı. Önleyici tedbir kararına rağmen kadınların yüzde 8.7'si cinayete kurban gitti. Yüzde 13'ü boşanmak istediği ya da boşandığı kocasıyla barışmak istemediği için namus bahanesiyle öldürülürken, yüzde 8.7'si birliktelik teklifini reddettikleri için öldürüldü. Kadın cinayetleri bizlere maalesef yapılan yasal düzenlemeler ve programların yeterli olmadığını, devletin bu konuya yönelik ciddi boyutta yeterli bir çalışma yapmadığını ve kurumlar arası işbirliğini yerine getirmediğini göstermektedir. Kadınlarımız vahşice sokak ortasında veya kuytu köşelerde öldürülmekte, katiller delilleri ortadan kaldırmak için bedenlerini parçalamakta ve yakarak yok etmektedir."

Mersin'de yaşanan vahşete de değinen Kocaeli Barosu Avukatı Didem Tural, şunları söyledi: "Mersin Tarsus'ta önceki gün okulundan eve dönerken bindiği toplu taşıma aracında maruz kaldığı tecavüze direnen, bedeni canice örselenen, öldürülen, parçalanan, yakılan Özgecan Aslan'ın uğradığı zulüm tüm duyarlı insanlarımızı derinden yaralamıştır. Bizler de Kocaeli'de devam eden kadına yönelik şiddet davalarına Kocaeli Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak müdahil ve takipçi olacağız." - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kocaeli Barosundan Özgecan Tepkisi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement